Kotka przestała jeść

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 04, 2012 15:31 Re: Kotka przestała jeść

O, tego to ja nie wiem.
Natomiast czasem muszę podawać Ince relanium, żeby dała się złapać na badanie wet. Zwykle skutkiem ubocznym relanium jest to, że mała dostaje smoczego wręcz apetytu, zjada podwójną porcję i woła o jeszcze. Ostatnio nie wołała, a jestem pewna, że połknęła. Teraz też nie jadła - a właściwie jadła minimalne ilości wczoraj i dziś. Efekt jest taki, że dziś czeka nas steryd. Bo u niej znana jest przyczyna niejedzenia: to pierwszy objaw ataku alergicznego.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie mar 04, 2012 15:38 Re: Kotka przestała jeść

MaryLux pisze: Bo u niej znana jest przyczyna niejedzenia: to pierwszy objaw ataku alergicznego.

8O A na co kot ma alergie? Jak to stwierdzili? Jakie badania? Czy były jeszcze inne objawy alergii czy tylko nie jadła?

Artharcen

Od: Sob mar 03, 2012 14:27

Post » Nie mar 04, 2012 15:50 Re: Kotka przestała jeść

Artharcen pisze:
MaryLux pisze: Bo u niej znana jest przyczyna niejedzenia: to pierwszy objaw ataku alergicznego.

8O A na co kot ma alergie? Jak to stwierdzili? Jakie badania? Czy były jeszcze inne objawy alergii czy tylko nie jadła?

Ona tylko przestawała jeść. Ale podobne objawy miewała już wcześniej Kulka, obecnie niemal 13-letnia, ona najpierw przestawała jeść, potem zdarzały jej się wymioty (także z krwią) i wydrapywała sobie futerko. U QQ wet twierdził, że przy tym konkretnym wypadku alergii testy alergiczne mało co by dały, a były wtedy (8 lat temu) drogie. Podobne objawy dawały też 2 czy 3 inne choroby, ale wykluczyliśmy je badając krew. No i kiedy Inusia lub Kulka przestają jeść, dostają leki przeciwalergiczne, nie czekamy do fazy łysienia (przy pierwszym ataku - kiedy nie było jeszcze wiadomo, co to jest - łysienia zaczęły się dłuuugo po spadku apetytu).
Właściwie nie wiadomo, na co mają alergię, to tzw. atopowe zapalenie skóry, a nie np. alergia pokarmowa.
Kulka pierwszy atak miała w wieku 4,5 roku (to podobno "podręcznikowo"), Inka - 3, inny pacjent mojego weta zachorował mając coś około 2 lat.

Wiesz Ty co? Podpytaj rzeczywiście weta o tę opcję, czy nie jest to jakaś alergia. Jeśli to nie to - nic nie tracicie, jeśli to - zyskacie szybszą diagnozę. I niech wet ustali sposób diagnozowania.

PS Kot mojej znajomej ma od urodzenia alergię na ryby.

MaryLux

Post » Nie mar 04, 2012 16:08 Re: Kotka przestała jeść

Dzięki za podpowiedź :)

Artharcen

Post » Nie mar 04, 2012 16:34 Re: Kotka przestała jeść

Dziwna sprawa, faktycznie taki młody kot powinien mieć duży apetyt. A próbowałaś z surową, przemrożoną wołowiną, super są też Gerberki dla dzieci, sam kurczak lub indyk bez dodatków.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie mar 04, 2012 19:08 Re: Kotka przestała jeść

zaznacze :ok:
"Umrzeć - tego nie robi się kotu,bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu.." - Wisława Szymborska.

Obrazek

Ciepła

Od: Nie cze 22, 2008 14:10

Post » Nie mar 04, 2012 20:11 Re: Kotka przestała jeść

O, te Gerberki muszę spróbować. Mielone, sparzone mięso sprawdzałam i tego nie lubi.

Artharcen

Post » Nie mar 04, 2012 21:37 Re: Kotka przestała jeść

gerberki koniecznie - u mnie każdy niejadek czy chorowitek się za nie łapał :wink: a co do wołowiny lub fileta to nie parz i nie miel - przemroź i posiekaj drobniutko, może zaskoczy. A coś udało się "wcisnąć w kotka - tzn. jakieś jedzenie oczywiście :lol:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Post » Nie mar 04, 2012 22:36 Re: Kotka przestała jeść

Ja jeszcze mogę polecić podawanie z ręki, zwłaszcza jeśli kotka dostaje czasem jakieś smakołyki czy witaminki

U mnie kotka czasem nie chce jeść z miski, mimo że wiem że jest już głodna a karmę lubi i jadała wcześniej bez problemu, ale jak podam jej trochę na ręce to właśnie "zaskakuje" i już potem grzecznie je z miseczki.
Moje Futerka :) kotkipsotki.blogspot.com

Kosmetyki i akcesoria Oriflame - 20% na PKDT
viewtopic.php?f=20&t=136873&start=15
Obrazek

mainiti

Od: Wto mar 29, 2011 10:12

Post » Nie mar 04, 2012 23:57 Re: Kotka przestała jeść

Dzisiaj najpierw było karmienie na siłę ze strzykawki (taki koci pasztecik RC), a potem sama pojadła suchej karmy. Wieczorem, aż się zdziwiłam upominała się o jogurt i trochę nawet zjadła.

Artharcen

Post » Wto mar 06, 2012 13:37 Re: Kotka przestała jeść

Wygląda na to, że leczenie zadziało, bo Mekhis zaczęła normalnie jeść. Sama podchodzi do miski i nie muszę już jej karmić na siłę :D

Artharcen

Post » Wto mar 06, 2012 14:05 Re: Kotka przestała jeść

super wiadomość :ok:
Obrazek

Ernest Hemingway

ewan

Post » Wto mar 06, 2012 19:31 Re: Kotka przestała jeść

:1luvu: :1luvu: :1luvu:

MaryLux

[poprzednia]