Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.d.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 15, 2012 17:04 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Karolek(ona) pisze:
joszko89 pisze:No tak w tym wypadku lepsza jest integracyjna, chociaz w Opolu szkoła specjalna jest wg mnie lepsza od integracyjnej. zresztą przecież Ty sama decydujesz do jakiej szkoły go wyślesz. bo nawet jakby miał stwierdzoną niepełnosprawność czy coś to i tak może iść do integracyjnej

ale u nas jest albo integracynja z dziecmi autystycznymi albo dla dzieci niedorozwinietych umysłowo, z zespołem Dauna itp wiec tam raczej by sie cofal zamiast isc do przodu, tym bardziej ze jezdze z nimi czasem autobusem i są niekotrzy agresywni albo jak takie ruszajace sie rosliny

Karola, szkoła musi być przede wszystkim przystosowana do mozliwości dziecka. I nie jest prawdą, ze w integracyjnej się rozwinie, a w specjalnej cofnie. Szkoły specjalne nie wrzucają dzieci niepełnosprawnych do jednego worka. Programy dostosowane są do możliwości dzieci i nastawione właśnie na ich stymulację.
Moi wnukowie mają orzeczoną niepełnosprawność umysłową w stopniu umiarkowanym, Ty jeszcze nie znasz diagnozy u Filipa. Adrian został zdiagnozowany mając sześć lat - też tylko nie mówił. Ale po dokładnych badaniach okazało się, ze nigdy nie nauczy się mówic, owszem powtarza wyrazy, ale sam nie potrafi ich złożyc i zastosować. Ma 15 lat. Artur - pięciolatek - rehabilitowany od urodzenia, sprawnie posługuje się mową alternatywną. Jego przedszkole jest nastawione na rozwój dziecka z brakami intelektualnymi, ale chodzą do niego także dzieci głęboko upośledzone - one uczą się zupełnie czegoś innego.
A tak na marginesie - dzieci z zespołem Downa, tez rozwijają się róznie, podobnie jak z dziecięcym porażeniem mózgowym. Są Downy, które dają radę z nauką, czytają , piszą, mówią wierszyki, śpiewają, ale są tez takie, których rozwój zatrzymał się w niemowlęctwie. Ale te dzieci też przeżywają i czują - mówienie o nich jako o roślinach , wydaje mi się trochę nie na miejscu. Zastanów się - jeszcze nie wiesz, co Ciebie czeka.
Przepraszam

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw mar 15, 2012 17:10 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Obrazek
Miłego popołudnia Karola :) Piękne fotki kocurków :P :1luvu: :1luvu: Garf :1luvu: z wyglądu :oops:
Lubię rude i co poradzę :mrgreen: Wszystkie odcienie od biszkoptu do ciemnych z pręgami :1luvu: Tak samo lubię tri kolorki i szylkretki :oops: ale wszystkie koty nasze są :ok:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Czw mar 15, 2012 17:11 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

mnie nie chodziło o to, że wszystkie dzieci z zespołem dauna są jak te ruchome rośłiny, ja mówie tylko o kilku przypadkach, po prostu widze je często w autobusie i część z nich normalnie funkcjonuje siedza, usmiechnieci, grzecznie rozmawiają, a część siedzi w wózkach ze wzrokiem skierowanym na jeden punkt, zero kontaktu, tylko sie czasem poruszą - a reszta to zachowuje sie jakby chciala roznieść autobus
Wieć nie łap mnie za słowa, bo ja tego nie psiałam w sensie, że te dzieci sa gorsze, tylko opsiałam ich zachowanie i stwierdzam, że on wymagaja innego toku nauczania jak Filip i dlatego by do nich nie pasował.
A w Kaliszu nie ma tylu szkół, żeby dla każdego przypadku była osobna kalsa, raczej wrzucaja na kupe jakies na oko podobne przypadki bo jest jedna szkoła specjalna i jedna integracyjna ktora jest na tyle mała ze nawet nie ma naboru co rok. W tym roku chyba nie otworza 1 klasy bo nie mają jak, musi gimnazjum wyjsc
Ostatnio edytowano Czw mar 15, 2012 17:46 przez Karolek(ona), łącznie edytowano 2 razy
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Czw mar 15, 2012 17:13 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Ej, Karola.. Ja tu krytyki nie widzę.. I spokojnie, bez nerwów. Poczekaj na diagnozę konkretną. Na razie nie ma co wyrokować, aczkolwiek stresu na pewno dość.. :ok: :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Czw mar 15, 2012 17:14 przez kalair, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw mar 15, 2012 17:14 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

vailet pisze:Obrazek
Miłego popołudnia Karola :) Piękne fotki kocurków :P :1luvu: :1luvu: Garf :1luvu: z wyglądu :oops:
Lubię rude i co poradzę :mrgreen: Wszystkie odcienie od biszkoptu do ciemnych z pręgami :1luvu: Tak samo lubię tri kolorki i szylkretki :oops: ale wszystkie koty nasze są :ok:

witam
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Post » Czw mar 15, 2012 17:17 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

kalair pisze:Ej, Karola..

co
najlepiej tylko każdego krytykować, tak jakbym pisała, że tamte dzieci są jakies feee a moje to jest cacy
Filip tez normlany całkiem nie jest, ale bez sensu dawac go do klasy z dziećmi ktore tylko są przywozone po to żeby odbebnić obowiązek szkolny i kilka godzin siedza i patrza w okno. Filip coś tam robi, pisze, powtarza więc chyba lepiej żeby trafił na taką grupe w której cos robią z dzieckiem.
Poza tym Kalisz to nie Poznań, Wrocław itp u nas nie ma tylku rodzajów szkół!

Karolek(ona)

Post » Czw mar 15, 2012 17:22 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

A kto powiedział, że ma siedzieć z dziećmi, z którymi nie ma kontaktu? Toż właśnie Iza tłumaczyła, ze tak nie jest.
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw mar 15, 2012 17:25 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

kalair pisze:A kto powiedział, że ma siedzieć z dziećmi, z którymi nie ma kontaktu? Toż właśnie Iza tłumaczyła, ze tak nie jest.

pani psychiatra tak wcozraj pwoiedziala ze do takich dzieci by go dala, dlatego napisalam ze bez sensu zbey siedzial z dziecmi ktore są jak rosliny ale Iza odebrala to tak jabym pisala o nich ze sa gorsze- o to mi chodzi!!!!!!!!!!!!!!

Karolek(ona)

Post » Czw mar 15, 2012 17:29 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Tak powiedziała? 8O Ale tak nie może być..
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw mar 15, 2012 17:37 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

teraz dopiero i vipO doczytalam, że mam adresy od Izy ale ja potrzebuje adresy gdzie diagnozuja dzieci zeby wykluczyli mu autyzm albo zatwierdzili, ja nie mam kasy zeby jezdzc do Poznania na jakies warsztaty itp, to juz bede musiala w Kaliszu szukać, ale nikt mi go tutaj nie zdiagnozuje.
a te adresy mi wcieło, a gg nie trzyma w archiwum wiadomosci wszytskich
Ostatnio edytowano Czw mar 15, 2012 17:47 przez Karolek(ona), łącznie edytowano 1 raz

Karolek(ona)

Post » Czw mar 15, 2012 17:40 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Wszystko powoli Karolka. :ok: :ok: Nie zamartwiaj się.
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw mar 15, 2012 19:25 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Sikniemy sobie :ok:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Czw mar 15, 2012 19:25 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Obrazek

:1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pt mar 16, 2012 7:46 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

witamy

Obrazek
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Pt mar 16, 2012 8:27 Re: Karolkowy zawrót głowy - wchodzisz na własne ryzyko !!c.

Doberek Karolka i koteczki :D piątkowo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

[poprzednia][następna]