Falująca skóra

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 04, 2012 11:50 Falująca skóra

Witam!

Jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo orientuję się jak sie tu poruszać, więc za błędy i pomyłki przepraszam. Mam problem z moja 7- miesięczną koteczką. Od kilku dni zauwazyłam jej dziwne zachowanie :( , a mianowicie:
siedzi sobie i nagle zaczyna jej falować skóra na grzbiecie, po czym liże się lub gryzie po tułowiu, a po wszystkim biega jak postrzelona po mieszkaniu. Sprawdzałam nie ma pcheł, a wygląda jakby ja coś smyrało, bądź gryzło. pomóżcie! Co to może być. Do naszego weta dopiero po świętach, bo wyjechał. Czy to jest groźne dla jej zdrowia?

JustynaC

Od: Śro kwi 04, 2012 11:37

Post » Śro kwi 04, 2012 12:04 Re: Falująca skóra

To może być reakcja nerwowa. Mojej kotce też czasami faluje skóra jak się czymś zdenerwuje.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro kwi 04, 2012 14:45 Re: Falująca skóra

Witaj

Twoja kotka nie zrzuca sierści czasem ?...po porządnym wyczesaniu mojemu zwierzakowi przeszło. :D

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

Post » Śro kwi 04, 2012 16:47 Re: Falująca skóra

Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro kwi 04, 2012 17:32 Re: Falująca skóra

JustynaC pisze:Witam!

Jestem tu nowa i jeszcze nie bardzo orientuję się jak sie tu poruszać, więc za błędy i pomyłki przepraszam. Mam problem z moja 7- miesięczną koteczką. Od kilku dni zauwazyłam jej dziwne zachowanie :( , a mianowicie:
siedzi sobie i nagle zaczyna jej falować skóra na grzbiecie, po czym liże się lub gryzie po tułowiu, a po wszystkim biega jak postrzelona po mieszkaniu. Sprawdzałam nie ma pcheł, a wygląda jakby ja coś smyrało, bądź gryzło. pomóżcie! Co to może być. Do naszego weta dopiero po świętach, bo wyjechał. Czy to jest groźne dla jej zdrowia?

A czy ona jest po sterylce? Bo to może być po prostu rujka ;)
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw kwi 05, 2012 11:05 Re: Falująca skóra

Niacha pisze:Witaj

Twoja kotka nie zrzuca sierści czasem ?...po porządnym wyczesaniu mojemu zwierzakowi przeszło. :D

Dzięki za pomoc. spróbuje ją dzisiaj wyczesać i zobaczymy :) Masz przepiękne koty. Moja korba to taki zwykły "dachowiec" ale też jest przecudna. :D

JustynaC

Post » Czw kwi 05, 2012 11:06 Re: Falująca skóra

Zofia&Sasza pisze:
JustynaC pisze:Witam!

A czy ona jest po sterylce? Bo to może być po prostu rujka ;)

Jest po sterylce od 2 miesięcy, więc to raczej nie to, ale dzięki za pomoc.

JustynaC

Post » Czw kwi 05, 2012 11:13 Re: Falująca skóra

Dzieki za linki. Mam cichą nadzieję, że to nie jest to. Korba na razie nie ślini się i nie syczy. Ataki są bardzo krótkie. Mam nadzieję również, że więcej uwagi i miłości i jej przejdzie. a po świetach do weta i zobaczymy.Na razie muszę uczulić dzieci, żeby były ciszej, bo może to faktycznie objaw jakieś nerwicy.

JustynaC

Post » Pt kwi 06, 2012 8:04 Re: Falująca skóra

JustynaC pisze:

Dzięki za pomoc. spróbuje ją dzisiaj wyczesać i zobaczymy :) Masz przepiękne koty. Moja korba to taki zwykły "dachowiec" ale też jest przecudna. :D

I jak kicia? Przeszło ? :)

Dziękujemy za komplementy. Muszę powiedzieć, że po paru latach z kotkami to mam taką fazę, że podobają mi się absolutnie wszystkie. I po cichu marzę o.....dachowcu :D

Niacha

Post » Pt kwi 06, 2012 11:25 Re: Falująca skóra

Zdarza się,że falująca skóra występuje przy zapchaniu zatok okołoodbytniczych, objawem tego jest też lizanie się kota w ok odbytu. W takim wypadku wetrynarz powinien przeczyścić gruczoły

beata1973

Od: Czw gru 08, 2011 8:24

Post » Wto kwi 10, 2012 8:07 Re: Falująca skóra

Niacha pisze:
JustynaC pisze:

I jak kicia? Przeszło ? :)

Dziękujemy za komplementy. Muszę powiedzieć, że po paru latach z kotkami to mam taką fazę, że podobają mi się absolutnie wszystkie. I po cichu marzę o.....dachowcu :D

Wyczesałam ją porządnie i jakby trochę jej przeszło. Od kilku dni smyramy ją intensywnie po grzbiecie i leży jak zaczarowana :) Chyba ją swędzi skóra. Jutro do weta i zobaczymy co powie. mam pytanie... jak dodać fotki mojej Korby do wątku?

JustynaC

Post » Czw kwi 12, 2012 9:59 Re: Falująca skóra

Byłam u weta z moją Korbą i okazuje się, że ma uczulenie. Po długiej rozmowie doszliśmy do wniosku, że uczuliła się...i tu zapewne zaskoczenie...na płyn do naczyń. Otóż moja "kocia artystka" od jakiegoś czasu kradła mi gąbki z kuchni i je sobie gdzieś chowała. Zanim jednak je ukrywała przede mną, wysysała z nich całą zawartość i obgryzała wkoło, wypluwając obgryzione kawałki. I tak sobie to składowała w szufladzie łózka piętrowego moich dzieciaków. Byłam przekonana, ze je tylko chowa, aż do wczoraj, gdy usiadłam na mokrym fotelu pachnącym płynem do naczyń. Znalezisko w łózku jest dosyć okazałe- 11 gąbek, z czego 9 w drobnych wiórach. Dostałam recepte i wykupiłyśmy tableteczki.
Pierwszą dawkę już dostała, a ja zakupiłam plastikowy, zamykany pojemniczek na moje akcesoria kuchenne :D

JustynaC

Post » Czw kwi 12, 2012 11:13 Re: Falująca skóra

Ooo dobrze, że to odkryłaś! :o To sobie dziewczyna znalazła hobby!

http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1 - na tej stronie możesz umiescić zdjęcie i potem zamieścić link do niego na forum. :)

(też mam taką agentkę co w ułamku sekundy pochłania jak makaron kolorowe wstążki od kwiatów :o )

Niacha