12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lut 28, 2012 14:59 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Szanowna Pani,
Prawo UE nie reguluje kwestii utrzymania psów i kotów, natomiast w
przypadku prawa krajowego, jedyne przepisy jakie mają zastosowanie to ogóle
wymagania art. 9 ustwy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierzat
dotyczace warunków w kjakih powinny byc utrzymywane zwierzeta domowe.

"Art. 9. 1. Kto utrzymuje zwierzę domowe, ma obowiązek zapewnić mu
pomieszczenie chroniące je przed zimnem, upałami i opadami
atmosferycznymi, z dostępem do światła dziennego, umożliwiające swobodną zmianę
pozycji ciała, odpowiednią karmę i stały dostęp do wody.

2. Zabrania się trzymania zwierząt domowych na uwięzi w sposób stały
dłużej niż 12 godzin w ciągu doby lub powodujący u nich uszkodzenie ciała lub
cierpienie oraz niezapewniający możliwości niezbędnego ruchu.
Długość uwięzi nie może być krótsza niż 3 m."

Z poważaniem
Anna Hoffman
Biuro Zdrowia i Ochrony Zwierząt
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Wto lut 28, 2012 15:00 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

dubel
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/

sunshain

Post » Czw mar 01, 2012 7:24 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie mar 11, 2012 20:31 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

są pieniądze na dokarmianie i na sterylki - to tak jeszcze nieoficjalnie
gmina skorzystała z dokumentacji jaką im podesłałam
dzwonili do mnie czy zgodzę się dokarmiać bezdomne koty ... zgodziłam się ale ze względu na prace na pewnych warunkach np. odbiór karmy z lecznicy czynnej co najmniej do godz. 20; wyłapywanie zwierząt praktycznie w weekend bo przecież kot nie będzie czekał aż wrócę z pracy

nie mają jeszcze kwestii związanej z uregulowaniem gdzie te sterylki - brak umowy z lecznicą

natomiast Panie z OTOZ Animals Oświęcim mają na moi osiedlu co najmniej 2-3 starsze osoby dostępne non stop (jestem na liście rezerwowej nazwijmy to tak)
Obrazek

sunshain

Post » Pon mar 12, 2012 18:37 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

super :ok: a nas w gminie tez sie udalo
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Nie mar 18, 2012 0:02 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

A ja się dziś dowiedziałam,że UM Opole nie przeznaczy w tym roku ani grosza na sterylizacje. :evil:
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Nie mar 18, 2012 0:23 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

passa pisze:A ja się dziś dowiedziałam,że UM Opole nie przeznaczy w tym roku ani grosza na sterylizacje. :evil:

co może być niezgodne z obowiązującą ustawą... zachęcam do podjęcia akcji takiej jak w Łodzi (link mam w podpisie) - cuda się zdarzają :ok:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon mar 19, 2012 10:03 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

viewtopic.php?f=1&t=134759&start=135
A tu jest mój wątek i nie moge z gminą nic zrobić do połowy kwietnia aż zatwierdzą to radni.Zero karmy nic prosiłam w te mrozy o pokarm nie dostałam nawet puszki . :(

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Wto mar 20, 2012 17:51 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

XAgaX pisze:
passa pisze:A ja się dziś dowiedziałam,że UM Opole nie przeznaczy w tym roku ani grosza na sterylizacje. :evil:

co może być niezgodne z obowiązującą ustawą... zachęcam do podjęcia akcji takiej jak w Łodzi (link mam w podpisie) - cuda się zdarzają :ok:

Urząd się właśnie powołuje że sterylizacje są niezgodne z ustawą 8O http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11374746,Czeka_nas_kocia_apokalipsa__Miasto_nie_da_pieniedzy.html

To jak to w końcu w tej ustawie jest :?: :roll:

Może się znajdzie jakaś podstawa prawna która by przekonała tę ciemną urzędniczą masę ? Czasu jest mało :!:
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Wto mar 20, 2012 20:29 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

ja bym się powołała na programy w innych miastach, jak Warszawa, Łódź etc., albo np. tu z wałbrzyskiej strony:

http://www.um.walbrzych.pl/strony/nasze ... ierzat.htm

"U podstaw Programu leżą dwie ustawy - ustawa o porządku i czystości, która mówi o konieczności ochrony ludzi przed bezdomnymi zwierzętami oraz ustawa o ochronie zwierząt, która obliguje Gminę do ochrony bezdomnych zwierząt. Program był konsultowany z Inspekcją Sanitarną, Strażą Miejską, Powiatowym Lekarzem Weterynarii oraz Strażą dla Zwierząt. W ramach realizacji programu planowane jest wykonywanie m.in. zabiegów sterylizacji oraz kastracji bezdomnych kotów oraz usypianie ślepych miotów, przy czym ten ostatni zabieg będzie wykonywany tylko w wyjątkowych, uzasadnionych przypadkach.

Koty do zabiegów sterylizacji i kastracji mogą zgłaszać zarządcy, administratorzy oraz właściciele nieruchomości, a także osoby prywatne przy czym do wniosku o uzyskanie skierowania należy dołączyć zaświadczenie potwierdzające bezdomność zgłaszanych kotów wydane przez Straż Miejską, Schronisko dla Zwierząt lub Straż dla Zwierząt. Koty skierowane do zabiegów sterylizacji będą wypuszczane w miejscach ich wcześniejszego bytowania, chyba że ze względu na ich stan zdrowotny nie będzie to możliwe.
Całkowity koszt sterylizacji, kastracji oraz usypiania ślepych miotów ponosi Gmina Wałbrzych. W celu sprawnego przeprowadzenia akcji prosimy opiekunów kotów bezdomnych
o pomoc przy ich wyłapywaniu, a także doprowadzeniu oraz odbiorze zwierząt z przychodni. "

Art. 11a. 1. Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1,
określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki
nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt.
2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje:
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt;
2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie;
3) odławianie bezdomnych zwierząt;
4) obligatoryjną sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla
zwierząt;

5) poszukiwanie właścicieli dla bezdomnych zwierząt;
6) usypianie ślepych miotów;
7) wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla
zwierząt gospodarskich;
8) zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń
drogowych z udziałem zwierząt.

zastanawiam się, czy nie poprosić prawnika (na pewno mamy niejednego na forum) o pomoc, albo czy nie pokonać urzędników ich własną bronią uruchamiając kastracje interwencyjne w Schronisku... idąc logiką pani urzędniczki da się to zrobić na podstawie wytłuszczonych przeze mnie punktów :twisted: tylko ja prosty bankowiec jestem i pod opiniami nie będę się podpisywać ;)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Wto mar 20, 2012 22:57 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

XAgaX pisze: czy nie pokonać urzędników ich własną bronią uruchamiając kastracje interwencyjne w Schronisku... idąc logiką pani urzędniczki da się to zrobić na podstawie wytłuszczonych przeze mnie punktów :twisted: bankowiec

To ja wytłuszczę inaczej:

Cały pic polega na różnicy między pojęciami: zwierzę bezdomne a zwierzę wolno żyjące i to właśnie wykorzystali opolscy urzędnicy, bo ustawodawca nie obliguje gmin do opieki nad zwierzętami wolno żyjącymi.
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Wto mar 20, 2012 23:31 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

marioka pisze:
XAgaX pisze: czy nie pokonać urzędników ich własną bronią uruchamiając kastracje interwencyjne w Schronisku... idąc logiką pani urzędniczki da się to zrobić na podstawie wytłuszczonych przeze mnie punktów :twisted: bankowiec

Cały pic polega na różnicy między pojęciami: zwierzę bezdomne a zwierzę wolno żyjące i to właśnie wykorzystali opolscy urzędnicy, bo ustawodawca nie obliguje gmin do opieki nad zwierzętami wolno żyjącymi.

zastanawia mnie tylko, dlaczego przez x lat finansowali kastracje? co się zmieniło poza budżetem?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto mar 20, 2012 23:33 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

W takim razie wychodzi na to,że w świetle rzekomo wiążącej interpretacji prawnej ministerstwa rolnictwa wszystkie miasta,które chcą finansować sterylizację kotów wolno żyjących działają niezgodnie z prawem.Interpretacja ministestwa została udzielona na wniosek Opola,ale dotyczy stanu prawnego w całym kraju.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Wto mar 20, 2012 23:53 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

passa pisze:W takim razie wychodzi na to,że w świetle rzekomo wiążącej interpretacji prawnej ministerstwa rolnictwa wszystkie miasta,które chcą finansować sterylizację kotów wolno żyjących działają niezgodnie z prawem.Interpretacja ministestwa została udzielona na wniosek Opola,ale dotyczy stanu prawnego w całym kraju.

Ratusz powołuje się też na analizę prawną Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z której wynika, że "nie jest możliwe wykonywanie zabiegów sterylizacji i kastracji zwierząt poza schroniskiem"

czyli właściciele powinni też kastrować tylko w schronisku?

Czy uda się zmienić decyzję ratusza? - Osobiście rozmawiałam o tej sprawie z ministerstwem. Wytyczne są jasne, prawo należy czytać literalnie: zabiegi sterylizacji są możliwe jedynie w schronisku i wobec zwierząt, które potem w schronisku pozostaną. Nie dotyczy to kotów wolno żyjących - odpowiada Rabiega.

nie ma NIGDZIE informacji, że zwierzęta miałyby potem pozostać w schronisku (ani jak długo). Tak gwoli ścisłości.

znalazłam takie coś: http://forum.gazeta.pl/forum/w,65,13442 ... lami_.html

btw. szukałam w necie tej rzekomej interpretacji, bezskutecznie.

edit: http://www.bogatynia.pl/content/view/full/12335 - można inaczej :) tu miasto nawet wyłapanie organizuje.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Śro mar 21, 2012 0:08 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

XAgaX pisze:
marioka pisze:

zastanawia mnie tylko, dlaczego przez x lat finansowali kastracje? co się zmieniło poza budżetem?

Zmieniła się ustawa o ochronie zwierząt.W tym zapisy o obowiązkach gmin wobec zwierząt bezdomnych.Zabrakło terminu Sterylizacja.Kluczowego terminu.Biorąc pod uwagę opór naszych urzędników w poprzednich latach przed podwyższeniem kwoty przeznaczanej na sterylizacje (środki zawsze kończyły się gdzieś w sierpniu),można przypuszczać,że oni nigdy tego procederu za bardzo nie popierali.A teraz w końcu dostali oręż do ręki.I to od kogo - od samych obrońców praw zwierząt!Ustawy i ich nowelizacje to dokumenty prawne i nie można sobie w nich lekkomyślnie dodawać lub usuwać terminów,bo tak to się potem kończy i można wyrządzić więcej szkód niż pożytku.Niestety powoli zaczynam mieć wątpliwości co do wartości tej nowelizacji.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

[poprzednia][następna]