Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 27, 2012 18:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jeśli byłaby to STAŁA konstrukcja, to powinno się zapytać. Choć ludzie tego nagminnie nie robią (patrz: wszelkiego rodzaju loggie z okien itp.). Zawsze można zrobić lekką konstrukcję, która jest "rozbieralna". Wtedy, nikt się nie powinien przyczepić.
Ja bym na spokojnie zrobiła. Chyba, że masz balkon wychodzący na jakąś wyjątkową ulicę np. jakaś reprezentacyjna np. Nowy Świat w Warszawie, Starówka itp. Tu bym się bała jakiegoś konserwatora zabytków czy cuś... :?
Obrazek

pigula

Od: Pon paź 15, 2007 22:30

Post » Wto mar 27, 2012 19:19 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

no bloki są niby reprezentacyjne, nad przyszłą mariną nad kanałkiem... może spróbuję zapisać to w umowie zakupu mieszkania, że chce mieć prawo stworzyć taką lekką osiatkowana konstrukcję :?:
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Wto mar 27, 2012 19:42 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Obrazek

Pięknie osiatkowany balkon,ale nie mogłam sobie odmówic zacytowania modeli :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ostatnio edytowano Wto maja 22, 2012 23:36 przez Myszolandia, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Wto mar 27, 2012 19:49 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Myszolandia pisze:Obrazek

Pięknie osiatkowany balkon,ale nie mogłam sobie odmówic zacytowania modeli :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Mnie też czeka siatkowanie balkonu w tym roku,więc zaKOTwicze się tutaj

O o o 8)
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Wto mar 27, 2012 20:05 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Czeka mnie osiatkowanie balkonu. Niestety nie jest to loggia, więc trzeba będzie wbić kołki w ścianę budynku (podobno tylko w styropian) i w sufit, czyli balkon nade mną. Czy powinnam kogoś pytać o zgodę. Nie będzie żadnej konstrukcji, czyli podobno nie jest to zabudowa stała, tylko metalowe linki usztywniające. Ale i tak mam pietra. Blok jest nowy, na razie administruje jeszcze deweloper. Ktoś ma podobne doświadczenie?

A jeszcze cena. Balkon jest duży. Będzie tej siatki 23 metry kwadratowe plus siatka metalowa na dół, bo dziury są między podłogą i barierkami. Wykonawca mi zaproponował 1850 złotych? Dużo to, czy mało?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto mar 27, 2012 21:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

tajdzi pisze:Czy ktoś z Was wie, czy do osiatkowania niezabudowanego tarasu wymagana jest jakaś zgoda?
W sensie - taras nie ma dachu, to ostatnie piętro, więc trzeba będzie zrobić konstrukcję pod siatkę - ale czy taki manewr wymaga zgody?

Nie musisz jeśli nie jest to konstrukcja stała i nie narusza elewacji budynku. W nowym bloku elewacja zapewne będzie mieć gwarancję i w tym czasie nie wolno jej uszkadzać- pisze po Atkowym doświadczeniu, dopytaj jej jak oni zrobili bo przeciez to taka sama sytuacja.
Przy starym bloku nawet bym się nei zastanawiałą i robiłą poswojemu ;)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto mar 27, 2012 21:27 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

A ja mam pytanie czy gdzieś w Polsce robią antykocie ogrodzenia do ogrodów? Te z przewieszką.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro mar 28, 2012 0:07 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

mimbla64 pisze:Czeka mnie osiatkowanie balkonu. Niestety nie jest to loggia, więc trzeba będzie wbić kołki w ścianę budynku (podobno tylko w styropian) i w sufit, czyli balkon nade mną. Czy powinnam kogoś pytać o zgodę. Nie będzie żadnej konstrukcji, czyli podobno nie jest to zabudowa stała, tylko metalowe linki usztywniające. Ale i tak mam pietra. Blok jest nowy, na razie administruje jeszcze deweloper. Ktoś ma podobne doświadczenie?

A jeszcze cena. Balkon jest duży. Będzie tej siatki 23 metry kwadratowe plus siatka metalowa na dół, bo dziury są między podłogą i barierkami. Wykonawca mi zaproponował 1850 złotych? Dużo to, czy mało?

Był kiedyś taki wątek i specjalnie przejrzałem przepisy pod tym kątem. Polecam zwłaszcza ten wpis: viewtopic.php?p=7517430#p7517430 (ale także te niżej!).

Zresztą - pogadamy w czwartek. :wink:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Śro mar 28, 2012 0:26 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

tajdzi pisze:Czy ktoś z Was wie, czy do osiatkowania niezabudowanego tarasu wymagana jest jakaś zgoda?
W sensie - taras nie ma dachu, to ostatnie piętro, więc trzeba będzie zrobić konstrukcję pod siatkę - ale czy taki manewr wymaga zgody?

To samo, co odpowiedziałem mimbla64. Tylko że z Tobą pogadamy w niedzielę. :D
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Śro mar 28, 2012 21:20 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

ja siatki /polietylenowe/ kupiłem w końcu tutaj:
http://www.siatki-kramer.pl/
w dobrej cenie, szybka przesyłka.
Mam jednak problem do czego je przymocować. Miałem zakupić 2 drążki z aukcji tego allegrowicza al_chem_art:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=21431988
i pomiędzy nimi miała być rozciągnięta siatka. Rozprężanie miało polegać na odpowiednim wykręcaniu stopki z takiej rurki. Myslę, że to sie by sprawdziło.
Jednak 3 tygodnie dla tego allegrowicza to za mało na wysyłkę zamówionego towaru. Na szczęście nie zapłaciłem z góry za zamówiony towar.
Dlatego nadal szukam pomysłu na bezinwazyjne zamontowanie siatki.
Może ktos zna sklep /internetowy/, gdzie można kupić podobne drążki z aluminium na konkretny wymiar. Może nawet same rury aluminiowe - być może znajdę sobie odpowienie narzynki,gwintowniki i sam zrobię takie drążki.

emild

Od: Wto lut 28, 2012 19:16

Post » Czw mar 29, 2012 0:46 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja mam zwykły drążek rozporowy kupiony w markecie. Już kilka lat daje radę. Nawet kupiłam następny ale narazie czeka.
A po bokach mam grube drążki bambusowe. Tez juz są kilka lat. Podwieszałam siatkę opaskami używanymi do kabli.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw mar 29, 2012 1:08 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Witam
Bardzo bym prosił o podanie namiarów na rzetelnych wykonawców siatek na okna i balkony w miastach.
POZNAŃ , WROCŁAW, KATOWICE, TRÓJMIASTO, SZCZECIN. Pilnie potrzebuje namiarów.
Powód ? Otóż jestem właścicielem firmy w Warszawie ( proszę nie pytać o nazwę i kontakt ten post nie ma nic wspólnego z reklamą ) która zajmuje się takimi usługami. Dostaje tygodniowo po kilkanaście maili i odbieram po kilkanaście telefonów z całej Polski. Nie mam na tylu ludzi, koszmarne czasy dojazdów koszty itd. Nie sklonuje się a po za tym cena rośnie zastraszająco. Chętnie będę polecał sprawdzone firmy.

Dziękuje
Galen

GALEN

Od: Czw mar 29, 2012 0:31

Post » Czw mar 29, 2012 7:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Galen: w Katowicach i na Śląsku nr tel. 694687543. Nazwiska nie pomnę. Rzetelny wykonawca.
Eunice i Szura i Red :)

Komm in mein Boot
die Sehnsucht wird
der Steuermann

Eunice

Od: Śro mar 30, 2005 8:06

Post » Nie kwi 01, 2012 7:32 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Za namiary na jakąś firmę w Trójmieście to ja też byłabym wdzięczna, a moje kociaki jeszcze bardziej :)

milli2

Od: Sob mar 17, 2012 11:42

Post » Nie kwi 01, 2012 10:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Mam do Was prośbę, przymierzam się do stworzenia artykułu na stronie fundacyjnej, oczywiście dot. zabezpieczeń.
Chciałabym żeby był to zbiór ostrzeżeń i argumentów za zabezpieczeniem balkonów i okien, do tego przykłady na zdjęciach z krótkim opisem zastosowanych materiałów.
A na końcu zbiór linków do stronek, jest ich już trochę.

No więc moja prośba ma związek z wykorzystaniem zdjęć poglądowych z tego wątku :)
Gdyby komuś z was się chciało, to byłabym wdzięczna o wklejenie zdjęcia jeszcze raz plus opis zastosowanych materiałów - zaoszczędzi mi to grzebania w wątku, ale sama też sobie jakoś poradzę ;)

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

[poprzednia][następna]