Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 06, 2012 16:44 Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Witam, piszę na forum ponieważ potrzebuje porady. Wczoraj byłam moj kot mial atak padaczki. Pierwszy raz go widziałam. Wcześniej miała 3 w odstępach około 1,5-2miesiące. Kota(tak przebiegle sie nazywa:) ) jest młoda ma 10 miesięcy. Niestety wmawiałam sobie, że może nie jest to padaczka aż do momentu aż sama byłam świadkiem ataku. Byłyśmy z mamą u weterynarza, opowiedział nam o chorobie i o diagnozowaniu itd. Troszkę wiem na ten temat sama bo studiuję fizjoterapię jednak nie tak dużo jakbym chciała. Zrobiłyśmy dziś badania krwi. Morfologia jest w porządku. Przepiszę wyniki drugiego badania:
urea 37.3 mg/dl
crea 1.22 mg/dl
bilirubina 1,63 mg/dl
glu 109 mg/dl
gpt 42.4 u/l
got 38.1 u/l
alp 30.3 u/l
ggt 24.9 u/l
k 2.29 mval/l
chol 132 mg/dl
Podkreśliłam wyniki, na które zwrócił uwagę lekarz.
Pytam się dlatego, ze dalsze diagnozowanie będzie dla mnie zbyt kosztowne. Badania, które będę w stanie zrobić to badanie moczu oraz na T4(TSH niestety drogi), ponieważ będę mogła je zlecić w zwykłym laboratorium.
Weterynarz zaleciła także badanie USG(także koszty) oraz suplementacje. Potas na recepte oraz essentiale forte na wątrobe(jaką dawkę stosować? 1 kapsułkę co dwa dni? czy pół codziennie?).
Z góry dziękuję za pomoc i może jakieś rady.

dobomobo

Od: Pt kwi 06, 2012 16:25

Post » Pt kwi 06, 2012 20:00 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Moja Lili miewa ataki padaczkowe.
1. Lili miała robiony jonogram, na podstawie którego ustalono dawkę potasu. Z potasem trzeba uważać - niedobór jest szkodliwy, nadmiar może doprowadzić nawet do zgonu. Nie pytaj na forum, bo nikt Ci nie napisze, jakie dawki lekarstw powinien przyjmować Twój kot. Dawki lekarstw (w tym i leków osłonowych) ustala lekarz weterynarii po zbadaniu kota.
2. Sprawdź poziom glukozy we krwi kota.
3. Zapytaj swojego lekarza, czy nie byłoby celowe, żebyś miała w domu zestaw antypadaczkowy (w moim był diazepam do podawania doodbytniczego wraz z dokładną instrukcją i dawką dostosowaną do masy kotki).
4. Jeżeli Twój kot nie cierpi ani na hipoglikemię, ani na hipokalemię, warto poszukać innej przyczyny padaczki. Po wyeliminowaniu przyczyny ataki znikną. Na przykład - kot Brucek u Anji (nick Anja) miał problem z przytarczycami, którego objawem była padaczka.
5. Jeżeli lekarz zdiagnozuje padaczkę idiopatyczną, pozostanie jedynie leczenie objawowe, ale to również może prowadzić tylko i wyłącznie lekarz weterynarii.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob kwi 07, 2012 18:52 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Dzięki za odpowiedz. Po świętach będę kontynuowała badania. Na razie uzupełnimy potas i obniżymy bilirubinę.

dobomobo

Post » Sob kwi 07, 2012 19:17 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

I poczytaj tutaj viewtopic.php?f=1&t=101645&hilit=Brucek - to część druga wątku. Na początku jej powinien być link do pierwszej.
Jest to kot, który miał kłopoty z przytarczycami. Dawało objawy padaczkowe tak silne, że w końcu nawet trzeba było kota wprowadzić w śpiączkę. Suplementacja wapnia pozwoliła opanować chorobę.

Edit: teraz doczytałam - widzę, że z vega013 pisałyśmy o tym samym:
vega013 pisze: Na przykład - kot Brucek u Anji (nick Anja) miał problem z przytarczycami, którego objawem była padaczka.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob kwi 07, 2012 19:24 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

dobomobo pisze:Dzięki za odpowiedz. Po świętach będę kontynuowała badania. Na razie uzupełnimy potas i obniżymy bilirubinę.

Obniżyć bilirubinę nie jest łatwo. Jeżeli jest podwyższona może świadczyć o złej pracy wątroby, a tak bezpośrednio to o żółtaczce :( . To nie jest parametr, który się obniża. Pewnie dlatego lekarz chciał zrobić USG - żeby ocenić stan wątroby. Na wątrobę u kotów jest bardzo dobry lek Ornipural. Essentiale Forte lub tańszy Essliv też są dobre. Ale wszystko pod kontrolą lekarza.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Nie kwi 08, 2012 17:20 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Od wczoraj podaje essentiale forte, tak jak zalecił lekarz. Dobrze, że mi zwracasz uwagę na to USG bo ja niestety odsunęłam to na dalszy plan. Jak robicie USG to u weta czy może w zwykłym gabinecie można? Bo znam bardzo dobrego specjaliste ale to w ''ludzkiej'' przychodni.
Dzięki za odpowiedzi.

dobomobo

Post » Nie kwi 08, 2012 17:22 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Skąd jesteś?

Marcelibu

Post » Nie kwi 08, 2012 17:46 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Sopot. Więc w grę wchodzi całe Trójmiasto.

dobomobo

Post » Nie kwi 08, 2012 20:30 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Napisałam prywatną wiadomość do Hańki - Ona jest z Sopotu. Na pewno podpowie jakiegoś dobrego lekarza. Trzeba chwilę poczekać.
:ok:

Marcelibu

Post » Nie kwi 08, 2012 20:47 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Pojęcia nie mam, czy dobry :? To była selekcja negatywna, narazili mi się weci w przychodni na ul.23marca, to poszłam do dr. Adamka na ul. Karlikowskiej. Jest OK, ale ja nie mam żadnych, tfu, tfu, problemów z kotami.
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie kwi 08, 2012 20:50 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Hania, kto jeszcze jest z Trójmiasta? AYO?

Marcelibu

Post » Nie kwi 08, 2012 21:00 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

viewtopic.php?f=22&t=78216
Tutaj masz wątek wetów polecanych z Trójmiasta.

Marcelibu

Post » Nie kwi 08, 2012 21:02 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Marcelibu pisze:Hania, kto jeszcze jest z Trójmiasta? AYO?

biamila, Agor-ia, maria kania...
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie kwi 08, 2012 21:18 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Mój kot ma padaczkę pourazowa na przykład..trzeba uważac ,zeby nigdzie sie nie "puknał"bo od razu dostaje ataku...dostaje Luminal...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto kwi 10, 2012 19:32 Re: Kota diagnozowanie przyczyn padaczki

Marcelibu pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=22&t=78216
Tutaj masz wątek wetów polecanych z Trójmiasta.

Dziękuję. Chcę sie poradzić wielu wetów, może któryś wpadnie na przyczynę i nie będzie trzeba leczyć tylko objawów, a przyczynę.

dobomobo