Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 27, 2012 21:15 Re: Wątek cukrzycowy VI

Widzę tylko:

insulina, lodówka!, zamieszać przed pobraniem, 2 kresszeczki 2 x dziennie (co 12 godzin).
godz 9.00, 21.00

Wcześniej są tylko informacje na temat syfiastej diety cukrzycowej. Can-coś-tam nie widzę.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto mar 27, 2012 21:16 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:
Annazoo pisze:Tak, proszę zobacz na skan zaleceń... to jest ta Canincośtam
Nie widzę, w skanie zleceń Cani...coś..tam, ale jeśli gdzieś to słowo jest, to jest to Caninsulina. Masz ten preparat już w domu?

Twój kociak jest bardzo odwodniony.

Caninsulinę dała wetka. Na zleceniu jest jako insulina, którą mamy trzymać w lodówce.
Podawać? a co z tym odwodnieniem? Waluś bardzo dużo pije.

sytuacja jest taka:
Waluś mieszka z moją mamą, na drugim krańcu Krakowa. Mama nie jest internetowa, ja szukam porad i przekazuję Mamie.
Insulinę Mama ma od wetki.
Jak jej przywiozę paski, to co mamy z nimi robić? jest opis w opakowaniu?

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Wto mar 27, 2012 21:25 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo, mama musi koniecznie kupić glukometr i nauczyć się robienia pomiarów. W przeciwnym wypdaku macie ruletkę. Ile waży kociak? Nie podałabym na początku insulinoterapii więcej niż 0,25 jedn. na kg masy ciała.

Podsumowując:
1. Koniecznie potrzebny jest glukometr i paski do pomiaru glukozy we krwi
2. Paski do monitorowania ketonów są też nieodzowne
3. Zażyczyłabym sobie kroplówek podskórnych, żeby nawodnić kota lub poprosiłabym o nauczenie mnie robienia kroplówek w domu.
4. Nie podałabym na początek więcej niż 1 jedn. 2 x dziennie, tzn. 1 kreskę na insulinówce U40
5. Tylko dobra wysokobiałkowa karma mokra, żadna karma cukrzycowa typu hillsy i royale

Trzymam wielkie kciuki
Tinka

EDIT: Wagę znalazłam. Mimo 5,5 kg zaczęłanym od 1 jedn. 2 x dziennie.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 21:33 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Annazoo, mama musi koniecznie kupić glukometr i nauczyć się robienia pomiarów. W przeciwnym wypdaku macie ruletkę. Ile waży kociak? Nie podałabym na początku insulinoterapii więcej niż 0,25 jedn. na kg masy ciała.

Podsumowując:
1. Koniecznie potrzebny jest glukometr i paski do pomiaru glukozy we krwi
2. Paski do monitorowania ketonów są też nieodzowne
3. Zażyczyłabym sobie kroplówek podskórnych, żeby nawodnić kota lub poprosiłabym o nauczenie mnie robienia kroplówek w domu.
4. Nie podałabym na początek więcej niż 1 jedn. 2 x dziennie, tzn. 1 kreskę na insulinówce U40
5. Tylko dobra wysokobiałkowa mokra karma, żadna karma cukrzycowa typu hillsy i royale

Trzymam wielkie kciuki
Tinka

Waluś waży 5,5kg.
nie mam pojęcia jaki glukometr kupić, nie zdążyłam doczytać, czy jest o tym gdzieś mowa.
dawać mu tę zwierzęcą insulinę a nie ludzką?
dawać mu już, czy czekać na po czwartku, gdy odbędzie wizytę u innego weta i pewnie nowe badania?
zamówiłam mu Animonda clasic, Miamor, Leonardo, to zalecana karma, prawda?

zepsuł mi sie shift

Annazoo

Post » Wto mar 27, 2012 21:35 Re: Wątek cukrzycowy VI

a i jeszcze; z czego te kroplówki? i ile?
podjechałabym jutro i mu podała

Annazoo

Post » Wto mar 27, 2012 21:41 Re: Wątek cukrzycowy VI

Co do glukometru, to mam nadzieję, że dziewczyny z Polski dadzą Ci jutro kompetente informacje. W Niemczech właściciele kotów cukrzycowych używają innych glukometrów niż w Polsce. Tych wypróbowanych na kotach w Niemczech w Polsce nie ma. Musimy więc polegać na informacjach naszych Dziewczyn z Polski.

Gdyby mama miała paski ketostix i mogła monitorować ketony w moczu, to poczekałabym z insuliną do wizyty w czwartek. Ale gdyby ketony się nie pojawiły, trzeba by od razu podać insulinę. Jeśli mama nie ma możliwości monitoringu, to podawałabym do czwartku po 1 jedn. insuliny 2 x dziennie.

EDIT: NaCl jest płynem pierwszego rzutu. 80 - 100 ml codziennie przez następnych kilka dni powinno wystarczyć.
Ostatnio edytowano Wto mar 27, 2012 21:44 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 21:44 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Co do glukometru, to mam nadzieję, że dziewczyny z Polski dadzą Ci jutro kompetente informacje. W Niemeczech właściciele kotów cukrzycowych używają innych glukometrów niż w Polsce. Tych wypróbowanych na kotach w Niemczech w Polsce nie ma. Musimy więc polegać na informacjach naszych Dziewczyn z Polski.

Gdyby mama miała paski ketostix i mogła monitorować ketony w moczu, to poczekałabym z insuliną do wizyty w czwartek. Ale gdyby ketony się nie pojawiły, trzeba by od razu podać insulinę. Jeśli mama nie ma możliwości monitoringu, to podawałabym do czwartku po 1 jedn. insuliny 2 x dziennie.

podaj mi proszę, nazwę a lepiej - linka do glukometrów w niemczech - pewnie uda mi sie kupić taki za jakiś czas

masz na mysli - gdyby sie pojawiły, wtedy insulina? czy gdyby sie nie pojawiły?

Annazoo

Post » Wto mar 27, 2012 21:45 Re: Wątek cukrzycowy VI

Gdyby się pojawiły, miałam na myśli. Przepraszam, trochę już późno :cry: i zaczynam robić błędy.

EDIT: Namiary na glukometry, które polecają moi weci diabetolodzy, podam Ci jutro. Dziś już nie mam siły szukać linków.

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 21:54 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Gdyby się pojawiły, miałam na myśli. Przepraszam, trochę już późno :cry: i zaczynam robić błędy.

EDIT: Namiary na glukometry, które polecają moi weci diabetolodzy, podam Ci jutro. Dziś już nie mam siły szukać linków.

bardzo dziękuję Tinko
kupię jutro, co trzeba, zacznę mu robic kroplówki i zbadamy mocz na ketony

Annazoo

Post » Wto mar 27, 2012 23:26 Re: Wątek cukrzycowy VI

Witam Tinko
Nie wiem co się dzieje otóż podaję Kajtkowi dosłownie kropelkę insuliny Bywają takie dni ,że ma bardzo duży spadek cukru już po 1 godz. np.PRE było 140 podałam kropelkę i 50gr. jedzonka a po godzinie sprawdzam a tam już 116 :oops: kolejne PRE 144 ,a + 2 już 98 :oops: Zaczynam się tym martwić i dosłownie boję się podawać insulinę bo ta kropelka nieraz powoduje niesamowite zjazdy cukru a przecież tak nie powinno być !!! Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje a Kajtkowi to na pewno bardzo szkodzi :oops: Co Ty Tinko o tym myślisz jaka może być przyczyna tych spadków ?

Pozdrawiam Jadziam

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Śro mar 28, 2012 6:44 Re: Wątek cukrzycowy VI

Dzień dobry, dziewczyny

Rozmyślałam całą noc o co zapytać.
Mam wrażenie, że każda chwila zwłoki jest niedobra.
Jeśli pozwolicie, zapytam o rzeczy podstawowe:

1) Mokre jedzenie wysokobiałkowe to to, o którym mowa w 1. poście: Animonda classic, Leonardo i Miamor?
2) Ile w gramach tego jedzenia i ile razy dziennie mam podawać kotu 5,5 kg wiek ~5 lat?
3) Jakiego typu glukometr mam kupić, by był dobry? Ma badać także poziom ketonów we krwi?
4) Kupić glukometr w Polsce czy w Niemczech, skoro mam możliwość?
5) Jakiego typu paski?
6 )Jaką insulinę mam kupić dla Walusia? W tej chwili mam słoiczek Caninsuliny, ale czytam, by podawać mu ludzką. Ponieważ Waluś jutro będzie u weta, wiedziałabym, o jaką konkretnie (nazwa) poprosić.
7) Na co potrzebuję recept, oprócz insuliny? Paski kupię bez recept?
8 ) Przez 5 dni będę mu dawała kroplówkę, skąd będę wiedziała po tym czasie, czy jest już dobrze nawodniony? Powtórne badanie krwi u weta to kolejny stres. Są domowe sposoby by stwierdzić stan nawodnienia?
9) Gdzie znajdę info, co oznaczają poszczególne parametry wykonanych badan i jak je interpretować? Bo chciałabym się tego nauczyć.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Annazoo

Post » Śro mar 28, 2012 7:38 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko, wszystko na spokojnie, kiedy znajdziesz czas....

powod do badan: czeste picie i sikanie

tu podaje wyniki z lutego 18.02.2012

http://s1.zmniejszacz.pl/106/wyniki_1__446879.jpg

potem po ok 2 tyg brzuch przestał mi sie podobac, była biopsja czy nie ma wody w brzuchu nie było ponownych badan z krwi ,wody nie było, kot wizualnie wygladał lepiej niz w lutym oprocz brzucha,
wazyła 3700
dostała zalecenie zeby nie tyła i na pewno nie tyła a brzuch jak juz wiemy nie był wynikiem otyłosci a watroby....ale moje sugestie spaliły na panewce

Mała miała tylko wilczy apetyt ale jedzenie dostawała w miarkowanych porcjach, ale ciagle była głodna,

nieprawidłowa karma tez byla i tez dowiedziałam sie o tym po fakcie, miała na poczatku RC głównie komre i troche suche diabetic, i potem kittovit diabetic mokre, sporadycznie surowe z kurczaka.

po badaniach lutowych: Glipizide, Lotensil, Eutherox, essentiale forte

i i wyniki z soboty

Badanie Wynik Jedn. Norma
0006 AST (GOT) 73,7 U/L <55
0004 ALT (GPT) 172,6 U/L <90
0005 AP 83,8 U/L <120
0020 Glukoza 352,1 mg/dl 56-124
0023 Kreatynina 1,7 mg/dl < 1,8
0021 Mocznik 126,8 mg/dl 30,2-68,1
0019 Białko całkowite 6,6 g/dl 5,7-9,4
0063 Albuminy 34,0 g/l 26-56
0016 Bilirubina całkowita 1,0 mg/dl <0,2
0009 GGTP 3,3 U/L <6
0003 alfa-amylaza 536,6 U/L <1850
0032 Sód 303,2 mg/dl 333-363
0029 Potas 11,3 mg/dl 13,3-18,8
Globuliny 31,5 g/l 28-55
Uwagi do próbki
Surowica silnie lipemiczna i ikteryczna
Stosunek alb/glob 1,07 0,6-1,2
3011 Fruktozamina 536,0 umol/l <340
0045 Morfologia z rozmazem (do profilu)
L. Erytrocytów 8,66 mln/mm3 5,0-10,0
Hemoglobina 13,1 g/dl 9,0-15,0
Hematokryt 38,7 % 28-45
MCV 44,7 fl 40-55
MCH 15,1 pg 13-17
MCHC 33,9 g/dl 30-36
Płytki krwi 187 tys/mm3 180-550
Krwinki
L. Leukocytów 18,19 tys/mm3 6,0-11,0
Limfocyty 4 % 20-50
Monocyty 3 % 0-4
Kwasochłonne 1 % 0-6
Pałeczki 2 % 0-4
Segmenty 90 % 50-75
138 fT4+cholesterol (na czczo) +
współczynnik K
fT4 4.09 pmol/l 6.4-33.3

Badanie Wynik Jedn. Norma
138 fT4+cholesterol (na czczo) +
współczynnik K
fT4 4.09 pmol/l 6.4-33.3
Cholesterol 18.6 mmol/l 1.8-3.9
Współczynnik-K : -15.7
Interpretacja wartości wolnego T4 i cholesterolu
(próba pobrana na czczo):
Wartości > 40 wskazują na nadczynność tarczycy, należy wziąć
pod uwagę wartość samego hormonu jak również objawy kliniczne.

Mała miała tarczyce, słabą watrobe ( to pokazuja wyniki) i słabe serce o ktorym trzeba tez pamietac,
w piatek usłyszałam, ze serce robi co moze...szczegółow nie znam, jednak dawało jakos rade...
było w sobote usg, w piatek i sobota kroplowki leki, szpital,
generalnie serce nie dawało nam zadnych obajwów wcześniej, o sercu i innych zmianach dowiedziałam sie w lutym.

z usg sobotniego opis:
P.moczowy b.dobrze wypełniony bez widocznych zlogów i cech deformacji oraz pogrubienia sciany.
Nerki lewa i prawa symetryczne o zachowanym stosunku korowordzenowym.Miązsz jednorodny bez cech przebudowy
i widocznych torbieli.
Miedniczki i moczowody nieposzerzone.Śl;edziona niepowiekszona bz.
Wątroba powiększona o jednorodnie podwyższonej echogeniczności bez widocznych zmian ogniskowych.
P.żółciowy miernie wypełniony bez złogów.Przewody żółciowe poszerzone.Obraz sugeruje na przewlekłe zapalenie
miązsz z zapaleniem przewodów żółciowych ,stłuszczenie.
Naczynia nieposzerzone.
W rzucie nadnerczy i trzustki zmian nie ujawniono.
Widoczne odcinki p.pokarmowego miejscowo zgazowane .W okrężnicy poprzecznej zalega płyn.
W.chłonne nieposzerzone.
Wolny płyn w jamie otrzewnej nieobecny sonograficznie.

nie szukam winnego, najbardziej i tak stracilła Mała i my, ale moze na naszym przykładzie da sie pomoc innym, otrzymałam zarzut ze gdybym moze wiecej kotu sie przygladała moze dałoby mu sie jeszcze pomóc, to tez trzeba wziac pod uwage bo byc moze nie jestem obiektywna i moze za pozno zareagowałam, ale słabszą Kicie zobaczyłamw piatek po południu i popedziłam do weta od piatku rano nie jadła- pełna miska, ale nas wtedy przy niej nie było w ciagu dnia, w czwartek wieczorem dokazywała, wskakiwała na stól i swoim zwyczajem bodła nas albo probowała zwedzic plasterek szynki, przed piatkiem nie widziałam, lub nie potrafiłam zauważyc oznak wskazujacych na pogorszenie, oprocz brzucha, piła sporo ale mniej niz przed lekami
ba w sobote przed wyjazdem do szpitala na dworze wskoczyła na taras mimo ze widocznie była słabsza, przed wejsciem do samochodu czułam ze to moze byc jej ostatni spacer, ...ale od piatku wieczorem z godziny na godzine to szło jak burza w coraz gorsza strone....koniec juz znacie.

Z góry bardzo dziękuje,

anulalula

Od: Sob mar 24, 2012 7:53

Post » Śro mar 28, 2012 7:42 Re: Wątek cukrzycowy VI

a i jeszcze druga czesc lutowego badania

http://s1.zmniejszacz.pl/106/wyniki_2__366782.jpg

anulalula

Od: Sob mar 24, 2012 7:53

Post » Śro mar 28, 2012 8:15 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko,

mogę dopomóc trochę Annazoo doborem glukometru i insuliny, oraz jak się postępuję z paskami etc.
Też jestem z Krakowa. Mogę udostępnić swój telefon na PW.
Pozdrawiam,

Annazoo,
paski Ketodiastix kupisz w aptece bez recepty. Na receptę insulina Levemir bądź Lantus (ja stosuję u mojego kota Lantus).
Glukometr ,który potrzebuje mało krwi to Optium Xido, bardzo sobie go chwalę. Jest niedrogi a paski do niego dokupisz na allegro
za 20 zł i nie musisz przepłacać w aptece.
Oto glukometr:
http://allegro.pl/glukometr-optium-xido ... 77863.html
Pozdrawiam
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Śro mar 28, 2012 9:23 Re: Wątek cukrzycowy VI

Dużo bardzo nas z Krakowa, chyba najwięcej :)
Krakowianki, gdzie kupujecie strzykawki?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

[poprzednia][następna]