Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 29, 2012 7:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

peate pisze:....bardzo proszę o wszelkie wskazówki i podpowiedzi, co może mojemu maluchowi dolegać
Azotemia. Leukocytoza. Niski SG.
Początki CRF - przyczyna nieznana. Niewykluczone UTI.
Diagnostyka: USG, posiew, UPCR, fruktozamina.
Więcej wody.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 29, 2012 11:43 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

dziękuję za odpowiedź.
i przyznam, że zaczynam się martwić :(
kotu nic nie dolegało, po jego zachowaniu też niczego nie dojrzałam, a tu z wyników badań wychodzą coraz to nowe choroby :( najpierw zaczęło się od cukrzycy, potem zapalenie trzustki, a teraz jeszcze nerki - co prawda wszystko to dopiero podejrzenia i kot ciągle jest diagnozowany, ale już nie wygląda to dobrze :(
no nic, jutro z rana jadę do weta, listę badań mam przygotowaną, więc będziemy działać.
dziękuję raz jeszcze i odezwę się jak już będzie wiadomo coś nowego.

peate

Od: Czw paź 11, 2007 21:58

Post » Czw mar 08, 2012 23:03 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

mam już wszystko poza USG, a więc jest tak:

- w posiewie nie ma nic
- UPCR też w porządku: białko w moczu - 100.00 mg/dl, kreatynina w moczu - 167.00 mg/dl
- fruktozamina - 238 umol/l, więc też ok
- w jonogramie tylko potas jest obniżony do 3.60 mmol/l (4.10 - 5.60 mmol/l)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wyniki niby są ok, martwi mnie jednak to białko i erytrocyty w moczu :roll:
co myślicie?

peate

Od: Czw paź 11, 2007 21:58

Post » Pt mar 09, 2012 10:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Stosunek bialka do kreatyniny w moczu powinien być poniżej 0,6. Tutaj jest 0,599, ale dopiero powyżej 1 trzeba sie naprawdę zacząć tym martwić.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon mar 12, 2012 12:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot pisze:
taizu pisze:Bardzo wspólczuje problemów zdrowotnych zwierzaków.

Poczytaj moze fragment o alusalu, ipakitine i fosforze - viewtopic.php?p=7028845

dzieki. nasz fosfórowiele zawysoki, to wiem, plus to ze jedzenie karmy nerkowej w zaniku. czyli chyba jednak nie zmniejszać cholera alusalu... ech.no. zobaczę co dały te dawki alusalu i ipakitine w temacie fosforowym przy zaplanowanym za 10 dni badaniu krwi...

Zuluś przekroczył tęczowy most.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon mar 12, 2012 12:50 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ojej...[']
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon mar 12, 2012 14:01 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

[*]
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pon mar 12, 2012 14:27 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

[*]

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pon mar 12, 2012 15:25 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Bardzo mi przykro :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon mar 12, 2012 23:29 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Cześć dziewczyny, mam problem z moim kocurkiem, w sierpniu kończy 3 latka.

Byłam dziś z nim u weta, ze względu na to że od miesiąca wymiotował częściej niż zwykle, to znaczy nie było to wymiotowanie związane z kłaczkami.

Było tak, że wymiotował jeden dzień (akurat był początek lutego i rozbieraliśmy choinkę - sztuczną która podczas rozbierania zgubiła parę igiełek, więc myśleliśmy że to przez kawałek igiełki i faktycznie znaleźliśmy w wymiocinach takowy. Uspokoiliśmy się, tym bardziej, że dzieciak przestał wymiotować i prawie tydzień był spokoju.

Przez cały czas między wymiotowaniami nie miał żadnych objawów, biegał i szalał, zaczepiał kotkę nie było żadnych oznak, że coś mu jest. Tylko Na jakieś pół godziny przed wymiotowaniem stawał się osowiały i spokojny wiedzieliśmy że znów się zaczyna.

Odstawione miał chrupki na parę dni żeby nie drażnić, podrażnionego wymiocinami układu pokarmowego. Po paru dniach dostał chrupki i wieczorem tego dnia znów wymiotował, odstawiliśmy znów chrupki. Znów prawie tydzień spokoju i znów wymiotowanie.
Wczoraj w nocy znów wymiotował i dziś rano, nie dostawał chrupek od dłuższego czasu więc nie miał po czym wymiotować, pojechaliśmy do weta.

Pani doktor obadała młodego (lekkie zapalenie dziąseł), omacała (jelita puste), sprawdziła temperature (w normie) i zbadała krew.

Wyniki badania krwi cała reszta w normie poza:
Kreatynina 2.1 (norma 1.8 )
Mocznik 71.5 (norma 70 )

Stwierdzili niewydolność nerek, dostałam Rubenal-75 i Hillsa Renal 1,5kg na 3 tygodnie.

Młody dostał chrupki trochę podjadł (wcześniej cały dzień nie jadł) i pastylkę i po pół godziny wszystko zwymiotował :|.

Dziś cały dzień jest osowiały i leży przy kaloryferze :(.

Nie wiem czy to taki dobry pomysł dawać mu to co zapisał lek skoro to ma być moczopędne, a on wymiotuje i może mi się odwodnić, mimo że pije wodę, może tracić więcej niż uzupełnia, tego się boję.

Na same wymioty nie dostał nic, podobno mają one minąć jak będzie jadł tego hillsa renal.

Co ja mam robić?

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Pon mar 12, 2012 23:51 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Chyba iść do innego weta...
Dobrego weta, z dobrym sprzętem...

Nie wiem, jakie inne parametry kotu zbadano, ale nerkowe wyniki Twojego kota wcale nie są na tyle wysokie, zeby wyjaśniały nasilone wymioty, być może kot jest odwodniony i stąd wyższe wyniki.
Czy miał badane parametry watrobowe?
Ja bym zrobiła porządne badania krwi i usg jamy brzusznej, nie tylko układ moczowy, ale i trawienny. Na początku tego wątku oraz na początku wątku "kot nerkowy dla początkujących" viewtopic.php?f=36&t=137684 masz listę badań do zrobienia
Może przepisz wszystkie inne wyniki, które Ci wyszly i ktoś znający się na to zerknie?
Wydaje mi się, ze niewydolność nerek została stwierdzona dość pochopnie, nie mówię, ze ta diagnoza jest nieprawdziwa, ale jak na razie nie ma pewności, że to niewydolność nerek . Stosunek do wymiotow wet też ma dziwny :evil:
Rubenal nie jest moczopędny, ale jego działanie terapeutyczne bywa negowane. O ile kot karmę nerkową je, to mu ją dawaj, ale wazne jest, zeby w ogóle cośkolwiek jadl. Powinien dużo pić, łącznie z dodawaniem wody do karmy
Jaki ma poziom fosforu? Czy dostał jakieś inne leki?

taizu

Post » Wto mar 13, 2012 0:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Nie dostał nic innego poza tym co napisałam.
Dziś wydałam 300 na tą wizytę z domowego budżetu :( i nie stać mnie na kolejny taki wydatek w najbliższym czasie bo po prostu nie mam, dlatego radzę się tutaj Was, bo mi się też coś nie do końca podobało z diagnozą :(.

Pozostałe wyniki (lekarz twierdzi że są w normie):
ALT 46.4H
ALK. PHOSPHATASE 33.4
LIPAZA 55.8L

saggi

Post » Wto mar 13, 2012 0:40 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Bez badan nie ma diagnozy :( , a bez diagnozy leczenia. Jesli brakuje Ci pieniędzy na leczenie, może coś wystaw na Kocim Bazarku, ale zrozum, bez badań nikt diagnozy Ci nie postawi
Przynajmniej porządne USG, badania krwi i moczu bym zrobiła, byłoby taniej niz Renal
Twój wet bardzo się ceni :evil:, poza tym cisnął Ci drogą karmę i nietani (i ponoć niezbyt działający) lek
Jeśli lubisz kota i chcesz go zachować, to lepiej zrób badania, zanim bedzie za późno, i lecz go :(

Poczytaj pocz ątkowe posty tego wątku i wątku dla początkujacych viewtopic.php?f=36&t=137684, tam wiele zostało opisane

taizu

Post » Wto mar 13, 2012 8:06 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

saggi, a tego kota wetka zbadała? Tak po prostu - osłuchala, w gardło zajrzała, temp. zmierzyła?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto mar 13, 2012 8:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

tak, tak jak pisalam wczesniej temperatura ok, w pyszczku lekkie zapalenie dziasel. Oczy ok, uszy ok, macanki wykazaly ze jelita puste. No i badanie krwi morfologia, na nerki, watrobe i trzustke. Chciala jeszcze zbadac mocz, ale mimo dlugiego ugniatania brzusia nic z tego nie wyszlo.

Dzis w nocy mlody nie wymiotowal wcale, rano zjadl sniadanko i odpukac do teraz uest spokoj.

Jedna dziwna rzecz zauwazylam, wczoraj lezal przy grzejniku przytulony pleckami mimo iz nigdy nie mial tego w zwyczaju.

saggi

[poprzednia][następna]