Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 09, 2012 13:01 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

ana pisze:Dziewczyny, czy łódzkie fundacje pisały już w tym roku oficjalne pisma do UMŁ z prośbą o przyspieszenie akcji sterylizacyjnej?
Co urzędnicy planują w 2012? Macie jakieś wieści?

Luty już jest... :(

18 stycznia wysyłane były opinie fundacji dotyczące przedstawione nam programu walki z bezdomnością autorstwa UMŁ
I ciiiisza
Mogę napsiać i przesłać np Tobie pismo wzorcowe, natomiast nie czuję sie na siłach zmobilizowac forumowiczów do nacisku...
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt lut 10, 2012 14:15 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

kopiuję z viewtopic.php?f=1&t=137505&start=195 :D

andorka pisze:Tym razem Kiermasz w Muzeum Włókiennictwa z udziałem Kotyliona.

ZAPRASZAMY :D

Obrazek

Organizatorzy pomyśleli takze o zwierzakach w schronisku:

Uwaga uwaga! Wielka zbiórka psich i kocich łakoci oraz kocy/kołder/wszystkiego, co ciepłe!

W sobotę 11.02.2012 r., od 11 do 17, w Muzeum Włókiennictwa (ul. Piotrkowska 282, wejście przez skansen do Milionowej), zbieramy puszki i paczki z karmą, makarony, koce, ręczniki, poduchy, kołdry, etc.

Chodzi o to, by zwierzakom ze schronisk nie było głodno i chłodno. Wszystko, co zbierzemy przekażemy schroniskom dla psów i kotów w Łodzi i jej najbliższych okolicach. Nad akcją czuwają wolontariuszki schroniska i Fundacja KOTYlion.

PS. Jeśli nie będziecie mogli zawitać do Muzeum, a chcielibyście wesprzeć tę akcję, możecie do 14.02., do 12.00 przynosić swoje walentynki dla zwierząt do INSPRO - jesteśmy w samym centrum Łodzi, na ul. Więckowskiego 33/107, na I piętrze. Gdyby potrzeba było więcej informacji, pomoc przy wnoszeniu rzeczy, etc. - czekam na telefon. Można też umówić się na przekazanie rzeczy w innym, bardziej dogodnym dla Was miejscu. Maria Nowakowska - 519 300 643, maria.nowakowska@inspro.org.pl

Do tego, w tym samym dniu i miejscu odbędą się warsztaty szycia z firmą Strima i Fundacją Dom w Łodzi. Zasady są proste: Na warsztatach - na maszynach wypożyczonych przez firmę STRIMA-ATELIER (polecamy ich Kawiarenkę Szyciową - http://pl.strima-atelier.com/stat/maszyny-na-godziny) - będzie można uszyć przytulanki, torebki, czy co Wam dusza i zdolności krawieckie podszepną :-) Nad nieszyjącymi będą czuwać wolontariuszki krawieckie. Na miejscu będą tkaniny, wypełniacze i szablony - ale nic nie szkodzi, żeby przynieść własne. Do dyspozycji będą trzy maszyny krawieckie i jedna do filcowania.

Zasady udziału:
1. Uszyte rzeczy są przekazywane dla dzieci i na aukcje Domu w Łodzi.
2. Istnieje możliwość wykupienia uszytych przez siebie rzeczy - na miejscu będzie czekał wolontariusz Domu z puszką na datki :-)

A po trzecie – w Muzeum będzie akurat odbywał się piąty Kiermasz Kobiecy – w związku z tym będzie można nabyć fantastyczne prezenty dla swoich Sympatii :-) Dominuje rękodzieło, książki i biżuteria – na pewno znajdzie się coś na każdy gust i kieszeń!

Będę bardzo wdzięczna za rozsyłanie wici dalej - proszę, zaproście na to wydarzenie znajomych! :-) Jesteśmy też na Facebooku jako Przedwalentynkowy Kiermasz Kobiecy
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Wto lut 14, 2012 11:16 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

viewtopic.php?f=1&t=139078&p=8571584#p8571584

bumbecki pisze:10 lutego w okolicach ulic Kosciuszko/Zamenhofa/Piotrkowska zaginął duży brazowo - czarny kot.
Proszę o informację pod telefonem: 501 899 442.
Dziekuję.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Śro lut 15, 2012 22:21 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Bazarek - Eco torby dla podopiecznych Kotyliona, zapraszamy:

viewtopic.php?f=20&t=139136&p=8579278#p8579278

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Śro lut 15, 2012 22:35 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Ktos mnie poprosił o pomoc w znalezieniu domów dla kociaków i ich mamy. koty sa bezpieczne, zadbane tylko zrobiło sie ich za duzo :(
Państwo maja cztery swoje koty, dodatkowej piatki nie będa mieli na dłuższa metę za co utrzymać :( Szukaja dla nich domów. Obiecałam, ze pomożemy w ogłoszeniach. na razie mama maluchów:

Nora - koteczka ze strychu szuka swojej kanapy.
Jestem kocia mama - Nora. ktoś mnie porzucił... pewnie dlatego, ze przestałam być małym puchatym koteczkiem. jednak miałam trochę szczęścia, bo trafiłam na bezpieczny strych, gdzie w spokoju urodziłam kociaczki.
Właściciele strychu, odkarmili nas, znaleźli malcom nowe domy, a ja zostałam… i urodziłam kolejny miot. Na szczęście już ostatni, bo nie jest mi ławo karmić dzieciaki 2 razy do roku. Zostałam wysterylizowania. Jestem zdrowa, ładna, w kwiecie wieku – już nie kocia głupawka, a jeszcze wiele lat szczęśliwego życia przede mną – mam teraz ok. 4 - 5 lat. Jestem bardzo przyjazna e stosunku do człowieka - łaszę się, pozwalam brać na ręce, uwielbiam głaskanie - "kręcę kółka" dookoła nóg i podchodzę, wręcz podskakuję pod rękę. W swoim poprzednim życiu gdzieś u kogoś żyłam chyba w domu/mieszkaniu, nie byłam raczej kotem wolno biegającym, ponieważ lubię ciepło domowe i leżenie na łóżku:-).
Jeśli chcesz dać mi dom, zadzwoń proszę do moich opiekunów: 695 440 306. Tylko pamiętaj, ze przygarniesz mnie na dobre i na złe na wiele, wiele lat.

Kotka przebywa w okolicach Nowosolnej

Obrazek Obrazek
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt lut 24, 2012 18:42 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Witam, dostałam info od adopcje.org:
Akcja sterylizacji

Przez cały miesiąc marzec br. będzie trwała XIII edycja Ogólnopolskiej Akcji Sterylizacji Zwierząt, organizowana przez Stowarzyszenie Obrońców Zwierząt z Warszawy. W ramach akcji w wyznaczonych gabinetach i klinikach weterynaryjnych na terenie całego kraju będzie można wykonać sterylizację, bądź kastrację zwierząt domowych w znacznie obniżonej cenie.

Główny cel Ogólnopolskiej Akcji Sterylizacji to popularyzacja humanitarnej metody kontroli populacji zwierząt domowych w Polsce. Metodą tą jest sterylizacja / kastracja.

W szczególności akcja ma za zadanie:

Umożliwić Właścicielom psów i kotów zapisanie swojego pupila na zabieg w promocyjnej cenie

Zwiększyć świadomość właścicieli zwierząt domowych (kotów i psów) na temat ich odpowiedzialności za swoje zwierzęta i ich potomstwo.
Pokazać globalne spojrzenie na nadmierne rozmnażanie się zwierząt domowych w świetle ich istniejącej nadpopulacji, bezdomności, przepełnionych schronisk, masowej i często tragicznej śmierci lub przypadków bestialskiego uśmiercania.
Zmaksymalizować liczbę wykonanych zabiegów w placówkach weterynaryjnych, które przystąpią do akcji.

Jeśli szukasz lecznicy biorącej udział w akcji: wejdź na portal vetopedia.pl - wyszukaj Twoje miasto i kliknij ikonę akcji by wyświetlić lecznice, w których możesz taniej wykonać zabieg w ramach akcji sterylizacja.
Nie wiem jak będzie to działać w praktyce, ale wklejam. A nuż się komuś przyda...
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Pon lut 27, 2012 12:53 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

rybcie pisze: Nie wiem jak będzie to działać w praktyce, ale wklejam. A nuż się komuś przyda...

działa, od paru lat. Niektóre lecznice zaczynają wcześniej i przedlużąją akcję o miesiać-dwa, niektóre oferuja tylko ograniczoną ilość zabiegów, ale jakoś się to kręci.

W wątkach archiwalnych Arki masz udokumentowane od 2007. Koedy się zaczęło, nie wiem. Wtedy, albo w 2008 razem z Mariją obdzwaniałyśmy wszystkie lecznice z Łodzi i województwa namawiając na udział w akcji, chyba ze dwa tygodnie nam to zajęło. A w następnych latach lecznice zgłaszały się już same do Arki.

http://www.arkastrefa.fora.pl/akcja-ste ... e,485.html

kalewala

Post » Śro lut 29, 2012 1:11 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Zapraszam na bazarek - jedyna taka filiżanka viewtopic.php?f=20&t=139638 dochód na sterylki
Obrazek

andorka

Post » Czw mar 01, 2012 14:55 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

UMŁ ciągle nie ogłosił przetargu na sterylki miejskie, tak jak w ubiegłym roku każe karmicielom dzwonić za tydzień, za miesiąc....
Znów sterylki ruszą w maju, kiedy kociaki już się urodzą..

Proszę Was o pomoc - w ubieglym roku ten nacisk poskutkował

viewtopic.php?f=1&t=126091&p=8636501#p8636501

kalewala

Post » Pon mar 05, 2012 10:23 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Tym razem szukam domku dla suni: viewtopic.php?f=21&t=139791 Karmi to sunia, którą pomagam uchronić przed trafieniem do schroniska
Obrazek

andorka

Post » Śro mar 07, 2012 10:11 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Wczorajsze Łódzkie Wiadomości Dnia - o talonach sterylkowych
http://www.tvp.pl/lodz/informacja/lwd/w ... 30/6678854

kalewala

Post » Pon mar 12, 2012 15:34 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

ewa_mrau pisze:uwaga, uwaga! zapraszamy na imprezę!

Obrazek

Poleski Ośrodek Sztuki, ul. Krzemieniecka 2a

czwartek, 22 marca 2012, godz. 18:00 wernisaż wystawy Ptaki, dziobaki i inne skrzydlate cudaki

w wystawie biorą udział profesjonalni artyści

po wernisażu będzie można obejrzeć prace dziecięce z kilku pracowni plastycznych (m.in. z CZMP i Poleskiego Ośrodka Sztuki) a następnie wziąć udział w licytacji tych prac plastycznych

dochód ze sprzedaży prac dziecięcych będzie przeznaczony na Fundację for Animals - oddz. Łódź

podczas imprezy odbędzie się również wykład o ptakach prowadzony przez pracownika łódzkiego ZOO

... i tu chciałoby się napisać: obecność obowiązkowa, ale już taka nie będę

przyjdzie kto będzie uważał

... mry!

Serdecznie zapraszamy :D

kalewala

Post » Wto mar 13, 2012 20:17 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

Marudek, który mieszkał u pani Agnieszki ze Stomilu w firmie - wrócił z adopcji :( Pani Agnieszka zabrała go do siebie - kot dostaje szału, bije wszystkie inne koty, dwa z nich nie chcą wejść do domu w ogóle, reszta nie może się nawet załatwić :(
zaraz jeszcze roześlę ogłoszenia kotusi z lasu - też od p. Agnieszki...
Do tego pod Stomil ktoś wyrzucił domowego kota. Stado go nie przyjęło, biją go. Ochroniarz też go przegania, nie wiem, co robić :(
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Wto mar 13, 2012 20:21 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

o kurcze :(
a tak się cieszyłam, że Marudek dom znalazł :(
a czemu on wrócił?

biedne te zwierzątka :(
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto mar 13, 2012 20:32 Re: Po drugiej stronie podwórka - wolnożyjące i bezdomne

magdaradek pisze:o kurcze :(
a tak się cieszyłam, że Marudek dom znalazł :(
a czemu on wrócił?

biedne te zwierzątka :(

Marudek miał przedziwny zwyczaj zabawowy - skakał na nogi. Dość wysoko zresztą. Krzywdy nie robił, ale wystraszyć się było można. Dom, który go adoptował okazał się być domem "zadziecionym" i nie przyjmować do wiadomości, że trzyletni dwunożny może jednak nie utrzymać równowagi pod ciężarem Marudka - to raz. A dwa mieszkanie okazało się być maleńkie, pani chciała dobrze, żeby koteczka-rezydentka miała towarzystwo, no ale... oba koty rozniosły to mieszkanko w pył w ciągu jednego dnia...
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

[poprzednia][następna]