Kot chowa się w ciemnościach.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 09, 2012 18:12 Kot chowa się w ciemnościach.

Witam serdecznie.
Z góry przepraszam, ale nie mam za wiele czasu na szukanie objawów.
Mój kot zaczął być ospały, mało dojadał i mało oddawał kału i moczu. Chował się przed rodziną, zaprzestał zabaw z drugim kotem, z nami.

Udaliśmy się do specjalisty, tam podejrzewali niedowład nerek, ale po zrobieniu badań (obiecuję, że jak będą dostępne podeślę ) stwierdzono, że kot jest bardzo zarobaczały. Wszystkie narządy kota w porządku. Seria kroplówek dała tylko zastrzyk adrenaliny, ale po pewnym, niedługim czasie objawy się nasiliły.

Obecnie utyka po długim spaniu na łapy, boi się światła lub nas. Tego nie możemy w 100 % stwierdzić, ale zawsze ucieka do ciemnych miejsc. Szafa, wanna, koc to dla niego jedyne miejsce do przebywania. Jak go "wyłowimy " to prześpi całą noc w nogach z nami pod kołdrą i tak cały czas. Nie goni, nie łapie, trzeba go namawiać na szynkę, a o zabawie nie ma w ogóle mowy. Kot ma niecałe 8 lat.

Obawiamy się z żoną, że może to mieć podłoże psychiczne, gdyż przez przypadek został kiedyś przygnieciony sofą przez dziecko, ale nie ma żadnych złamań. Jego narządy wg lekarza są w normie. Obawiamy się też, że nasz Bambo po prostu ślepnie, a lekarz nie może tego stwierdzić.

Teraz jest kolejny raz u lekarza, ale gdybyśmy nie mieli jednoznacznej odpowiedzi...
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?
Ostatnio edytowano Czw maja 03, 2012 18:20 przez aassiiaa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przenoszę wątek na odpowiednie podforum.

jerryg3

Od: Pt mar 09, 2012 17:51

Post » Pt mar 09, 2012 18:35 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

A jakie to były badania?

Jakie kroplówki i dlaczego były robione?

Jak kot był odrobaczany?

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pt mar 09, 2012 21:00 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

Niestety, ale nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania. Pod spodem wyniki w jpg skserowane, może coś widać:
Obrazek

Sól fizjologiczna i jakieś tabletki, ale niestety nie zostaliśmy wystarczająco poinformowani.

Dzisiaj wrócił z kolejnej (nieplanowanej ) wizyty. Czy wedle tych wyników i opinii P.Weterynarz, może mieć problemy ze sercem ?

jerryg3

Post » Pt mar 09, 2012 21:44 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

Wysoka wartość WBC, EOS i wysokie przekroczenie granulocytów wskazuje raczej na silną infekcję lub chorobę nowotworową albo pasożytniczą.

Napisałeś, że był bardzo zarobaczony.
Czy został skutecznie odrobaczony?
Kiedy był odrobaczany ostatnio i jakim środkiem?

Czy drugi kot jest odrobaczany?

Czy miał robione badania typu USG, rentgen narządów wewnętrznych, płuc pod kątem choroby nowotworowej?

Jak jest u niego z piciem i jedzeniem?

Czy ktoś brał pod uwagę uraz kręgosłupa po tym przygnieceniu?

mb

Post » Pt mar 09, 2012 22:06 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

mb pisze:Wysoka wartość WBC, EOS i wysokie przekroczenie granulocytów wskazuje raczej na silną infekcję lub chorobę nowotworową albo pasożytniczą.

Napisałeś, że był bardzo zarobaczony.
Czy został skutecznie odrobaczony?
Kiedy był odrobaczany ostatnio i jakim środkiem?

Czy drugi kot jest odrobaczany?

Czy miał robione badania typu USG, rentgen narządów wewnętrznych, płuc pod kątem choroby nowotworowej?

Jak jest u niego z piciem i jedzeniem?

Czy ktoś brał pod uwagę uraz kręgosłupa po tym przygnieceniu?

Napisałem, że lekaż stwierdził zarobaczenie. Nie wiem, czy został skutecznie odrobaczony teraz. Nadpiszę, że Bambo jak i persica (Bianka, drugi kot ) byli wcześniej odrobaczani, sterylizowani (wg płci ) .

Nikt nie sprawdzał stan kręgosłupa Bambo, nie wiem, bo sam nie umię stwierdzić. Ale głaskamy go po łapach, po grzbiecie, po ogonie, uszach... wszystko jest ok.

jerryg3

Post » Pt mar 09, 2012 22:46 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

Koty wychodzące powinny być odrobaczane co 3 miesiące, a niewychodzące - co 6 miesięcy.

Jeśli było silne zarobaczenie, to trzeba przeprowadzać odrobaczanie do skutku. Odrobaczane muszą być wszystkie koty w domu, jednocześnie.
Środek odrobaczający podaje się powtórnie po 12-14 dniach, ze względu na cykl rozwojowy niektórych pasożytów.

mb

Post » Pt mar 09, 2012 23:29 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

mb pisze:Koty wychodzące powinny być odrobaczane co 3 miesiące, a niewychodzące - co 6 miesięcy.

Jeśli było silne zarobaczenie, to trzeba przeprowadzać odrobaczanie do skutku. Odrobaczane muszą być wszystkie koty w domu, jednocześnie.
Środek odrobaczający podaje się powtórnie po 12-14 dniach, ze względu na cykl rozwojowy niektórych pasożytów.

Ok. Powiedz mi, że to jest wina nieskutecznego odrobaczania. Napisz mi, że uciekanie do cienia (kołdra, koc, wanna, sofa ) jest wynikiem robaków. Powiedz mi tylko proszę, że objawy te nie są powiązane z wadami serca Bambo. Taką właśnie opinię otrzymaliśmy od lekarzy.

Błagam, powiedz mi to, to co mam robić.

jerryg3

Post » Pt mar 09, 2012 23:57 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

Nie napisałeś, jakie badania, poza badaniem krwi, Bambo miał robione ostatnio. Poza tym, że Bambo się chowa, kuleje, był zarobaczony i jest mało aktywny - nie wiem o nim nic.
Nie wiem, dlaczego weterynarze orzekli, że to wyłącznie serce. To diagnoza kilku weterynarzy?

Ja widzę tylko wyniki badania krwi i na tej podstawie staram się coś podpowiedzieć.

Gdyby to wszystko dotyczyło mojego kota, to starałabym się wyjaśnić, skąd biorą się wysokie wartości, a nawet silne przekroczenia WBC, EOS i GRA.
Czyli chciałabym od wetów, żeby kota zdiagnozowali wszechstronnie.

Poniżej cytuję (Vetopedia) objawy chorób serca u kotów. Może Bambo ma takie akurat takie objawy?

Początkowe objawy niewydolności krążenia są z reguły bardzo skryte, ciężko je zaobserwować. Potem stopniowo ulegają nasileniu. Właściciel może zaobserwować u swojego kota osłabienie i gorsze samopoczucie. Kot będzie więcej spał, tracił apetyt, a w związku z tym masę ciała.

Najczęstszym objawem choroby serca jest szybkie i silne męczenie się po każdym, nawet najmniejszym wysiłku czy w chwili podniecenia. Kot dyszy i łapie powietrze, widać wyraźne ruchy jego klatki piersiowej. Jednak już po kilku minutach zwierzę uspokaja się i wszystko wraca do normy.

Objawem późniejszego, bardziej zaawansowanego stadium choroby serca, jest tzw. wodobrzusze (powiększenie zarysu brzucha), spowodowane zgromadzeniem się płynu w jamie brzusznej. To właśnie przez nie pojawiają się problemy z układem pokarmowym (zaburzenia apetytu, wymioty) oraz problemy z oddychaniem. Bardzo często dochodzi również do gromadzenia się płynu w okolicach klatki piersiowej.

Kolejnym objawem zaawansowanej choroby jest paraliż tylnych kończyn. Jest on spowodowany skrzepami krwi, które blokują jej przepływ do tętnic pachwinowych. W takim przypadku rokowania dla chorego kota są bardzo niekorzystne.

Najgroźniejszym objawem zaawansowanej choroby serca jest obrzęk płuc. Jest on związany z obecnością bardzo dużych ilości płynu w płucach i oskrzelach. Kot cierpi na silny i wilgotny kaszel, dopadają go silne duszności. Przybiera postawę siedzącą lub stojącą z szeroko rozchylonymi przednimi łapami i mocno wyciągniętą głową. Oddycha bardzo szybko, ma otwarty pysk, a jego język staje się siny. Czasami może dojść do nagłej utraty przytomności.

A regularne odrobaczanie to podstawowa sprawa w opiece nad kotem.

mb

Post » Sob mar 10, 2012 0:25 Re: Kot chowa się w ciemnościach.

I jeszcze cytat (Vetopedia) odnośnie diagnozowania chorób serca u kotów:

Podejrzenie choroby serca można wykryć już podczas rutynowego badania klinicznego. Osłuchiwanie serca i płuc stetoskopem jest jednym z najważniejszych elementów badania kardiologicznego. Umożliwia to zwykle usłyszenie szmerów, występujących we wrodzonych wadach serca. Dzięki temu można stwierdzić podejrzenie choroby serca lub jego powiększenie, a często nawet postawić wstępne rozpoznanie.

W celu potwierdzenia obecności choroby serca lekarz kieruje zwierzę na jedno lub kilka badań dodatkowych (ich ilość jest zależna od zmian stwierdzonych podczas badania klinicznego). Badanie RTG klatki piersiowej pomaga w ocenie sylwetki serca (czy jest powiększone) oraz wykryciu płynu zalegającego w oskrzelach, płucach czy na terenie klatki piersiowej. Weterynarz może także wykonać badanie elektrokardiograficzne, które wykrywa przeciążenia serca oraz ewentualne wystąpienie arytmii i pozwala na dobranie odpowiednich leków. Pomiar ciśnienia krwi jest bardzo ważny do wykrycia ewentualnego nadciśnienia tętniczego, towarzyszącego chorobom serca u kotów (np. kardiomiopatii). Badanie echokardiograficzne (USG serca) ukazuje wygląd poszczególnych części serca podczas jego pracy. Jest to badanie bardzo precyzyjne, wskazane w przypadku każdej choroby serca, ponieważ dzięki niemu można dokładnie rozpoznać chorobę.

mb