Prosimy o diagnozę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 13, 2012 1:14 Prosimy o diagnozę

Dzień dobry. Nazywam sie Misia, jestem kotką, mam 19 lat. Od 5-u lat choruję na nadczynnoć tarczycy. Biorę tapazol 2 razy dziennie. Od miesiąca mam duży problem. Codziennie wymiotowałam, wiec zrobiłam sobie trzydniową głodówkę. Jem teraz bardzo mało - 1-2 łyżki stołowe dziennie kociego jedzenia. Kiedys lubiłam surowe mięso ( takie ze sklepu), ale teraz mi ono nie smakuje. Najchętniej jem to, czego wczesniej nie próbowałam. Teraz nie wymiotuję, ale niestety w łazience jest coraz gorzej - kupki są coraz rzadsze, a ostatnio - biegunki. Byłam u weterynarza. Zrobiono mi badania. Bardzo uciskali mój brzuszek, ale nic nie bolało. Pobrano mi krew (2 razy), mocz, miałam zrobione zdjęcia Rtg, ultrasonogram i EKG. Wyniki krwi są w normie, Rtg i ultrasonogram niczego złego nie pokazały. Mam infekcję pęcherza moczowego. Przez 2 tyg. brałam antybiotyk clavamox 2 razy dziennie po 0.75 ml. Dzisiaj ostatnia porcja. Chcielismy sprawdzić stan mojego pęcherza, ale okazało sie, że takie badanie robi się po tygodniu od skończenia kuracji. Znaleziono u mnie chorobę serca. Nie wiem, jak to się nazywa, a polega na tym, że moja druga komora kurczy się trochę za szybko. Pewnie tak jest, chociaż po schodach chodzę bez zadyszki. Pan doktor powiedział, że nie pogniewa się, jesli weźmiemy drugą opinię, bo on nie ma pojęcia, dlaczego ja nie jem. Bylismy u Jego koleżanki. Ta obejrzała mnie, wszystkie wyniki badań i poleciła wizytę u kardiologa. Na wizytę u niego czeka się długo, leczenie jest bardzo kosztowne, a ja chudnę w oczach. Ważyłam 6 kg, teraz ważę tylko 3. I ta biegunka... I tu nasza prosba: czy jest na tym forum weterynarz, który ma pomysł, co mi może dolegać? Jakie badania mam jeszcze zrobić?
(mój wet zaproponował hospitalizację i wszystkie testy po kolei. Wtedy być może cos się wyjasni). Dodam, że sprawy tzw. "kobiece" nie wchodzą w rachubę. 10 lat temu z powodu infekcji miałam wyciętą macicę z przydatkami. Bardzo, bardzo prosimy o jak najszybszą pomoc. Czas jest dla mnie bardzo cenny.
Misia
Spisała przyjaciółka i sponsorka Misi, Zenka

anika2440

Od: Śro kwi 11, 2012 0:24

Post » Pt kwi 13, 2012 5:38 Re: Prosimy o diagnozę

Napisz koniecznie, skąd jesteś, na pewno znajdzie się ktoś, kto poleci mądrego lekarza.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt kwi 13, 2012 6:19 Re: Prosimy o diagnozę

A zrobiono badania czynności trzustki?
Bo jeśli hormony tarczycy są pod kontrolą (zakładam że tak) - to koniecznie trzeba przy takich objawach trzustkę sprawdzić.
Kał na lamblie też, ale przede wszystkim trzustka do dokładnej diagnostyki się nasuwa.
Kotka jest dokarmiana? Strzykawką np. karmą convalescence w proszku albo kroplówkami?
Koniecznie musi - bo się wykończy :(
Szczególnie że to kotka w tak zaawansowanym wieku.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt kwi 13, 2012 12:24 Re: Prosimy o diagnozę

Koteczko Misiu, skąd jesteś? Zaproponuj swojej Dużej, żeby zajrzała do działu "Weci polecani".

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt kwi 13, 2012 13:08 Re: Prosimy o diagnozę

Pięknego wieku kocia dozyła.
Nie znam sie na choróbskach ale uważam,że kotka powinna być kroplówkowana i dokarmiana strzykawą.Przecieranym jedzeniem i bardzo wartościowym.Koniecznie.

Mam uchyłkowego Żuka, który jak zacznie wymiotowac to otwiera się śluza.Każde wymioty to nakrecenie następnej fazy i rozciągnięcie przełyku. Karmimy go przecieranym jedzeniem małymi porcjami rozwodnione płynem. Jednak by nie zwymiotował i nigdzie mu się nie "odkładało" musi mieć miseczkę postawioną wysoko, na poziomie pysia.Ułatwia to przepłynięcie pokarmu .Nisko pochylona głowa,zagięcie szyi powoduje zastanie.
Powinna jeszcze dostwać chyba jakieś przeciw wymiotne leki.Najlepiej w iniekcji by nic nie zalegało i szybciej działało.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Pt kwi 13, 2012 21:23 Re: Prosimy o diagnozę

Dziękujemy za odpowiedzi i podpowiedzi. Teraz pędzimy do weta. Odpowiemy po powrocie. Całuski

anika2440

Od: Śro kwi 11, 2012 0:24