SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 04, 2012 11:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Hmm, a co sądzicie o suchej karmie schesir? Akurat kupiłam małe opakowanie dla swojego tłuściocha. Chciałam 1 choice, ale niestety nie mogłam dostać w żadnym sklepie zoologicznym (nawet Kakadu )w okolicy:(.
Filipek właśnie zrzucił kilogram (obecnie waży 7) i nie chcę by przybrał znowu, a ponieważ rozpoczął się czas linienia nie mam ochoty zachwaszczać mu brzusia jakimiś dietami weterynaryjnymi po których cierpi skóra i futerko.

Włączając się w dyskusję o BARF-ie mój kocur surowej wątroby nie tknie, jedynie podchodzą mu filety z kurczaka na surowo i lekko gotowane, reszta jest bee.

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Nie mar 04, 2012 19:15 Re: SPIS KARM dla Kota

ewkaa pisze:
RatMaga pisze:Ja daję puszki Butchers Classic a kotkę wspomagam tauryną i olejem z łososia.

U mnie są puszki GRAU - moje chętniej jedzą ten z ryżem, ale dostają i ten bez :wink: i puszki Power of Nature :)
kupiłam tez na próbę mokre ZiwiPeak, ale pomimo rewelacyjnego składu żaden z moich kotów nie chciał go tknąć :roll:

A jaki Ziwi dawalas? Ja kupilam na sprobowanie po kilka puszek ze wszystkich smakow. Jagnieciny nie tknely, dziczyzne to jak juz nic innego nie ma, ale o rybe z jeleniem sie wrecz dopominaja. Daje im po pol puszki rano, zaczely mnie zboje budzic, zeby juz teraz natychmiast im dac. Mimo ze suche w misce jest.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Wto mar 06, 2012 11:03 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam, to mój pierwszy post w tym wątku i od razu 4 pytania:

1).Jaką karmę dawać kotu, który najprawdopodobniej ma alergię na kurczaka. Potrzebuję pomocy, aby poradzić koleżance, która chce wyeliminować kurczaka z diety pupila. Kot niechętnie je karmy z rybą. Ja to widzę tak:

sucha:
-WildCat Cheetah
mokra:
-Power of Nature
-Animonda Carny Exotic
-ZiwiPeak

Proszę o uzupełnienie i opinię na temat mojej propozycji.

2). Jak to jest ze składem Orijen? Są różne opakowania, oznaczone 80/20 i 75/25, aby sprawdzić wystarczy wyszukać grafikę dla orijen cat w Google. Na stronie sklepu Ekozwierzaki są 2 zdjęcia tej karmy właśnie z różnym oznaczeniem.

3). Swoje koty karmię Orijenem, ale zastanawiam się nad zmianą karmy. Na Ziwipeak mnie nie stać ale wchodzą w grę inne karmy z ofert np. Ekozwierzaki. Zastanawiam się nad:
-Power of naturę
-Wildcat
-Applaws
-Pronature Holistic
-pozostaniemy przy Orijen
Przeglądałem forum, porównywalnym skład i mam wielki mętlik w głowie. Proszę o porównanie tych karm.

4). Myślałem, że karmią dla kota powinna mieć ponad 40% białka, a tak polecany ZiwiPeak ma 32-36 % białka. Jak to w końcu jest, bo już sam nie wiem co jest prawdą.

pablo71295

Od: Śro wrz 12, 2007 17:39

Post » Pt mar 09, 2012 10:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy próbowaliście tej karmy:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .2435.html

Jak słowo daję, ręca mi już opadają (3 seniory +7 i 1 Chudy, 6 lat).
RC - alergia, Pro Plan - nietolerancja pokarmowa, Hill's - be, Applaws - be, Acana - be, Orijen - najbardziej be. Każda +7 - be. Dziczyzna - fe, ryba - fe. Im lepsza, tym bardziej be, im bardziej syfiasta, tym lepsza. Najgorsze, że sierściuchy są podstępne - opakowanie testowe zżerają w try miga, ja - szczęśliwa, że będą jadły - zamawiam duże i ZONK.

Nie próbowałam jeszcze TotW ani WildCat, ale coś mi się wydaje, że będzie, jak zawsze. Z gorszych rozważam BRIT...
Obrazek

atrophy

Od: Śro lip 05, 2006 21:57

Post » Sob mar 17, 2012 0:11 Re: SPIS KARM dla Kota

witam :)
mam takie pytanko jakie karmy mokre polecacie dla kota z problemami urologicznymi?
generalnie takowe karmy powinny mieć mało magnezu i fosforu. ale chyba w karmach mokrych rzadko się spotyka jakieś większe ilości tego.
jakie jest wasze zdanie? :)
pozdrawiam

Bisiaczek

Od: Nie gru 25, 2011 0:48

Post » Sob mar 17, 2012 0:29 Re: SPIS KARM dla Kota

emi_81 pisze:Hmm, a co sądzicie o suchej karmie schesir? Akurat kupiłam małe opakowanie dla swojego tłuściocha. Chciałam 1 choice, ale niestety nie mogłam dostać w żadnym sklepie zoologicznym (nawet Kakadu )w okolicy:(.
Filipek właśnie zrzucił kilogram (obecnie waży 7) i nie chcę by przybrał znowu, a ponieważ rozpoczął się czas linienia nie mam ochoty zachwaszczać mu brzusia jakimiś dietami weterynaryjnymi po których cierpi skóra i futerko.

Włączając się w dyskusję o BARF-ie mój kocur surowej wątroby nie tknie, jedynie podchodzą mu filety z kurczaka na surowo i lekko gotowane, reszta jest bee.

to dobrze,bo wątróbki kot naprawdę nie powinien jeść dużo,inaczej może mieć nadmiar wit.A.
nadmiary leczy się trudniej niż niedobory

a BARF to nie jest tylko filet z kurczaka[właściwie nie powinien to być tylko filet z kurczaka]-tylko najlepiej z indyka i nie filet,ale też mielone kości,podroby,skóra,trochę piór
w końcu z czegoś nazwa się wzięła-Bones and raw food.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto kwi 03, 2012 13:05 Re: SPIS KARM dla Kota

A ja bym chciała poprosić o radę - co mokrego? będę dawała mojej kocicy 1/2 - 1 saszetki dziennie w ramach urozmaicenia i rozluźnienia koop.
Nie chciałabym zbankrutować (studiuję), daję suchą Bosch Sannabelle.
Kotka poza sporadycznymi zaparciami jest zdrowa, wysterylizowana, 5letnia.
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Wto kwi 03, 2012 17:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Może Miamor?

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Wto kwi 03, 2012 17:49 Re: SPIS KARM dla Kota

Patti:) pisze:A ja bym chciała poprosić o radę - co mokrego? będę dawała mojej kocicy 1/2 - 1 saszetki dziennie w ramach urozmaicenia i rozluźnienia koop.
Nie chciałabym zbankrutować (studiuję), daję suchą Bosch Sannabelle.
Kotka poza sporadycznymi zaparciami jest zdrowa, wysterylizowana, 5letnia.

Oszczędnościowo - Animonda, Bozita (chociaż małe 190g opakowania nie są specjalnie atrakcyjne cenowo), Smilla (tylko w zooplus), Tesco Finest (fileciki podobne do Sheby), Lux (tylko w marketach Aldi).

Odessa

Od: Pt paź 14, 2011 22:09

Post » Wto kwi 03, 2012 21:52 Re: SPIS KARM dla Kota

Bardzo, bardzo Wam dziękuję! :) Już sobie wszystko zapisuję.
Obrazek

Post » Czw kwi 05, 2012 9:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Mięso - kurczak, wołowina - co "brzydsze" bardziej ścięgniste, tłuste. Serca, żołądki, czasami wątróbka. Skrzydła kurczaka też są super ;)
Wszystko surowe. Taniej i kot zadowolony ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Czw kwi 05, 2012 10:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Taniej z pewnością, ale mój kot niestety tym gardzi 8) jak i jedzeniem ludzkim w ogóle...
Obrazek

Post » Czw kwi 05, 2012 12:30 Re: SPIS KARM dla Kota

Bo jest przyzwyczajony do przetworzonego ;)
Mój ludzkiego też nie zje (nawet by nie dostał, ale to inna sprawa), ale mięso obecnie woli od wszystkiego innego - a 2lata temu wołałby nie zjeść nic :D
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pt kwi 06, 2012 13:19 Re: SPIS KARM dla Kota

Ciastek pol roku uczyl sie jesc mieso.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon kwi 09, 2012 10:14 Re: SPIS KARM dla Kota

No i znowu mam problem. Filipek znów przytył na brzusiu zrobiła mu się fałdka:(. Dodam, że jutro skończy 3 lata i waży znowu 8 kg, aż boję się pójść z nim do weta na szczepienie bo znowu każe mi go odchudzać polecanym RC dla otyłych kotów...
Oczywiście wydzielam jedzonko, zrezygnowałam z tłustej karmy Mastery a rzecz Brit Sterilised i Pro Plan House (żeby się mój kociasty nie zakłaczał). Bawię się z nim w miarę mych możliwości i sama nie wiem co jeszcze wymyśleć (spacery odpadają, mieszkam w bloku a do szelek mój kot się nie dał przekonać). Nie chcę też eksperymentować z karmami. Wiem, że Acana czy Orijen są lepsze jakościowo, ale mój kot nie chce ich jeść a niestety nie stać mnie na polecaną Wildcat Etosha.
Ehh... znowu zgryz:(

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

[poprzednia][następna]