Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 01, 2012 22:41 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

podaję dziennie 300 ml a jak sprawdzić czy jest odwodniony a przewodniony też nie wiem, ogólnie to załamka dla mnie jestem rozbita,
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Nie kwi 01, 2012 22:47 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

300 ml to raczej dużo
Odwodnienie sprawdza się w ten sposob, że łapie się go za fałdkę skóry i jak slabo opada, trzyma się taka pionowa fałda, to znaczy że jest odwodniony
Przy 300 ml to chyba odwodniony nie jest
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie kwi 01, 2012 22:50 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

300 ml to calkiem sporo... ale jesli b.duzo sika moze byc odwodniony - bo np nerki nie zageszczaja moczu..
zedytowalam swoj post piszac ile podaje Okiemu i ile kojarze iz podaje inni...

Najprosciej odwodnienie sprawdzic lapiac za skore np. na karku i patrzac jak szybko wraca na swoje miejsce. U kota odwodnionego dzieje sie to na tyle wolno, ze zauwazamy sam proces... i zwykle najmniej odwodniony jest ten rejon kociego ciala gdzie kujemy dajac kroplowke.

Nie wolno Ci sie teraz zalamac wiesz o tym, prawda ? Pamietaj, ze kiedy przyjdzie ten trudny moment trzeba pomoc naszemu kociemu przyjacielowi przejsc przez Teczowy Most - nie mozemy pozwolic aby one umieraly dlugo i w bolu, tylko dlatego ze chcemy je zatrzymac jak najdluzej. Walcz i mysl. Ksiaze jest tego warty - zarowno Twojej walki, jak i tego zeby pozwolic mu odejsc.
Trzymam kciuki.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie kwi 01, 2012 22:51 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Jak będziesz badać Księciu krew, zbadaj może także poziom sodu

taizu

Post » Nie kwi 01, 2012 22:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

dobrze to w takim razie chyba jest odwodniony bo skóra faktycznie powoli opada, nie wiem tylko jak z sikaniem, bo babcia ma tyle kotów...jest bardzo chudy, sierść matowa i śmierdzi od niego moczem, oczy zachodzą taką mgłą i ropą, a jeszcze niedawno było tak dobrze... :( :( wiem wiem muszę trzymać formę, mam też ciężko chorą mamę dla której codziennie trzymam formę, to chociaż teraz samotnie przed kompem się wypłaczę... :( :( jutro zadzwonię do dr i powiem o tych wszystkich badaniach do zrobienia....
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Pon kwi 02, 2012 7:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Trzymamy mocno kciuki :ok:
Kocia Lady jesteśmy z Wami :kotek:
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

Post » Pon kwi 02, 2012 10:48 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dałam rano 150 ml NACL jeść nie chciał ale wąchał kiełbasę i śpi po 14 jedzie do weta na wyniki i dożylne kroplówki
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Pon kwi 02, 2012 10:50 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

:ok: za Księcia
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

Post » Pon kwi 02, 2012 10:59 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tez trzymam kciuki za Ksiecia. Okiego w czasie kryzysu nawadnialam nawet co 6 h - moj vet twierdzil ze lepiej czesciej i mniejsza dawka niz od razu duza ilosc... moze warto u Ksiecia tez rozwazyc dodatkowe nawadnianie ? jesli tylko widzisz, ze poprzedni wlew sie wchlonal a do kolejnego jeszcze duzo czasu ?
Przy ostatnim kryzysie zrezygnowalam - po konsultacjach z vetem - z podawania srodka moczopednego, najpierw zmniejszylam dawke a potem odstawilam - zeby wiecej wody zostalo w kocie - i zadzialalo - mocznik spadl, bo Oki przestal sie odwadniac. Ksiaze dostaje leki moczopedne ? moze warto rozwazyc razem z vetem, ktory zna kocia, zmniejszenie dawki ?

Miodalik

Post » Pon kwi 02, 2012 22:15 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

dziewczyny dzięki za kciuki, przydają się, dziś dałam NaCl i wieczorem nakarmiłam Gerberkiem, i kić jęczał i się zataczał, myślałam, że znów atak, a tu nie, tylko... wielka kupa, pewnie brzuch go bolał, potem go opatuliłam kocykiem i poszedł spać, pił wodę mruczał,
jutro wyniki biochemia, profil nerkowy wątrobowy i jonogram, zobaczymy co będzie, zauważyłam, że bez Glukozy lepiej się czuje, i wącha jedzenie, poza tym miałam połówkę Alusalu to dałam i od wielu dni zrobił tę kupę, zamówiłam też probiotyk, i Alusal, wcześniej jak to stosowałam to kić czuł się dobrze jadł, wypróżniał się, coś mi się zdaje że to Ipatikine szkodzi czy co?? nie wiem..
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Wto kwi 03, 2012 7:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Oki po wiekszej niz 100 ml dawce glukozy jest malo przytomny i nie chce jesc - moze powyzszony poziom cukru przytempia apetyt ? Z drugiej strony zawsze to jakies kalorie... zreszta niektore koty najlepiej czuja sie na kroplowkach z roztworow glukozy, zwlasza tych slabszych 5%.

Alusalu powinnas podawac teraz sporo - od 1/2 do calej tabletki, bo fosfor trzeba koniecznie zbic. Oczywiscie jesli jonogram potwierdzi jego poziom. Jesli masz watpliwosci co do Ipaktine - odstaw. Kazdy zwierzak jest inny i to co dobre dla jednego nie zawsze jest wskazane dla innego :) Jesli dobrze bylo z Alusalem i probiotykiem - stosuj.

Moze uda Ci sie skusic Ksiecia do zjedzenia czegos samodzielnie ? I rozwaz podawanie jakiegos leku oslonowo na zoladek i przelyk - przy wysokim moczniku zwykle sa podraznione, co moze miec wplyw i na samopoczucie i na apetyt - u nas sprawdza sie Venter - 1/2 tabletki rano.

Kciuki trzymam nieustajaco.

Miodalik

Post » Wto kwi 03, 2012 8:57 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tfu tfu nie zapeszyć zachodzę do Księcia a on siedzi sobie na stole dziadek mówił że zjadł Serduszek dałam 125 ml NaCl i strzykawkę Gerbera i poszłam do pracy dziś odbiorę Alusal i probiotyk i dam wieczorem dzięki za bezcenne rady potem napiszę
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Wto kwi 03, 2012 9:31 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ipakitine zawiera mnóstwo wapnia, co podwyższa jego poziom, co z kolei może wpływac na obnizenie poziomu magnezu itd.
O negatywnych reakcjach kotów na kroplówke z glukozy było wiele sygnałów, więc jak sie nie musi, to lepiej nie dawać :(

taizu

Post » Wto kwi 03, 2012 23:01 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

sorki, że tak późno, ale już zdaję relację, Książę dziś o wiele lepiej, dopominał się sam jedzenia, wieczorem dałam Gerbera, NaCl Quatrum, pół Alusalu, ale będę dawać całą tabletkę 500 mg tylko na dwie porcje....dziadkowie się cieszą, nie mówiąc o mnie, kot ożył, lata po chacie, chociaż kościotrup z niego że hej
a oto wyniki:
wapń 1,85mmol/l
gama glutamylotrasferaza 1,00 U/L
potas 3,48 mmol/l
kreatynina 5,74 mg/dl
fosfor 5,74 5,47mmol/l
sód 152 mmol/l
mocznik 286

morfologia:
leukocyty 20,10 tyś/l
erytrocyty 5,34 mil/l
hemoglobina 7,30 g/dl
hematokryt 27,40 %
mcv 51,30 fl
mch 13,70 pg
mchc 26,60 g/dl
rdw 23,60%
płytki 171,00 tyś/ul
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Post » Śro kwi 04, 2012 8:31 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Zajrzalam - i poprawil mi sie humor od razu :)

Miodalik

[poprzednia][następna]