Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt mar 16, 2012 19:09 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

podmianka to 20l co tydzień. karmię co dwa dni
mamuśka

Post » Pt mar 16, 2012 19:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:podmianka to 20l co tydzień. karmię co dwa dni

szkoda ,ze nie znasz parametrów,ale skoro piszesz ,że ryby ok,to w zasadzie chyba nie ma powodu do obaw,woda w akwa raczej nie pachnie :D ,zależy jaki to zapach,czy kwasnawy czy bardziej zgniłe jaja :wink: na razie obserwuj,czy woda nie metnieje i jak zachowują się ryby,może któraś z nich gdzieś zasnęła w kąciku i stąd ten zapach :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt mar 16, 2012 19:44 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

nie masz przypadkiem cyjanobakterii? one śmierdzą dość specyficznie.

a tak to: śmierdzi woda podtruta, zanieczyszczona, może gdzieś jakiś rybi trupek się rozkłada, albo w jakimś miejscu zalega za dużo resztek pokarmu (właściwie w ogóle nie powinny resztki leżeć). Czysta woda w akwarium nie powinna jakoś szczególnie śmierdzieć.

może roślin masz nadal za mało?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt mar 16, 2012 19:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

trupka nie ma, na 100%, z taką ilością ryb nie da się nikogo "zgubić" ;)
pokarm sypię tak, że nic nie zalega...
mamuśka

Post » Pt mar 16, 2012 19:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:trupka nie ma, na 100%, z taką ilością ryb nie da się nikogo "zgubić" ;)
pokarm sypię tak, że nic nie zalega...

Możesz na jeden lub dwa dni zaciemnic akwa :roll: i zobaczymy co będzie się dziać :roll: Rybom i roślinom nie zaszkodzi
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon mar 19, 2012 12:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Same problemy...
Myślałam że samica dominatorka jest gruba i się objada więc wprowadziłam karmienie co dwa dni... A ona tyje... już wiem od czego...
Nosi ikrę, zaczopowała się po prostu...
Strasznie ekscytowała się samcem tym "umartym"...
jak jej pomóc? :(
mamuśka

Post » Wto mar 20, 2012 8:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie chce cię straszyć ale mi już dwie zaczopowane padły...
Około półtora roku temu 1, a jakieś 2 miechy temu 2 ...

Masz osobny zbiornik ? może spróbuj jednak doprowadzić do tarła...
I po prostu narybku nie odchowuj ...
ObrazekObrazek

Ewciia

Od: Pon mar 08, 2010 22:55

Post » Wto mar 20, 2012 9:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

umówiłam się że saintpaula mi weźmie samice i wpuści do jednego ze swoich maczo który wyciśnie ikre do ostatniego jajeczka ;)
mój blondyn jeszcze za młody na to :roll: a TŻ nie chce jakoś z nim o tych sprawach pogadać :roll: :wink:
mamuśka

Post » Wto kwi 10, 2012 8:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam miskę roślin do oddania może ktoś chce ?
Dwa rodzaje roślin
mamuśka

Post » Wto kwi 10, 2012 18:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

czy mi byś wysłała?
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

Post » Wto kwi 10, 2012 22:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

i ja się podłączam pod temat jeśli mogę i z góry przepraszam - kupiliśmy ostatnio welona właściwie dwa bo synuś bardzo chciał ale jeden już padł na drugi dzień :( drugi pływa już parę dni :D gruby strasznie i czakałam na małe rybki a z tego co czytam to nie takie oczywiste ;) ale mam pytanie inne rzędu . Moje dwie kotki od czasu do czasu zasiadają przy naszej kuli z welonem i wpatrują się i zastanawiam się czy to tylko ciekawość bo coś się rusza czy może dojść do niechcianego połowu ? Staramy się nie zostawiać ich sam na sam i unikamy takich sytuacji oraz wyrazamy swoją dezaprobatę do takiego stanu rzeczy ale czasem wymyka się to spod naszej kontroli i pytanie czy mamy się czego obawiać ? jak do tej pory zauważyłam tylko że kotki od czasu do czasu chlipią wodę z kuli i wpatruja się uparcie w rybkę

NaszaBajka

Od: Nie mar 11, 2012 12:50

Post » Śro kwi 11, 2012 7:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Kula jest zła dla wszystkich ryb. A szczególnie welonów które potrzebują min. 200l.
twoja ryba się męczy więc dlatego jedna zdechła.
Czy masz tam filtr i grzałkę?
mamuśka

Post » Śro kwi 11, 2012 10:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Kula jest zła dla wszystkich ryb. A szczególnie welonów które potrzebują min. 200l.
twoja ryba się męczy więc dlatego jedna zdechła.
Czy masz tam filtr i grzałkę?

Prawda ;)

Dodam tylko, że kot może, jeśli będzie chciał, wyłowić sobie rybę i ją nadgryźć. Może by miał mniejsze szanse, gdyby akwarium było duże (min. 150 l. na welona) i ryba mogłaby gdziekolwiek się schować, a tak... Podstawiasz kotu talerz z rybą ;)

edit: grzałki to akurat do welonów nie trzeba - im niższa temperatura tym lepiej. Dobra jest w okolicach 18-20 stopni, a w mieszkaniu i tak raczej będzie więcej.
Filtr, dobry i wydajny, jest konieczny. Welony strasznie syfią i za chwilę się swoimi przemianami materii otruje (co pewnie właśnie zrobił ten drugi welonek, który padł).

Jak będziesz podmieniać wodę w akwarium (tylko kup jak najszybciej większe, albo oddaj rybę komuś kto ma na nią warunki), to nie zmieniaj całości wody, ale maksymalnie 30% na raz i tak co tydzień (przy welonach trzeba częściej podmieniać wodę).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro kwi 11, 2012 19:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź - pierwszy welonik padł już po tym jak zamieszkał z nami zaraz w tym samym dniu , był jakiś taki kiepski nawet synuś mówił że "ta druga rybka mamka jest smutna " , więc myślę , że już trafił do nas chory . Pytałam pana w sklepie to powiedział że nawet w słoiku po ogórkach tym dużym mogę go trzymać ;) oczywiście pozostawiłam to bez komentarza bo nie po to kupuję rybkę żeby trzymać ją w słoiku po ogórkach. W drugim sklepie gdzie kupowałam tą kulę mówiłam że dla welona i jakoś nikt mi nie odradził wręcz zachęcano. Bardzo Wam dziękuję dziewczyny - mam choć tyle świadomości i szybko postaram się zmienić jej warunki na lepsze a kulę użyję do innych celów

NaszaBajka

Od: Nie mar 11, 2012 12:50

Post » Czw kwi 12, 2012 7:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Kulę możesz wykorzystać do dekoracji albo na kwiatek - tylko do tego one się nadają ;)
kule działają jak soczewki - ryby widzą Cię większą niż jesteś i jeszcze bardziej się stresują.
Poczytaj o welonach, dużo da Ci to wiedzy i będziesz świadoma.

Sklepikarze upchną wszystko do kuli byle się sprzedało.
bojowniki też upychają do kuli - bo nie potrzebują filtra i grzałki i mogą żyć nawet w kubku...
A to bzdura.

Jak najprędzej zorganizuj akwarium i sprzęt do niego a rybka odwdzięczy Ci się pięknym wyglądem i ładnymi barwami :)
mamuśka

[poprzednia][następna]