No właśnie. Chyba nie tylko ja mam z tym problem. Otóż od jakiegoś czasu zaczęłam przymierzać się do uszycia drugiego wystroju dla mnie i mojej kocicy. Ale jest problem z rozmiarem klatki. Jak to z nimi jest? Jest jakiś jeden uniwersalny rozmiar wystroju, którym się można posłużyć do szycia?
poza ''akwariami'' - klatki wystawowe mają zbliżone wymiary różnica wynika z czasu ich zakupienia i miejsca wytworzenia ... ale oscyluje w okolicach 140 x 70 x 70 cm
spora część pięknych wystrojów jest na taśmach marszczących - co pozwala na dopasowanie w ostatniej chwili
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!
a spód lepiej uszyć szerszy i po sprawie (te szarsze klatki są szersze niż karimaty ogólnie dostępne więc część osób ma ze sobą sklejony pasek z tektury)
przy wyborze tkaniny warto zwrócić uwagę poza kolorem - na skład materiału - aby nie strzelał iskrami, ale i po dowiezieniu na miejsce - nie wyglądał ''jak psu z gardła'', ''miękkość'' układania się ... , łatwość konserwacji - czyli każdorazowe pranie po wystawie, a nie pralnia chemiczna ...
szczególną uwagę należy zwrócić na matę/poduchę spodu czasem klatki wystawowe mają spore otworki w spodniej części i ... nawet wątlejsze brytki śmigały z klatek !!!
i jeśli już masz zamysł szycia - to rozważ opcję na 1/2 klatki oraz całą - gdyby taka potrzeba zaistniała ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!
Potrzeba na szycie na całą klatkę długo będzie niepotrzebna, dla siebie szyję na połówkę
Pierwszy wystrój jaki uszyłam był z materiału lejacego się - to był zły wybór. Nigdy więcej! (mam nadzieję, że foto widać) I tak był za mały o 10 cm....
Czyli jak uszyję firanki boczne, dno i górę o 10 cm więcej od rozmiaru klatki to będzie ok?
Ja bym radziła jednak pomyśleć też o całej klatce - ja dwa razy miałam mieć pół klatki, i dwa razy załapałam sie z braku sąsiada na całą A że przypadkiem wymyślony wystrój okazał się uniwersalny, więc byłam przygotowana
Ja mam górę 140cm z doszytymi falbankami - jak trzeba na pół klatki, składam górę na pół i pasuje Tylko falbanki bujniejsze A na dno karimata przecięta na pół - albo rozkładam obie połówki, albo jedna na drugą. Tylko folie na przód mam dwa rozmiary i oba wożę.
Uch, nawet nie wiecie ile 3 głupie firanki mogą spowodować nerwów....
Efekt:
Wiem, ze nie jest idealnie (drugiej firanki nie dałam, ale jest ), ale od czegoś trzeba zacząć PS. uprzedzę pytanie - tak to są 3 osobne firanki. Dwie boczne i jedna na górę. Są tylko założone tak by 'zobrazować' jak wygląda całość