Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 27, 2012 19:30 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Szkolę się - więc zaznaczam!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto mar 13, 2012 18:51 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Też dopiero zaczynam.. i powiem szczerze, że strasznie mi przykro, że moje ogłoszenia nie dają ŻADNEGO rezultatu..:( mam 2,5 letnią czarno-białą kotkę ze schroniska - pewnie niezbyt łatwo znaleźć takiemu kotkowi dom a ja jestem dla niej tylko tymczasem.

Spotkałam się też z opinią, że Kredka miałaby większe szanse na adopcje, jeśli byłaby w schronisku, bo ludzie nie chcą adoptować kota, który ma dobre warunki w domu tymczasowym (co widać np. na zdjęciach w ogłoszeniu) 8O

Może podpowiecie co jest nie tak z moimi ogłoszeniami? co powinnam poprawić, żeby zwiększyć jej szanse na stały dom? nasz pierwszy kot-tymczas znalazł dom w 2 tygodnie a z Kredką nic się nie dzieje i czuje się beznadziejnie, że nie umiem znaleźć jej domu i może nie nadaję się na dom tymczasowy? :oops:

tak wygląda przykładowe ogłoszenie Kredki:

http://tablica.pl/oferta/kredka---porzu ... f880821962

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi

pozdrawiam

penny-lane

Od: Wto lut 14, 2012 10:47

Post » Wto mar 13, 2012 19:36 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Sobie zaznaczę :D
joanna3113

Post » Wto mar 13, 2012 21:02 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

penny-lane, problem nie tkwi w tym że Twoje ogłoszenie jest złe, po prostu bywa że na domki czeka się długo. Potrzebna jest konsekwencja w ogłaszaniu, odnawianiu ogłoszeń i nie zrażanie się ciszą. W końcu kotkę ktoś wypatrzy, jest piekna, piękne masz foty do ogłoszenia.

Nie jest prawdą też że ludzie wolą brać ze schroniska. Niektórzy na pewno tak, ale ja gdy byłam domem tymczasowym spotykałam się często z ludźmi którzy własnie unikali jak ognia schronisk bojąc się kotów chorych. Wiele osób miało przykre doświadczenia gdy po adopcji kota ze schroniska zaczynała się walka o jego życie i często niestety przegrana, wolą więc kolejnego kota adoptować z domu tymczasowego, dającego jednak pewność co do faktycznego stanu zdrowia zwierzaka.

Ogłaszaj kotkę i nie zrażaj się :ok:
Obrazek

Wolność, kocham i rozumiem. Wolności oddać nie umiem.(Chłopcy z Placu Broni)

MISIA- 1.06.2002 - 13.12.2012. Skarbie, gadułeczko moja. Bardzo mi Ciebie brak.
MIKITKA - 03.2002 - 13.07.2015. Tak bardzo mi żal.
FELUTEK - 03.2002 - 11.10.2015. Najcudowniejszy kot terapeutyczny.
OKRUNIA - 09.2002 - 16.08.2018. Śpij, skarbie kochany.
GACEK - 03.2014 - 22.06.2019. Wierny i mądry Przyjaciel.
TYGRYNIA - 05.2002 - 16.12.2020 .Maleńki koto-piesek.

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=153652 sprawdź zanim oddasz kota!

Ja-Ba

Od: Pt lis 07, 2008 23:23

Post » Śro mar 14, 2012 8:36 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Dzień dobry!

penny-lane, ja też uważam że Twoje ogłoszenie jest dobre. Ładne zdjęcia, dobry opis itp. Prawdę mówiąc, pomagam w ogłaszaniu kotów od półtora roku i nadal nie rozgryzłem od czego to zależy że jedne mają 10 ofert domów po 1-2 dniach od powieszenia ogłoszenia a inne czekają. Moje różne obserwacje, ale uwaga - proszę ich nie brać za wytyczne:

- łatwiej dom znajdują koty młode, o ciekawym umaszczeniu zwłaszcza biało-rude, trikolorki,

- więcej sensownych domów jest z dużych miast - czasami warto ogłaszać np. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu - na forum zawsze znajdzie się ktoś do wizyty PA i transportu,

- przeszłość schroniskowa może przeszkadzać, łatwiej znajdują DS koty z DT, zdrowe, zadowolone, na zdjęciach w pościeli, w domu (jak u Ciebie),

- jest cała grupa ludzi, którzy w weekendy szukają kota, np. w niedzielę rano; ponieważ w tygodniu mam zwykle mało czasu, często robię ogłoszenia w sobotę lub niedzielę rano (tak 7-8 rano) i wtedy są one na 1 stronie - zdarzyło się już parę razy że jeszcze tego samego dnia było po kilka sensownych telefonów,

- długie, rozwlekłe ogłoszenie wcale nie musi być najlepsze (ludzie są leniwi), wystarczy napisać podstawy: wiek, płeć, 1-2 zdania o charakterze, oraz czy kuwetkowy, sterylka/kastracja/szczepienia/odrobaczenia no i dane kontaktowe (ze względu na wymogi Gumtree ja teraz w tekście piszę że do oddania za darmo); można też dodać że pomożemy w transporcie w inne rejony Polski itp., resztę można opowiedzieć przez telefon,

- ja raczej unikam terminologii "fachowej", czyli nie piszę "dokocenie", "sterylka", "DT", "niewychodzący", bo to wszyscy wiedzą tu na forum, ale poza nim nie i mogą po prostu nie rozumieć o co chodzi (ale to moja własna fanaberia, może niepotrzebna),

- są koty, które mimo świetnego tytułu ogłoszenia i zdjęć jakoś nie mogą znaleźć domu, nie mają nawet porównywalnej z innymi kotami liczby odsłon, trudno powiedzieć nawet dlaczego; chyba trzeba wtedy... pomyśleć nad innym tekstem :(

- na Allegro (jak jeszcze można było wystawiać koty) zaobserwowałem że jak pierwszy raz wystawiam kota to ma więcej odsłon niż kiedy odświeżam to samo ogłoszenie. Może są tacy co przeszukują te portale i gdy widzą po raz kolejny tego samego kota to już nie zaglądają, a jak po raz pierwszy to są zaintrygowani i zaglądają (znów spekuluję)?

Moja propozycja: na Tablicy, Gumtree itp. podają liczbę odsłon, także dla cudzych ogłoszeń (trzeba "wejść" w ogłoszenie). Porównaj liczbę odsłon swojej kotki i innych podobnie umaszczonych. Jak za mała, to znaczy że trzeba poprawić tytuł, może zmienić główne zdjęcie (np. inaczej wykadrować w programie graficznym). Jak podobna, znaczy że trzeba poprawić tekst.

Pozdrawiam!

Adam
aburacze

Post » Śro mar 14, 2012 8:46 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Aha, mnogość portali na których się ogłasza oczywiście zwiększa szanse, ale prawdę mówiąc nie mam czasu więc umieszczam:

- na najbardziej popularnych portalach ogłoszeniowych, gdzie jest największa liczba odsłon (Tablica, Gumtree, Ale.gratka, kiedyś Allegro, czasami Kupsprzedaj albo eOferty.com.pl oraz ogloszenia.trojmiasto.pl gdy kot jest z Pomorza),

- na kocich i zwierzęcych portalach: koty.pl, Cafeanimal, www.domowe-tygrysy.info

- na portalach adopcyjnych: www.przygarnijzwierzaka.pl, adopcje.org (tu chyba im się zepsuł licznik odwiedzin albo już nikt nie zagląda do moich ogłoszeń), Morusek.

Zwykle to wystarcza + inni (np. Szalony Kot) robi kampanię na Facebooku. Facebook to chyba też bardzo dobre medium, bo poprzez znajomych udostępniających wydarzenie można dotrzeć do wielu potencjalnych domów (są tu na forum osoby, które mają ponad 4000 znajomych w tym celu).

Pozdrawiam!

Adam
aburacze

Post » Śro mar 14, 2012 9:07 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

ja robię ogłoszenia tylko i wyłącznie na gumtree, tablicy i na fb. nigdy mi nikt z innego portalu nie zadzwonił, więc nie chce mi się dodawać tam.
najwięcej telefonów mam z tablicy przeważnie.
najważniejsze są zdjęcia. ja uważam, penny-lane, że niezbyt fajne masz zdjęcie profilowe. wygląda jakbyś skarpetki chciała sprzedać ;)
sam kot powinien być, ładne zbliżenie najlepiej i niech patrzy w górę. tak wychodzą najlepsze ujęcia przeważnie.
ja nie umieszczam w swoim ogłoszeniu wszystkiego. to ma być tylko KILKA zdań. nikomu się nie chce czytać długiego tekstu. po co pisać, że kot przebywa w domu tymczasowym [kupa osób nawet nie wie, że coś takiego istnieje]? wyjaśnić można na WPA, przez maila czy tel.
ja nawet nie podaję, że kot jest odrobaczony i zaszczepiony, bo za długie ogłoszenie się robi i po co? piszę, że kot jest zdrowy i jeśli jest wykastrowany to to też dodaję.
nigdy nie piszę, że warunkiem adopcji jest podpisanie umowy PA i WPA. to się dowiedzą odpowiadając mi na ankietę PA, którą wysyłam mailem.
aburacze pisze:są koty, które mimo świetnego tytułu ogłoszenia i zdjęć jakoś nie mogą znaleźć domu, nie mają nawet porównywalnej z innymi kotami liczby odsłon, trudno powiedzieć nawet dlaczego; chyba trzeba wtedy... pomyśleć nad innym tekstem

nad innymi zdjęciami !!

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Nie mar 18, 2012 8:56 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

To na Allegro nie można już kotów wystawiać ???
Nie wiedziałam.
Rasowych też nie ??
Wreszcie coś mądrego. :ok:
Idę sprawdzić.

Sprawdziłam.
Wygląda na to,że tylko z rodowodami są do sprzedaży.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Nie mar 18, 2012 11:32 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

kristinbb pisze:To na Allegro nie można już kotów wystawiać ???
(...)
Wygląda na to,że tylko z rodowodami są do sprzedaży.

No nie można, bo aukcja = sprzedaż, a sprzedawać bez rodowodu nie można. Nie można też zrobić aukcji z tekstem żeby nie licytować, bo to łamie regulamin. Jak znajdą taką aukcję z kotem bez rodowodu (a jak patrzyłem ostatnio to jest jeszcze trochę) to usuwają.

Adam
aburacze

Post » Pon mar 19, 2012 10:25 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

penny-lane pisze:Spotkałam się też z opinią, że Kredka miałaby większe szanse na adopcje, jeśli byłaby w schronisku, bo ludzie nie chcą adoptować kota, który ma dobre warunki w domu tymczasowym (co widać np. na zdjęciach w ogłoszeniu) 8O

Nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Większość ludzi po prostu chce kota zdrowego i ładnego, jakby chcieli brać ze schronisk, to domy tymczasowe nie byłyby wcale potrzebne ;)

Mnie się zdaje, że Twoje ogłoszenie powinno być nieco prostsze. I zmieniaj często zdjęcia, ładne zdjęcie to połowa sukcesu!

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Nie kwi 22, 2012 16:39 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

A mi się udało tylko raz wyadoptować kota przez ogłoszenie w necie :(

Fakt, 50 nie robię, ale te najpopularniejsze obstawiam. Zmieniam. Czasem ktoś zadzwoni, ale rzadko.
Podejrzewam, że trochę przeszkadza fakt, że mieszkam poza Trójmiastem. Zdarza się, że ktoś dzwoni, a gdy dowie się, gdzie jest kot, to rezygnuje, bo poszuka bliżej. W Gdańsku, w Gdyni.
Nie pomagają moje zapewnienia, że dowiozę - chcieliby obejrzeć najpierw kotka "na żywo", co zresztą jest godne pochwały.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon maja 28, 2012 18:22 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Dziękuję bardzo za podpowiedzi! :piwa:

Kredka jest już w stałym domu :ok: co prawda nie przez ogłoszenie.. ale przez profil na fcb.
postaram się skrócić opisy i bardziej selekcjonować zdjęcia. (Co do profilowego ze skarpetkami to na tablica.pl profilowe wskakuje automatycznie;))

Teraz ogłaszam Mię

http://tablica.pl/oferta/kocia-pieknosc ... ;r:15;s:21

Co powinnam wyrzucić z opisu? To, że jest ze Schroniska?

penny-lane

Od: Wto lut 14, 2012 10:47

Post » Wto maja 29, 2012 14:09 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

mnie się spodobał kawałek o tym dlaczego warto wziąć kota dorosłego, dobry chwyt :ok:
"Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci."
"Pamiętaj,że wszystko, co uczynisz w życiu, zostawi jakiś ślad.
Dlatego miej świadomość tego, co robisz. "
— Paulo Coelho

bombel.od.r

Od: Śro kwi 04, 2012 13:45

Post » Nie cze 24, 2012 10:43 Re: Ogłoszenia - jak robić, gdzie umieszczać, za co płacić?

Potrzebna pomoc!

Czy ktoś mógłby podjąć się ogłaszania suni z tego wątku? viewtopic.php?f=21&t=143306

To bardzo pilne!
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

[poprzednia][następna]