Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 01, 2012 13:37 Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Witam, jestem tutaj nowa, dlatego najpierw chciałam się ładnie przywitać. Trafiłam na forum, gdyż bezskutecznie usiłuję oduczyć mojego kota pewnego potwornie uciążliwego nawyku. Jesteście moją ostatnią deską ratunku.
Otóż Daimon Frey, przygarnięty rudziak, ma w tej chwili prawie 8 miesięcy i jest po kastracji. Od malutkiego dużo jadł, ale myśleliśmy, że to kwestia robaków. Niestety - po odrobaczeniu nic się nie zmieniło. Frey je wszystko, oprócz czosnku i cebuli. Słodycze, chipsy, ziemniaki, surowe czy nie, warzywa, mięso... Ostatnio stał się potwornie uciążliwy, już nie tylko łazi po szafkach i wylizuje garnki, patelnie, talerze i kubki, ale potrafi ściągnąć z szafki np. chałkę czy chleb, rozerwać worek i poodgryzać ogromne kawałki. Nawet kosza na śmieci nie mogę postawić obok drzwi, żeby wynieść - chwila nieuwagi i rudy wyszarpuje dziurę w worku, żeby dorwać się np. do saszetki po herbacie. Staram się jak mogę chować wszystko, ale wiadomo, że nie zawsze się upilnuje. Niedawno zeżarł cały rulonik mentosów z mojej torebki, którą zostawiłam na fotelu. Wie, że nie wolno mu chodzić po stole czy szafkach w kuchni, a i tak to robi wtedy, kiedy nie widzę. Dzisiaj kupiłam sobie na śniadanie chałkę i zostawiłam na najwyższej półce w przedpokoju, bo musiałam jeszcze na pięć minut wyskoczyć po masło. Po powrocie zastałam chałkę rozwleczoną po całym mieszkaniu, na wpół zjedzoną. Dodam, że Frey dostaje naprawdę dobrą karmę, Hill'sa, ma do miski stały dostęp (jest strasznie chudy, a ja chcę, żeby ładnie się zaokrąglił), więc nie chodzi głodny. Już nie wiem, co mam robić. Pomóżcie :(

Yenna776

Od: Czw mar 01, 2012 13:17

Post » Czw mar 01, 2012 13:39 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Podnoszę

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Czw mar 01, 2012 13:40 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Może się nudzi? Jest opcja dobrania mu kolegi?
Bo co do samego problemu - wiele nie poradzę, moje kradną ile wlezie :oops: , aczkolwiek pieczywem się nie fascynują :twisted: . Wybacz, wiem, że to problem ale opis :ryk:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw mar 01, 2012 13:41 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Na pewno odrobaczenie pomogło? Ile razy i kiedy go odrobaczałaś?

valborga

Post » Czw mar 01, 2012 13:42 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

cZym go karmisz? Hills uchy i coś jeszcze? Dajesz mu miesi? np. ugotowaną pierś z kuraka?

valborga

Post » Czw mar 01, 2012 13:45 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Może być też znudzony monotonną dietą. Nie zaszkodziłoby zrobić badania kontrolne, bo może pyszcz ma jakieś niedobory - chociaż na Hill'sie raczej nie powinien.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw mar 01, 2012 13:56 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Yenna776 pisze:Dodam, że Frey dostaje naprawdę dobrą karmę, Hill'sa, ma do miski stały dostęp (jest strasznie chudy, a ja chcę, żeby ładnie się zaokrąglił), więc nie chodzi głodny. Już nie wiem, co mam robić. Pomóżcie :(

Jeśli kot je dużo, ma stały dostęp i je taką śmieciową (wybacz) karmę a pomimo to jest chudy to jednak dla spokoju sumienia bym go zbadała - szczególnie pod kątem robali i trzustki. Plus morfologia, biochemia i jonogram. Może to kwestia jakiegoś drobiazgu (np. niedobory), może taka jego uroda; tak czy siak warto sprawdzić.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw mar 01, 2012 14:00 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Yenna776, przepraszam, ale jak sobie wyobrażam te sceny, które cudownie opisałaś, to.... :ryk: :ryk: :ryk:
Aż mam ochotę wyściskać to Twoje rude cudo!
Wrzuć jakieś foty Freya w akcji, plizzzzz!

Liwio, Hill's jest śmieciowy 8O :?:

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Czw mar 01, 2012 14:01 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Proponuję badania kału kota. Może siedzieć w nim mega tasiemiec i to nie jeden :( :(
To nie jest normalne, że kot zjada rolkę mentosów.Koszmar jakiś 8O 8O

Do weta i to biegusiem ..... :kotek:

Dziewczyny, to wcale nie jest śmieszne ..... :(
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Czw mar 01, 2012 14:03 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Był badany na wszelkie sposoby i na wszystko, dwa tygodnie temu powtórnie badaliśmy kał na obecność robali i nic, czysto. Nie nudzi się, bo wybawiam się z nim do oporu, aż czasami dyszy. Jedzenie mu urozmaicam, sama uwielbiam kurczaka i ryby, więc często to właśnie jest na obiad i młody dostaje gotowane kąski. Hill's i Acana jak dla mnie są karmami najlepszymi, nie wiem, skąd stwierdzenie "śmieciowa". To nie jest pierwszy mój wąsaty, ale tylko on robi takie coś...
kwinta śmieszne nie jest, bo czasami nie wiem już co robić, ręce, cycki opadają... No i boję się, że kiedyś dorwie coś, co naprawdę mu zaszkodzi...
Ostatnio edytowano Czw mar 01, 2012 14:07 przez Yenna776, łącznie edytowano 1 raz

Yenna776

Post » Czw mar 01, 2012 14:07 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Yenna776 pisze:Był badany na wszelkie sposoby i na wszystko, dwa tygodnie temu powtórnie badaliśmy kał na obecność robali i nic, czysto. Nie nudzi się, bo wybawiam się z nim do oporu, aż czasami dyszy. Jedzenie mu urozmaicam, sama uwielbiam kurczaka i ryby, więc często to właśnie jest na obiad i młody dostaje gotowane kąski. Hill's i Acana jak dla mnie są karmami najlepszymi, nie wiem, skąd stwierdzenie "śmieciowa". To nie jest pierwszy mój wąsaty, ale tylko on robi takie coś...

1. Możesz wpisać wyniki krwi? Amylaza, lipaza, pli, alat i aspat itd?
2. Gotowanie niszczy w mięsie to, co dla kota cenne.
3. Stwierdzenie na podstawie składu.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw mar 01, 2012 14:07 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Do weta zawsze warto, nie mówię, że nie.

Ale tak naprawdę to w jakich ilościach on zjada (poza tymi mentosami, bo to wiem) to co ukradnie?
Mój Furkot też kradnie co tylko może, a łup w torebkach plastikowych jest dla niego szczytem marzeń.
Też mu po stole i po blacie nie wolno, a jak tylko cokolwiek zostawię i wyjdę to od razu słyszę jak tłucze garami.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Czw mar 01, 2012 14:10 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Liwia pisze:Jeśli kot je dużo, ma stały dostęp i je taką śmieciową (wybacz) karmę a pomimo to jest chudy to jednak dla spokoju sumienia bym go zbadała - szczególnie pod kątem robali i trzustki. Plus morfologia, biochemia i jonogram. Może to kwestia jakiegoś drobiazgu (np. niedobory), może taka jego uroda; tak czy siak warto sprawdzić.

Hill's jest śmieciową karmą? To co nie jest?
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Alma_

Od: Wto wrz 28, 2010 12:16

Post » Czw mar 01, 2012 14:12 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

liwia
1. Nie mogę, bo zapodziałam gdzieś książeczkę ze wszystkimi papierami w czasie przeprowadzki, rudy ma założoną nową. Wetów obskoczyłam kilku z wynikami, żaden nie zauważył nic nadzwyczajnego.
2. Tak, mam mu dawać surowe, żeby czymś się zaraził?
3. To co powiesz na Whiskasa albo KK? Co w takim razie dawać kotu, co nie jest "śmieciowe"? Wszyscy weci, których znam w takim razie są głupi i niedouczeni, bo jak jeden polecają Hill'sa :|

spinca Dzisiaj na przykład zjadł pół chałki rano, co dla mnie jest wyczynem, plus 90 g Hill'sa, którego nasypałam mu zaraz jak wstałam.

Yenna776

Post » Czw mar 01, 2012 14:16 Re: Kot kradnie jedzenie - prośba o pomoc.

Yenna776 pisze:liwia

2. Tak, mam mu dawać surowe, żeby czymś się zaraził?

możesz dawać mu przemrożone wcześniej mięso. U nas oby dwa koty (no w sumie to już jeden się został) jadają takiego wcześniej rozmrożonego kurczaka i jest OK.

krzysiaq

Od: Nie lut 26, 2012 18:55

[następna]