Balbinka i Sezam zapraszają :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 02, 2012 19:11 Re: Balbinka i Sezam

kasumi pisze:
miszelina pisze:
kasumi pisze:Balbina ma problemy z układem moczowym, zaczęło się to w środę. Często kropelkuje albo kuca do sikania i nic nie leci. Dzisiejsze badanie moczu wykazało m.in. niski ciężar właściwy, odczyn zasadowy, oksalaty, bakterie, grzyby i wałeczki, co mnie martwi bo to ostatnie może wskazywać na poważne problemy z nerkami :( Jeszcze dziś jedziemy na badanie krwi.

Nie martw się na zapas.
Kikur też miał kiedyś takie wyniki, a okazało się, że nerki były ok.
Trzymam kciuki!

I tak się też okazało, mocznik i kreatynina w normie, całe wyniki krwi bardzo cacy :) Problemy są z pęcherzem, leczymy więc i kontrola na początku tygodnia.

:ok:
Polecam jako suplement saszetki urinovet z żurawiną.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt mar 02, 2012 19:41 Re: Balbinka i Sezam

Właśnie je dostaje, ale jakoś niespecjalnie jej smakują :twisted:
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Pt mar 02, 2012 19:43 Re: Balbinka i Sezam

kasumi pisze:Właśnie je dostaje, ale jakoś niespecjalnie jej smakują :twisted:

Ja rozpuszczam i daję strzykawką do paszczy. I nie obchodzi mnie, że nie smakuje :evil:
Felusiowi, Drabkowi i Asterzynce pomogło. Kikur nie musiał, ale też od czasu do czasu dostał.
Obrazek

miszelina

Post » Pt mar 02, 2012 19:48 Re: Balbinka i Sezam

I tak właśnie robię, ze wszystkim co kociskom nie smakuje :)
[

kasumi

Post » Sob kwi 07, 2012 13:25 Re: Balbinka i Sezam

Obrazek
Wesołych, zdrowych, spokojnych Świąt i smacznego jajka :)

Jakby atrakcji ostatnio było mało, bohaterka powyższego zdjęcia wymyśliła sobie, że połknie kawałek szmatki. I oprócz wycieczki z koszyczkiem do święcenia miałam także wycieczkę z koszyczkiem (transporterem) do weta. Na szczęście dziś już tylko do kontroli, wygląda na to że jest już ok :)
[

kasumi

Post » Sob kwi 07, 2012 13:34 Re: Balbinka i Sezam

Szmatka musiała być wielce aromatyczna :mrgreen:
Mała głuptaska, dobrze, że wszystko ok.
Obrazek

miszelina

Post » Nie kwi 08, 2012 14:50 Re: Balbinka i Sezam

No nie, co ja mam z tą Balbiną! Przed chwilą zeżarła kilka migdałów z mazurka. Czy są one szkodliwe dla kotów? Pomocy!
[

kasumi

Post » Nie kwi 08, 2012 17:59 Re: Balbinka i Sezam

Znalazłam na liście roślin trujących że są więc znowu... dzień bez weta dniem straconym, a tam prowokowanie wymiotów - wyrzyganych chyba 5 czy 6 migdałów, jeden połknięty w całości 8O W domu, przed chwilą wymiotowała jeszcze dwa razy. Głupia, zostawiłam mazurki na chwilę na wierzchu ale w życiu bym nie pomyślała, że kot może tak po prostu wpieprzać migdały 8O Żadnych innych objawów na szczęście nie ma... ale martwię się
[

kasumi

Post » Nie kwi 08, 2012 18:00 Re: Balbinka i Sezam

Balbina, weź się nie wygłupiaj! Przynajmniej w święta :twisted:
Obrazek

miszelina

Post » Nie kwi 08, 2012 18:55 Re: Balbinka i Sezam

http://www.theogonia.pl/o-rasie-Zdrowie ... c-pies.htm

Rubryka: pestki i pestkowe.
Co prawda dotyczy psa, ale to niepokojące.

Tu, wśród trujących roślin wymieniony jest migdał.
http://swiatkotow.pl/edukacja/artykuly/ ... -kota.html

Ale tu dziewczyna pisze, że jej kot zjada migdały ( i nic nie pisze o sensacjach z tym związanych ).
Może źle nie będzie.
http://www.grupy.otopr.pl/moj-kot-je-mi ... 46406.html
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Nie kwi 08, 2012 19:37 Re: Balbinka i Sezam

Czytałam tę stronę o psach i faktycznie mnie zaniepokoiły te informacje, na prawie każdej liście roślin trujących dla kota migdał też figuruje... Ale poszukałam na angielskojęzycznych stronach i na wielu znalazłam informacje że migdały nie szkodzą kotu, kilka osób nawet pisało że ich koty lubią je a nawet dostają jako przysmak... tak więc informacje różne (możliwe że trująca jest jedynie gorzka odmiana migdała, ludzi też truje, a jak już znalazłam przepis na mieszankę mięsną gdzie opcjonalnym składnikiem są migdały i info że tyle kotów je migdały i żyją to się nieco uspokoiłam - tu to już na pewno mowa o słodkiej odmianie), wetki mówiły że nie wiedzą nic żeby migdały były trujące. Ale i tak pewnie nie uspokoję się w ciągu najbliższego czasu, póki z Balbiną nie będzie wszystko ok.
Ostatnio edytowano Pon kwi 09, 2012 21:49 przez kasumi, łącznie edytowano 1 raz
[

kasumi

Post » Pon kwi 09, 2012 21:41 Re: Balbinka i Sezam

Tegoroczne święta spędzone u weta... Dziś z rana też pojechałam, bo skutkiem wczorajszego płukania lub/i zeżarcia takiej ilości migdałów które są jednak ostre i twarde był podrażniony żołądek a co za tym idzie brak apetytu i wymioty do rana. Dostała lek przeciwwymiotny i nawodnienie, i jest już nieco lepiej. Ma dostawać siemię lniane lub alugastrin na osłonę. Już je normalnie (choć nie daję jej wiele, ze wzgl. na podrażniony żołądek), nie wymiotuje i jest trochę bardziej żywotna, ale kciuki wskazane nadal. Teraz śpi od paru godzin, niech wraca powoli do formy. Stęskniłam się nawet za tym, że budzi mnie zrzucając z półki nad biurkiem różne rzeczy, bo jest głodna :twisted:
Sezam pożarł dziś 2 surowe skrzydełka kurzęce w całości - jedno miało być dla Balbiny, ale z racji żołądkowych problemów bałam się jej dać, więc czarnul miał i na śniadanie i na kolację - wsuwał aż miło :)
[

kasumi

Post » Wto kwi 10, 2012 18:37 Re: Balbinka wszystkożerca i mięsożerrrny Sezam

:strach:
mam nadzieję, że już koniec wątpliwych atrakcji
to ci panienka święta urozmaiciła :roll:
kciuki, żeby już było ok :ok:
też bym nie przypuszczała, że kot może zjeść migdały 8O
(Caillou tylko ananasa z puszki pożera)

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pt kwi 13, 2012 7:32 Re: Balbinka wszystkożerca i mięsożerrrny Sezam

Jest lepiej, Balbinka nie je - ona żre aż miło popatrzeć, zrzuca rzeczy z półki, skacze po meblach, leje Sezama czyli po staremu :) Tylko przedwczoraj zwymiotowała raz z małą ilością krwi, ale pewnie przez to że za łapczywie jadła a żołądek jeszcze nie był w pełni sprawny.
Sezam ostatnio podpadł mnie i mojej mamie, bo gdy ja z tatą poszliśmy na obiad do rodziny, mama została by mieć oko na Balbinę i poszła się zdrzemnąć w moim łóżku. Sezamowi się widocznie to nie spodobało że śpi tam kto inny niż ja, bo... naszczał na kołdrę pod którą spała :evil:
A ja spadam na uczelnię - zajęć nie mam dziś, ale chcą mnie wywalić z AGH bo nie złożyłam indeksu, trochę się spóźniłam ze zbieraniem wpisów (na szczęście na UJ nie muszę) a jedna prowadząca była ostatnio nieosiągalna - idę to wyjaśniać, dziekan i pani z dziekanatu znają moją sytuację więc może nie będzie tak źle :) Wieczorem zaś jadę w Polskę na weekend na dwie imprezy kolejowe. To samo w przyszły (strasznie dużo imprez zorganizowali w tym roku na wiosnę), trzeba się rozerwać między kolokwiami, praktykami, projektami a także formalnościami powyższego typu ;)
Ananasa? Ja rzadko używam więc nie wiem co moje koty na to, ale oba lubią np. tofu :D
[

kasumi

Post » Pt cze 01, 2012 14:14 Re: Balbinka wszystkożerca i mięsożerrrny Sezam

Sezam dziś umownie kończy 2 lata! :torte: :birthday:
Obrazek
[

kasumi

[poprzednia][następna]