mamaGiny pisze:na leczo

chyba ,że macie jeszcze jakieś tajniackie a tanie i szybkie

kawałek kiełbasy podsmażam w garnku, tłuszczu nie daję wcale (bo w kiełbasie jest i się wytopi albo jak chuda to dosłownie z łyżkę oleju), do tego wkrawam cebulę w półplastry i czekam az się podsmaży...podlewam odrobiną wody coby nie spalić.... potem paprykę wkrawam (jak mam, jak nie mam to nie daję), pieczarki, pomidory (póki nie sezon na nie to daję takie z puszki) i na koniec kabaczka.... podlać mozna wodą albo sokiem pomidorowym... można niczym bo i tak się dusi....zależy czy się chce mieć gęstsze czy nie....
generalnie ja robię w szybkowarze więc jak dorzucę kabaczka to zamykam gar i duszę z 5min od momentu jak się zamknie... w sumie to trwa z 40min.... bo jak wrzucę cebulę to mieszam i dokrawam od razu po kolei wszystko bezpośrednio do gara....
generalnie zasada jest taka, że najpierw te co się dłużej dusza a potem te co krócej...wiadomo ze pieczarka potrzebuje mniej czasu i kabaczek też....
cala filozofia...szybko, latwo i smacznie....
aa jeszcze gdzieć mam taki przepis na szybkie jedzonko tylko musze poszukać bo dawno nie robilam....
znalazłam.....
wrzucać do gara w następującej kolejności:
2 średnie cebule
1 petelka kiełbasy
0,5kg pieczarek
4-5papryk (mogą być kolorowe wtedy fajnie wygląda)
przecier pomidorowy
makaron łazanki, rurki albo jakiś inny gruby- oczywiście ugotowany jak kto lubi (ja lubię taki jak twardszy jest a nie rozciapany)