Wygląda na to, ze dołączę do cukrzyków z Agatką ...
Zaczęłam już dokształcać się w temacie, przebrnęłam na razie przez kilka pierwszych stron, wynotowałam, co najważniejsze.
Przy okazji - ogromny szacun dla Tinki07 za ogromną ilość wiedzy w wątku!
Zanim jednak przebrnę przez tą całą wiedzę, potrzebuję na szybko porady, bo muszę działać już
W skrócie - Agatka jest od października na sterydzie - ma jakieś na razie nie do końca zdiagnozowane problemy, na razie skupiamy się na głowie. A w niej - nacieki nieokreślonego pochodzenia pod oczodołem i w okolicach zatok. Wg dr Jagielskiego niekoniecznie mają charakter nowotworowy, raczej jakiś przewlekły stan zapalny.
Przez ostatnie 3 tygodnie była na antybiotyku (Dalacin) plus cały czas steryd. Musi go dostawać, bez nich nie może chodzić - bardzo utyka na jedną łapkę bez sterydu, a wczoraj właściwie nie mogła się podnieść na łapkach.
W zeszłym tygodniu zbadałam cukier pierwszy raz - głównie dlatego, ze coś mi wyglądało cukrzycowo w jej zachowaniu, a w powiązaniu ze sterydem, który bierze spodziewałam sie, ze nie będzie dobrze. I faktycznie wynik wysoki - 320.
Dzisiaj powtarzamy.
Na 90% wykluczam wpływ stresu, Agatka jeździ co tydzień do weta od wielu miesięcy, może to dziwnie zabrzmi, ale ona wie, że to jej pomaga i bardzo dobrze znosi te wizyty (leki je już teraz sama z ręki

).
Wracając do sterydu - dostaje Pabi-Dexamethason, od października 0,5mg co dwa dni. To wystarczało, choć wetka powątpiewała, czy tak mała ilość może działać. W styczniu onkolog zalecił Dalacin plus duże dawki sterydu (wtedy Encortonu, ale na niego nie reagowała) - zwiększyliśmy więc dawkę sterydu do 1 mg codziennie (znów Pabi-Dexamethason).
Kiedy okazało sie, że cukier skoczył mocno, wetka zdecydowała, żeby zmniejszyć dawkę sterydu znów do 0,5mg co dwa dni - niestety, widząc zachowanie Agatki wczoraj podałam więcej sterydu, żeby w ogóle mogła chodzić.
Teraz mam błędne koło i nie wiem, co mogę ... Czy bardziej szkodzę dając sterdy, czy nie dając
I teraz po przydługim wstępie - czy ktoś z Was podaje swojemu słodkiemu kotu steryd? Jak utrzymać cukier na wodzy przy podawaniu sterydu?
Co jeszcze kontrolować w takiej sytuacji? Wetka wspomniała o ewentualnych problemach z trzustką jako następstwem wysokiego cukru, mogę coś podawać osłonowo na trzustkę?