Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 20, 2012 8:06 Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Witam,
bardzo prosimy o pomoc dla naszych kochanych czterech kociaczków , gdyż dziś w nocy zmarła ich mama.
Kociaki mają zaledwie 2 dni, a bardzo chcemy je uratować.
Mieszkamy 25 km od Warszawy-Góra Kalwaria
Możemy zabrać mame zastępczą do siebie lub oddać kociaki do mamy.
Błagamy o pomoc !!!!

Bardzo dziękuje za pomoc, ale udało mi się znaleźć mamę zastępczą.
Mam nadzieje że będzie OK.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Wto mar 20, 2012 10:00 przez Tinka058, łącznie edytowano 2 razy

Tinka058

Od: Wto mar 20, 2012 7:58

Post » Wto mar 20, 2012 8:19 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Dopisz w tytule miejscowość :!:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Wto mar 20, 2012 8:19 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Podniosę, bo sprawa super pilna :!:

Edytuję.
Pomyślałam sobie, że może warto zadzwonić do Koterii. Sterylizują dużo kotek. Może trafiła im się taka, która się "rozsypała " przed sterylizacją.

Spróbować nie zaszkodzi.

Warto też obdzwonić wetów.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto mar 20, 2012 8:31 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Edytuj swój post ( kliknij przycisk "zmień") i dopisz w temacie miejscowość, jak doradziła Ci alab108.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto mar 20, 2012 8:56 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Dopóki nie znajdziesz matki zastępczej (o ile znajdziesz), musisz maluszki karmić co 2 godziny, inaczej nie przeżyją. Krowie mleko się nie nadaje - dostaną biegunki, najlepsze wg mnie (i wypróbowane) jest Feline milk w proszku, do kupienia u weta lub w sklepie zoologicznym. Jak nie masz możliwości - to chociaż mleko w proszku dla ludzkich "osesków:.. Karmienie w takiej pozycji w jakiej ssały matkę, czyli absolutnie nie brzuszkiem do góry, bo płuca zalejesz ... i po kropelce .. No i oczywiście po karmieniu trzeba brzuszek i okolice odbytu delikatnie wymasować, najlepiej wilgotnym gazikiem z ciepłą wodą ...bez tego same się nie wysikają ani nie wykupkają ... Trzymam kciuki, żeby się udało ..

edit: zapomniałam napisać, że małe muszą mieć ciepło - termofor albo butelki z ciepłą wodą owinięte np. w ręcznik ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto mar 20, 2012 9:04 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto mar 20, 2012 9:24 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Chciałam napisać, że matka kociąt umarła po powikłanym cesarskim cięciu, założycielka wątku chciała, by jej kotka miała młode, bo była ładną kotką... Kocięta mają dwa dni, kotka zdążyła je nakarmić raz.
Podobno znalazła się mamka na miejscu, kotka karmiąca 2 tygodniowe kocięta.
Przedstawiłam tej pani swoje stanowisko, opowiedziałam o idei forum miau, o kotach wolno żyjących, sterylizacjach.
Na sam koniec rozmowy poradziła mi, abym sama się wysterylizowała.
Przykre, szkoda kotki, która mogłaby żyć... wysterylizowana.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Wto mar 20, 2012 9:39 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

[...] Tinka058 oczekiwała pomocy w znalezieniu mamki. Czy ty zadałaś sobie ten trud i zadzwoniłaś do niej po to, żeby jej zaoferować kocią mamkę, czy po to, żeby jej zrobić wykład o tym, że tę kotkę (która już nie żyje) należało wysterylizować? 8O
Abstrahując od kwestii niepotrzebnego rozmnażania kotów - czy jest sens robić tej osobie wykłady o sterylizacji, kiedy ona zwróciła się do forum o pilną pomoc?
[...]
Usunęłam wycieczki osobiste
alix76

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Wto mar 20, 2012 9:41 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Tinka058 - poniższy wątek to dobra lektura. kociaki uratowała młoda dziewczyna, uczennica jeszcze:
viewtopic.php?f=1&t=125879

wojtek_z

Post » Wto mar 20, 2012 9:45 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Zadzwoniłam m.in. by dopytać dlaczego odeszła ich matka, jeśli to byłaby wirusówka? PP w przebiegu ostrym np.? Albo sepsa? Jeśli doszłoby do zakażenia bakteryjnego kociąt jeszcze w łonie matki? Wtedy kocięta (w 1 przypadku) stanowiłyby zagrożenie dla mamki i kociąt.
Na początku rozmowy dowiedziałam się, że mamka już jest, zadałam parę pytań a potem powiedziałam swoje. Zdziwiłbyś się jak delikatnie. Delikatność moja prysła, jak mimo poparcia moich słów odnośnie bezdomności potem powiedziała, że miała taką ładną kotkę, że chciała by ta miała dzieci... Ale i tak jak na moje możliwości, to byłam bardzo uprzejma.

najszczesliwsza

Post » Wto mar 20, 2012 9:56 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

No dobra... Jeśli byłaś uprzejma, to OK :piwa:

wojtek_z

Post » Wto mar 20, 2012 9:57 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Zdziwiłbyś się, że TAK potrafię.

najszczesliwsza

Post » Wto mar 20, 2012 10:09 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

wojtek_z pisze:[...] Tinka058 oczekiwała pomocy w znalezieniu mamki. Czy ty zadałaś sobie ten trud i zadzwoniłaś do niej po to, żeby jej zaoferować kocią mamkę, czy po to, żeby jej zrobić wykład o tym, że tę kotkę (która już nie żyje) należało wysterylizować? 8O
Abstrahując od kwestii niepotrzebnego rozmnażania kotów - czy jest sens robić tej osobie wykłady o sterylizacji, kiedy ona zwróciła się do forum o pilną pomoc?
[...]

Przepraszam, czy przypadkiem nie jesteśmy na forum, na którym nie popiera się rozmnażania kotów nierasowych? 8O Czym innym jest nagonka i bluzgi, a czym innym zwrócenie uwagi rozmnażaczce na to, że robiąc to co robi - szkodzi kotom.
Ostatnio edytowano Wto mar 20, 2012 19:00 przez alix76, łącznie edytowano 2 razy
Powód: poprawiłam cytat
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto mar 20, 2012 10:12 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Zofia&Sasza pisze:
wojtek_z pisze:[...] Tinka058 oczekiwała pomocy w znalezieniu mamki. Czy ty zadałaś sobie ten trud i zadzwoniłaś do niej po to, żeby jej zaoferować kocią mamkę, czy po to, żeby jej zrobić wykład o tym, że tę kotkę (która już nie żyje) należało wysterylizować? 8O
[...]/quote]
Przepraszam, czy przypadkiem nie jesteśmy na forum, na którym nie popiera się rozmnażania kotów nierasowych? 8O Czym innym jest nagonka i bluzgi, a czym innym zwrócenie uwagi rozmnażaczce na to, że robiąc to co robi - szkodzi kotom.

No i zaszkodziła.
Szkoda koteczki [*]. :(
Ostatnio edytowano Wto mar 20, 2012 19:01 przez alix76, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawiłam cytat
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto mar 20, 2012 14:12 Re: Pomocy- szukamy mamy zastępczej !!!!!!!!!!!!

Wątek został zmoderowany - proszę nie obrażać użytkowników oraz nie zaczynać dyskusji zupełnie nie na temat, sytuacja jest wystarczająco trudna.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

[następna]