Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 26, 2012 12:27 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

zanabyłam sobie odkurzacz rok temu, bo poprzedni - niczym z reklamy - wielki, ciężki i telewizor gaśnie. No to mam se sprzęt ładny, lekki i bez worków, za to jak mi się wydawało kompletnie nieskuteczny :twisted: wydawało mi się. Odgruzowywałam chałupę w sobotę. Nie to, żeby święta :twisted: tylko zaczęłam się przyklejać do podłogi i niektórych sprzętów. W połowie odkurzania pałacu o łącznej powierzchni ok. 40 m.kw. - zapełnił mi się odkurzaczowy zbiornik. Zgadnijcie czym? :twisted: A i tak mam wrażenie nieskuteczności...

Pozytywka, podziwiam Cię z ustami otwartemi 8O moja kulinarna działalność opiera się głównie na wrzucaniu do gara fragmentów ptaków grzebiących, ryżu i marchewek - powstaje z tego menu dla psów, bo tymczasowy Misiek nie jada chrupków. Obieranie kości z mięsa pozostawiam już TŻ-towi, bo ja od zapachu gotowanej padliny jadę do Rygi bez trzymanki.

Za to kocham piwo. I białe wino. Ale piwo bardziej. Dlatego jestem gruba :oops:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Pon mar 26, 2012 12:48 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Inga nie jesteś gruba. Ja jestem.
Ja dzisiaj zrobiłam racuchy z mąki razowej i orkiszowej z bananami i śliwkami. Pycha!

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Pon mar 26, 2012 13:02 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Georg-inia pisze:...
Pozytywka, podziwiam Cię z ustami otwartemi 8O moja kulinarna działalność opiera się głównie na wrzucaniu do gara fragmentów ptaków grzebiących, ryżu i marchewek - powstaje z tego menu dla psów, bo tymczasowy Misiek nie jada chrupków. Obieranie kości z mięsa pozostawiam już TŻ-towi, bo ja od zapachu gotowanej padliny jadę do Rygi bez trzymanki.

Za to kocham piwo. I białe wino. Ale piwo bardziej. Dlatego jestem gruba :oops:

oglądałam twoje zdjęcia i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam - nie jesteś gruba
ja jestem, chociaż piwa nie znoszę

co do kulinarnych popisów - ostatni był 30 grudnia (bo goście)
nienawidzę kuchni i pichcenia
jak widzę przepis dłuższy niż 3-punktowy, to zamykam
oczy i przepis

kocie kłaki jakoś mi ostatnio zaczęły przeszkadzać, bo potęgują wrażenie, że nie sprzątam w domu :roll:

a dziś natchnięta waszymi propozycjami drinkowymi, zanabyłam tonic i cytrynę
po wódkę już mi się nie chciało iść
i okazało się, że głowa mnie boli też po samym tonicu (cytryny mi się nie chciało obierać, a lodu nie chciało mi się wyjmować z zamrażarnika :twisted: )
:lol:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Pon mar 26, 2012 13:22 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

pozytywka pisze:a dziś natchnięta waszymi propozycjami drinkowymi, zanabyłam tonic i cytrynę
po wódkę już mi się nie chciało iść
i okazało się, że głowa mnie boli też po samym tonicu (cytryny mi się nie chciało obierać, a lodu nie chciało mi się wyjmować z zamrażarnika :twisted: )
:lol:

:ryk: no to może Cię boli od chininy? :ryk:

gdzie Ty widziałaś moje zdjęcia? 8O nawet jesli - to na pewno są już przeterminowane :roll:

kocie kłaki? kocie kłaki to był pikuś przy tym co mam teraz, od kiedy mieszka z nami rudypies :evil: jego psiowatość ma sierść jak igły, to się wbija we wszystko i za diabła nie można odczepić. Do tego drzwi bezpośrednio na dwór i otwarte okno w kuchni na wolierę, czytaj: 5 kompletów po cztery łapy wychodzi i wchodzi fafnaście razy dziennie i wyciera nogi:
a) z piasku i trawy - o podłogę, parapet i ścianę pod tymże parapetem
b) z brudu bardziej przyczepnego - o kanapę i poduszki w naszym łóżku

w życiu nie prałam tak często narzuty z kanapy jak odkąd tu mieszkamy. A usiłuję wytrzepać - przynajmniej co drugi dzień. Niestety wyciumkane, wyślinione i poprzyklejane do narzuty kawałeczki prasowanych kości nie chcą odlecieć nawet w czasie dwuosobowego trzepania. :evil:

sunshine pisze:Ja dzisiaj zrobiłam racuchy z mąki razowej i orkiszowej z bananami i śliwkami. Pycha!

że co, proszę? 8O chciało Ci się? ja nawet jak już NAPRAWDĘ MUSZĘ coś upichcić to potem tego do gęby nie wezmę. Najadam się w czasie roboty...

Georg-inia

Post » Pon mar 26, 2012 13:26 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Inga od kiedy wiem, że nie mogę jeść pszenicy, wyszukuję przepisy na takie różne wynalazki. A te racuchy są pyszne. I zaraz po zrobieniu zjadam co najmniej 3 :oops: Ja w ogóle uwielbiam różnego rodzaju placuszki.

sunshine

Post » Pon mar 26, 2012 13:30 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

zdjęcia widziałam na fb, no bo gdzie :mrgreen:
wyglądały na dosyć aktualne, skoro były z Rustiem :D

no tak, pies
pies potrafi człowiekowi umilić życie sprzątaniem :twisted:
idę ukochać moje koty, że nie są psami i że jest ich tylko dwoje :mrgreen:
zresztą, co ja tak na nich nadaję, skoro tyle samo co kocich kłaków, wyciągam z odkurzacza długich, kobiecych włosów :evil:

a u nas dziś pozostałości z imprezy:
naleśniki z:
- kurczakiem curry
- mięsem meksykańskim
- kaszą z grzybami
- szpinakiem
jak dobrze, że nie muszę już dzisiaj gotować :mrgreen:

pozytywka

Post » Pon mar 26, 2012 13:32 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

A ja uwielbiam pichcić ciekawe rzeczy, ale musze miec czas, składniki i czas :D niedawno robiłam niesamowicie pyszną i prostą tartę z porowo-ziemniaczaną z mozzarellą. Pychota :1luvu:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Pon mar 26, 2012 13:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

sunshine pisze:Inga od kiedy wiem, że nie mogę jeść pszenicy, wyszukuję przepisy na takie różne wynalazki. A te racuchy są pyszne. I zaraz po zrobieniu zjadam co najmniej 3 :oops: Ja w ogóle uwielbiam różnego rodzaju placuszki.

ależ ja też uwielbiam placuszki. JEŚĆ! ale nie je robić :lol:
jak byłam na MM też miałam kupę przepisów i nawet robiłam ciacha czasem - węglowodanowe z wiśniami i tłuszczowe z czekoladą - tez wszystko na "czarnej" mące - trochę piernikowato smakowały :)

Meksykańskie kocham - ostatnio jest to danie główne u nas bo szybko się robi :) tylko jak TŻ wykona to chili con carne - to bez piwa nie podchodź. Albo bez gaśnicy. :wink: Naleśniki z kaszą? to trochę jak ziemniaki z chlebem...

Pozytywka, właśnie! włosy! w odpływie zlewu, pod prysznicem, na podłodze, w łóżku, wszędzie! i nawet nie mogę się wykpić, że to TŻ-ta. Za długie. No chyba, że przyjmuje długowłose kochanki jak ja ciężko pracuję :x :mrgreen:

Georg-inia

Post » Pon mar 26, 2012 13:39 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

no ale takie czarnulki z loczkami by przyjmował pod twoją nieobecność?
i to akurat pod prysznicem?
:lol: :lol: :lol:

pozytywka

Post » Pon mar 26, 2012 13:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Co to jest MM? Ja szukam przepisów na różne placuszki i ciastka z mąki innej niż pszenna. Jestem otwarta na propozycje.

sunshine

Post » Pon mar 26, 2012 13:54 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

pozytywka pisze:no ale takie czarnulki z loczkami by przyjmował pod twoją nieobecność?
i to akurat pod prysznicem?
:lol: :lol: :lol:

no co? może niedomyte przychodzą :lol:

Metoda Montignac - jedyny sposób odżywiania, który zaskutkował u mnie całkiem ładnym spadkiem wagi. Niestety dość drogie to jest w użyciu, bo nie ma wypełniaczy czyli ziemniaków, chleba, kaszy, ryżu, makaronu, itd. - to raz. A dwa - ja bardzo niewiele rzeczy lubię, i dość monotonny mi jadłospis wychodził :(

Tu masz przepis na ciacho węglowodanowe, ja zamiast jabłek używałam drylowanych wiśni.
Składniki:
. 3 średnie jabłka
. 3 białka
. 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
. 1\2szklanki fruktozy
. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
. 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki
i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie
łyżką. Całość przełożyć do blaszki ,najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

pozytywka, sorry za OT :oops:

Georg-inia

Post » Pon mar 26, 2012 14:00 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

nie no, super sprawa
jak tylko będę miała fruktozę i tę specjalną mąkę oraz gości w perspektywie
od razu wypróbuję :mrgreen:

a poważnie, to skąd taką fruktozę się bierze?
samemu destyluje z jabłek?
ze śliwek?
(to śliwowica się wtedy nazywa, a nie fruktoza?)
:twisted:

pozytywka

Post » Pon mar 26, 2012 14:08 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

To można kupić w sklepach dla maniaków żywieniowych ... eeee ze zdrową żywnością znaczy :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon mar 26, 2012 14:12 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Ale jakbym chciała zrobić to ciacho, mogę zastąpić cukrem?
Może jednak przestanę szukać przepisów, bo zaraz zacznę zwiększać objętość a sporo rzeczy zwężyłam. A przed nami to wesele :roll:

sunshine

[poprzednia][następna]