Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNANIA?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 28, 2012 10:37 Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNANIA?

Jak to jest ze sterylizacją i kastracją kotów poza dużymi miastami? Czytam tu i wiem to w zasadzie od dawna, że koty w Poznaniu (najbliższe mi duże miasto-20 km od mojego domu) są poddawane obu zabiegom darmowo (wolno-żyjące).
A co zrobić z kotem wolno-żyjącym z poza Poznania, wręcz z innej gminy? Czy mogę takiego kota odłowić i zabrać na bezpłatny zabieg w Poznaniu skoro kot nie jest Poznaniakiem :D ?
Ostatnio edytowano Czw mar 29, 2012 8:37 przez Paulusek, łącznie edytowano 1 raz

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Śro mar 28, 2012 10:54 Re: Jak załatwić sterylizację i kastrację wiejskich kotów ??

trzeba by zapytać kogoś kto sie tym bezpośrednio zajmuje
a kto w Poznaniu organizuje bezpłatne sterylizacje? Toz? gmina? jakas fundacja?
dopisz w tytule -koło Poznania

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw mar 29, 2012 8:46 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Nie wiem dokładnie kto "daje" czy inaczej kto zajmuje się bezpłatnymi zabiegami w Poznaniu ale z internetu wiem że wyłapują koty wolno-żyjące, operują i te zdziczałe wypuszczają, ale kto tym rządzi to tak naprawdę nie wiem :? Tak czy owak coś takiego istnieje i chciałabym wziąć w tym udział. Moja ciocia była raz u weta w P-niu i na korytarzu była świadkiem rozmowy dwóch obcych sobie dziewczyn, które się zgadały i jedna drugiej opowiadała jak to mieszka na wsi i tam wyłapuje w klatki-łapki koty by je zoperować w P-niu, tak że od kilku lat nie widuje u siebie na wsi nowych kociąt. Ciotkę to nie bardzo interesowało więc się nie przyłączyła i nie dopytała. Tyle co wiem. To co mi przekazała ciocia napełniło mnie optymizmem, ucieszyłam się że i z wiejskimi kotami można coś począć. Zastanawia mnie tylko to kto robi, czyli gdzie się zwrócić i czy czasem nie jest tak, że biorą tylko koty z ościennych wsi Poznania, a tu chodzi o przeszło 20 km i inna gminę! :cry:

Paulusek

Post » Czw mar 29, 2012 9:15 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Czw mar 29, 2012 9:32 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Ja mieszkam poza Poznaniem, więc teoretycznie nie łapię się na darmowe sterylki fundowane przez Poznań. Udało mi się jednak kilka kotek wysterylizować na miejskie talony dzięki pomocy poznańskich fundacji - próbuj w ten sposób.
Resztę (szczególnie kocury) robiłam z własnej kasy :roll: ... ale jak policzyłam, ile będzie mnie kosztowało dokarmianie i leczenie nowych kotów, które się pojawią w okolicy, to wolałam zapłacić.

Wiem, że niektóre gminy około-poznańskie mają swoje programy pomocy, np Czerwonak (nie wiem, jak w tym roku, ale w ostatnich latach mieli).

Poza tym pozostaje czekanie na coroczne akcje sterylizacji bezdomnych kotek w niektórych lecznicach.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 29, 2012 9:36 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Czyli to w tych dwóch fundacjach dostanę talony? tzn. na 100% darmo? Bo ja przy 8-u swoich kotach nie mogę pozwolić sobie na dodatkowe koszty. :oops:

Paulusek

Post » Czw mar 29, 2012 10:43 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

W Poznaniu masz kilka fundacji :
AgapeAnimali
Animalia
Koci Pazur
Zwierzęta i My
i zdaje się jeszcze dwie, ale nie chcę pomylić nazw, wiec nie piszę ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 29, 2012 18:31 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Może idź też do swojej gminy. Od tego roku gmina ma obowiązek zapobiegania bezdomności. Tu wątek o OBOWIĄZKACH każdej gminy w Polsce względem ochrony zwierząt: viewtopic.php?f=1&t=124387&start=990

A kotki w Poznaniu są ciachane na Talony Miejskie. Kocury robimy we własnym zakresie bo za to miasto już nie płaci.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Czw mar 29, 2012 19:14 Re: Jak jest z steryliz. i kastr. wiejskich kotów- K. POZNA

Avian pisze:W Poznaniu masz kilka fundacji :
AgapeAnimali
Animalia
Koci Pazur
Zwierzęta i My
i zdaje się jeszcze dwie, ale nie chcę pomylić nazw, wiec nie piszę ;)

Nie chodzi tobie przypadkiem o Mrunio i Emir ?
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30