» Nie kwi 08, 2012 15:06
Co zrobić z kotem
Dzień Dobry. Wesołych Świąt . Przed chwilą się zarejestrowałem , przeglądałem forum i nie natknąłem się na podstawowe zagadnienia (może zbyt pobieżnie przeglądałem ) dotyczące opieki nad kotem (kotką ) Może zacznę od początku - w lutym zostałem mimowolnym opiekunem młodej kotki (koledzy w pracy ocenili że ma ok 1rok) -przy strasznych mrozach sąsiad zdjął kocisko z drzewa i jakoś tak wrzucił nam do szatni w firmie - no to co było robić , uszykowałem legowisko przy grzejniku , kuwetę , pełne miski.. kotka albo była wyrzucona z domu albo się zgubiła bo jest bardzo towarzyska , umie korzystać z kuwety i właściwie w żaden sposób nie jest "szkudna". Tyle , że kiedy byłem na zwolnieniu chorobowym - kolega wypuścił zwierzaka na spacer i kocur sąsiada wykorzystał okazję...Właściwie to zupełnie się na kotach nie znam , napełniam miski , czyszczę kuwetę i co dalej ? No i drapię za uchem i pod brodą.Chyba pod koniec kwietnia się okoci-co mam zrobić z tym zwierzakiem i gdzieś przenieść legowisko ? coś przygotować ? Za wszelkie rady będę wdzięczny . ps - nie jestem ani zwolennikiem psów ,ani kotów, chyba z litości się zająłem tym zwierzakiem żeby nie zamarzł, ale CO DALEJ ? jak się już okoci to wyłożę kasę na wysterylizowanie ,ale potrzebuję porad jak tą bestię karmić , poić ,obcinać pazurki itd . Na razie je suchą karmę , mięsko z saszetki jakby z łaski , chude mleko łyka lepiej jak ja piwo i strasznie sika (paczka żwirku na tydzień ) Mieszka w firmie , w szatni.Raz nawet złapała myszkę i zaraz zjadła. Pozdrowienia. Marek