Krew w kale kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 28, 2012 11:27 Krew w kale kota

Mam trochę niezręczny problem. Mam małego 16 tygodniowego kotka. Od tygodnia robi kupę z krwią. Stolec wygląda normalnie (bez krwi), nie jest zbyt twardy ani rzadki. Kot po zrobieniu kupy odrazu wydala dwie duże krople krwi z małą odrobinką śluzu. Krew wygląda jakby była świeża.

Kota karmię karmą suchą: Royal Canin Kitten 36, do tego mokra: Purina Kitten. Kot pije wodę i załatwia się regularnie. Również nie ociera tyłka o podłogę. Biega i się bawi, tak jakby nic się nie działo. Jednak mnie ta krew nie pokoi.

Kilka dni temu byłem z nim u weterynarza na szczepieniu i odrobaczeniu. Kontrola była już dużo wcześniej zapowiedziana. Lekarz zbadał malucha słuchawkami i obmacał brzuszek z jelitami oraz zbadał temperaturę, po czym stwierdził, że kot jest zdrowy. Że musiał coś zjeść i mu to przejdzie. Nie wiem tylko jak długo mam na to czekać. Kotek na wizycie został zaszczepiony po raz kolejny oraz odrobaczony.

Czy powinienem poczekać jeszcze kilka dni, czy powinienem udać się ponownie do Weta?

Kalvin

Od: Śro mar 28, 2012 11:12

Post » Śro mar 28, 2012 11:30 Re: Krew w kale kota

Czy kot był odrobaczany i szczepiony podczas jednej wizyty?
Jeśli tak, to zmień weterynarza.

Zbadaj kał na obecność lamblii, kokcydii i innych takich atrakcji.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Śro mar 28, 2012 11:40 Re: Krew w kale kota

tak, kot był szczepiony i odrobaczony podczas jednej wizyty.

Przeczytał w necie, że trzeba to robić oddzielnie. Nie wiedziałem jednak tego wcześniej, a jak się idzie do lekarza, to zazwyczaj się ufa, że jest to profesjonalista i zna się na rzeczy...:-(

Czy mam iść z kotem do lekarza czy tylko kał zanieść do badania? I co z tym odrobaczeniem i szczepieniem. Może mu zaszkodziło?

Kalvin

Od: Śro mar 28, 2012 11:12

Post » Śro mar 28, 2012 11:42 Re: Krew w kale kota

Kalvin pisze:tak, kot był szczepiony i odrobaczony podczas jednej wizyty.

Przeczytał w necie, że trzeba to robić oddzielnie. Nie wiedziałem jednak tego wcześniej, a jak się idzie do lekarza, to zazwyczaj się ufa, że jest to profesjonalista i zna się na rzeczy...:-(

Czy mam iść z kotem do lekarza czy tylko kał zanieść do badania? I co z tym odrobaczeniem i szczepieniem. Może mu zaszkodziło?

Mogło zaszkodzić.

Zanieś kał do badania.

Skąd jesteś, ktoś na pewno poleci dobrego weterynarza z twojej okolicy.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43