SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 26, 2012 16:28 Re: SPIS KARM dla Kota

mama-san pisze:
emi_81 pisze:Mama-san, a gdzie kupiłaś karmę 1choice light? Nie mogę znaleźć w moim sklepie internetowym :?

w stacjonarnym sklepie Kakadu (Wa-wa, w dużych centrach handlowych typu Arkadia) 3kg wór za 99zł, wydaje mi się że cena jest podobna jak w sklepach internetowych, a przynajmniej mam od ręki.

Znalazłam też w Bytomiu sklep Kakadu, ciekawe czy będą mieli 1 choice. Jak nie to chyba będę musiała zamówić w internetowym.

Co do Royala to odpada, bo Filip ma po nim mega łupież :evil:

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Nie lut 26, 2012 18:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Orijen ma stosunkowo male chrupki.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon lut 27, 2012 12:13 Re: SPIS KARM dla Kota

odsprzedam happy cat i animondę vom feinsten "dla dużych ras"
porażka.nawet nie nasypałam do miski,tylko otworzyłam i zobaczyłam wielkość krokietów :x :x :x

zostajemy przy Sanabelle :x
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon lut 27, 2012 12:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Koszmaria, czemu nie polecasz Sanabelle?
Zdaję sobie sprawę, że odbiega składem od bezzbożówek, jednak wygląd mojej kotki i brak zwrotów punktuje pozytywnie na Sanabelle.
Z bezzbożówek próbowałam TOTW, niestety wynikiem były twarde kupy i takie wąskie jakieś 8O , no chyba się dziewczyna trochę męczyła. W dodatku ma tendencję do zatykania z zakłaczaniem, w tej systuacji TOTW nie pomaga, Sanabelle sprawdza się u nas dobrze. W duecie z Bezopetem oczywiście.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

Post » Pon lut 27, 2012 12:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Betelgeuse pisze:Koszmaria, czemu nie polecasz Sanabelle?
Zdaję sobie sprawę, że odbiega składem od bezzbożówek, jednak wygląd mojej kotki i brak zwrotów punktuje pozytywnie na Sanabelle.
Z bezzbożówek próbowałam TOTW, niestety wynikiem były twarde kupy i takie wąskie jakieś 8O , no chyba się dziewczyna trochę męczyła. W dodatku ma tendencję do zatykania z zakłaczaniem, w tej systuacji TOTW nie pomaga, Sanabelle sprawdza się u nas dobrze. W duecie z Bezopetem oczywiście.

nie polecam.jesteśmy na tym rok ponad.
koty cały rok linieją na potęgę,odbarwia im się futro,wyłysiały uszy,mają łupież.na TOTW czy innych bezzbożówkach tego nie było.Sanabelle to syf,niestety syf który ma w tym momencie największe krokiety,które mój kot gryzie.
mam wybór-albo poraniony przełyk jednego kota,albo fatalny wygląd futra u całej trójki.wybrałam to drugie.
dalej szukam dobrej karmy z dużymi krokietami.w przyszłym miesiacu zamówię nutrę maintence...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon lut 27, 2012 12:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Co kot to inna historia :roll: Moja ma najlepsze futro właśnie po Sanabelle. Oszaleć można. Będę jeszcze próbowała Applawsa, pozostałe bezzbożówki są dla mnie niedostępne finansowo niestety....
No i Sanabelle śmierdzi niemożebnie, jak wchodzę do kuchni, to na dzień dobry wita mnie zapach chrupek, ale kociastym, oczywiście bardzo odpowiada, im bardziej śmierdzi, tym lepsze :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

Post » Wto lut 28, 2012 15:45 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam, mam pytanie dotyczące karmy dla kotka. Od września mamy kocurka-znajdę i praktycznie od początku karmimy go karmą animonda carny kitten (kot na oko weta jeszcze nie ma roku). Oprócz tego raz na jakiś czas gotujemy mu serca drobiowe z dodatkiem ryżu i marchewki startej, przemrożoną wątróbkę lub jakiś fragment kury. Obok tego zawsze jest w miseczce coś suchego (purina cat chow) co kotek czasami schrupie. Generalnie wszystko jest w miarę dobrze, kot karmę lubi (nie rzuca się tak jak na wątróbkę na przykład ale zjada całą), na forum wyczytałem, że karma dobra a jednak jest niewielki problem. Mianowicie kotek robi strasznie śmierdzące kupy. Używamy do kuwety żwirku cat's best gdyż wszystko co kot narobi wrzucamy bezpośrednio do toalety i po problemie. A jednak zapach jest dobijający szczególnie zaraz po tym jak się kot załatwi, później jak gdyby wietrzeje. Ostatnio przez jakiś czas dostawał coś ugotowanego, kurę i później trochę animondy brocconis i nie było tego problemu. Teraz znów dostaje animonda carny i znów aromat jest powalający :?
Wydaje mi się, że może to być wina karmy. Co proponujecie jako zamiennik animondy carny kitten? Chodzi mi o podobny stosunek cena/jakość. A może przerzucenie się na karmę carny dla dorosłych kotów pomoże? Macie jakieś pomysły, rady?
Dzięki z góry.

BlindMarten

Od: Wto lut 28, 2012 15:12

Post » Wto lut 28, 2012 21:13 Re: SPIS KARM dla Kota

purina cat chow to syf.
lepsza jest purina Pro Plan,Brit,Arion[trochę droższe a na pewno lepsze od cat chow]

serca drobiowe-nie gotujcie,dawajcie na surowo.bardzo dobre dla młodych kotów jest mięso indycze.ale mięso,nie podroby.
też nie gotujcie,przyzwyczajajcie do surowego,jest lepsze dla kotów :wink:

i nie dodawajcie warzyw,są kotu nie potrzebne.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Śro lut 29, 2012 17:30 Re: SPIS KARM dla Kota

BlindMarten pisze:Witam, mam pytanie dotyczące karmy dla kotka. Od września mamy kocurka-znajdę i praktycznie od początku karmimy go karmą animonda carny kitten (kot na oko weta jeszcze nie ma roku). Oprócz tego raz na jakiś czas gotujemy mu serca drobiowe z dodatkiem ryżu i marchewki startej, przemrożoną wątróbkę lub jakiś fragment kury. Obok tego zawsze jest w miseczce coś suchego (purina cat chow) co kotek czasami schrupie. Generalnie wszystko jest w miarę dobrze, kot karmę lubi (nie rzuca się tak jak na wątróbkę na przykład ale zjada całą), na forum wyczytałem, że karma dobra a jednak jest niewielki problem. Mianowicie kotek robi strasznie śmierdzące kupy. Używamy do kuwety żwirku cat's best gdyż wszystko co kot narobi wrzucamy bezpośrednio do toalety i po problemie. A jednak zapach jest dobijający szczególnie zaraz po tym jak się kot załatwi, później jak gdyby wietrzeje. Ostatnio przez jakiś czas dostawał coś ugotowanego, kurę i później trochę animondy brocconis i nie było tego problemu. Teraz znów dostaje animonda carny i znów aromat jest powalający :?
Wydaje mi się, że może to być wina karmy. Co proponujecie jako zamiennik animondy carny kitten? Chodzi mi o podobny stosunek cena/jakość. A może przerzucenie się na karmę carny dla dorosłych kotów pomoże? Macie jakieś pomysły, rady?
Dzięki z góry.

Być może kotek ma problemy z trawieniem owej karmy. Dodatkowo nie poleca się mieszanie puszek z suchą karmą, ponieważ są to dwa różne typy pokarmów, które wymagają innego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego, a co za tym idzie ich mieszanie u bardziej wrażliwych kotów może doprowadzić do rozstroju żołądka.

Co do samej karmy suchej to Purina Cat Chow zawiera mało mięsa i mnóstwo zbóż, a kot to zwierze w 100% mięsożerne i jego organizm nie jest przystosowany do trawienia zbóż i takiej ilości węglowodanów. To także może być przyczyną zapachów kuwetowych. Jeśli już karmić karmą suchą to moim zdaniem wybrać karmę bez zbóż, z dużą ilością mięsa i niską ilością węglowodanów. Trochę tych karm jest na rynku, więc jest w czym wypierać.

Polecam do poczytania artykuł "Dlaczego koty nie powinny jeść zbóż": http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t= ... f9fcc0cf79
Artykuł o dobrej karmie dla kota: http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t= ... f9fcc0cf79

Co do mięsa to nie ma potrzeby gotowania owego mięsa, bo poprzez wysoką temperaturę rozkłada się większość witamin w nich zawartych, a białka ulegają nieodwracalnej degradacji przez co mięso traci mnóstwo właściwości odżywczych. Z podrobami nie należy przesadzać (szczególnie z wątrobą, której podawanie ciągłe w dużych ilościach może doprowadzić do toksycznego przedawkowania witaminy A, pół surowej wątróbki z kurczaka 2x w miesiącu jeśli kot je zbilansowaną karmę moim zdaniem w zupełności wystarczy). Nie ma też potrzeby dodawania ryżu i warzyw, ponieważ nie są one kotu do niczego potrzebne, a tym bardziej ryż.

Polecam także do rozważenia karmienie kotka dietą BARF. O tej diecie i zasadach jej stosowania można także poczytać na powyżej zacytowanym przeze mnie forum. Ja nawet już nie pamiętam jak kocia kupa pachnie :)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Śro lut 29, 2012 21:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Betelgeuse pisze:Co kot to inna historia :roll: Moja ma najlepsze futro właśnie po Sanabelle. Oszaleć można. Będę jeszcze próbowała Applawsa, pozostałe bezzbożówki są dla mnie niedostępne finansowo niestety....
No i Sanabelle śmierdzi niemożebnie, jak wchodzę do kuchni, to na dzień dobry wita mnie zapach chrupek, ale kociastym, oczywiście bardzo odpowiada, im bardziej śmierdzi, tym lepsze :roll:

no dokładnie! Sanabelle to była jedyna karma po której mój kot wymiotował. juz więcej nie kupiliśmy. Ale widocznie niektórym służy skoro firma dalej istnieje i sprzedaje produkt.
W tej chwili mogę polecić 1st choice bo akurat mojemu kotu służy- już po niecałym miesiącu uzywania łupiez mu prawie znikł i naprawdę wygląda OK, ale może sie zdażyć że akurat Twoje futro uzna że ta karma jest łee. Kto wie.

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Pt mar 02, 2012 20:04 Re: SPIS KARM dla Kota

Dzięki za odzew.
tamiska pisze:Dodatkowo nie poleca się mieszanie puszek z suchą karmą, ponieważ są to dwa różne typy pokarmów, które wymagają innego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego, a co za tym idzie ich mieszanie u bardziej wrażliwych kotów może doprowadzić do rozstroju żołądka.

Ok, o tym nie słyszałem. W takim razie będziemy musieli zostać przy mokrej karmie ponieważ kot nie przepada za chrupkami. Czasem schrupie ale żeby to zajadać jako posiłki to nie. Ewentualnie spróbuję kupić na próbę jakąś lepszą suchą karmę i zobaczymy.

Koszmaria pisze:Co do mięsa to nie ma potrzeby gotowania owego mięsa, bo poprzez wysoką temperaturę rozkłada się większość witamin w nich zawartych, a białka ulegają nieodwracalnej degradacji przez co mięso traci mnóstwo właściwości odżywczych. Z podrobami nie należy przesadzać (szczególnie z wątrobą, której podawanie ciągłe w dużych ilościach może doprowadzić do toksycznego przedawkowania witaminy A, pół surowej wątróbki z kurczaka 2x w miesiącu jeśli kot je zbilansowaną karmę moim zdaniem w zupełności wystarczy). Nie ma też potrzeby dodawania ryżu i warzyw, ponieważ nie są one kotu do niczego potrzebne, a tym bardziej ryż.

Jakoś mi się utarło w głowie, że mięcho/podroby dla kota powinny być albo przemrożone albo gotowane ze względu na robaki/pasożyty. W sumie jak teraz o tym myślę to wydaje mi się to coraz mniej sensowne:P A co powiecie o przemrażaniu? serca dostaje sporadycznie, wątróbki jeszcze rzadziej. Co do marchewki i ryżu to raczej jako taki dodatek (też chyba gdzieś o tym przeczytałem). Zrezygnuje z tego w takim razie.

tamiska pisze:Być może kotek ma problemy z trawieniem owej karmy

Ok, czy w takim razie coś możecie polecić puszkowego w dobrej cenie? Samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków raczej odpada.

BlindMarten

Od: Wto lut 28, 2012 15:12

Post » Pt mar 02, 2012 20:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Ok, o tym nie słyszałem. W takim razie będziemy musieli zostać przy mokrej karmie ponieważ kot nie przepada za chrupkami. Czasem schrupie ale żeby to zajadać jako posiłki to nie. Ewentualnie spróbuję kupić na próbę jakąś lepszą suchą karmę i zobaczymy

Co do puszek to z moich obserwacji mało jest takich na rynku tanich puszek takich aby były w 100% zbilansowane i przeznaczone jako główny pokarm. Producenci zwykle zakładają iż będą dodatkiem do kompletnej pod względem zawartości substancji odżywczych suchej karmy, między innymi dlatego iż podawanie samych puszek wychodzi strasznie drogo.

Duża część puszek nie zawiera dodatku witamin, minerałów i niezbędnej dla życia kota tauryny. Inne puszki zawierają zbyt mało owych substancji odżywczych. Nie wspominając już o tym iż duża część nie ma na opakowaniu informacji o zawartości poszczególnych witamin i minerałów.

Moim zdaniem jeśli puszki mają mieć duży udział to przy wyborze należałoby zwrócić uwagę czy i ile zawierają witamin, tauryny i minerałów i najlepiej jest wybierać puszki bez dodatku zbóż i z wysokiej jakości mięsem,podrobami itd. Do tego surowe mięso różnego rodzaju oprócz wieprzowiny ( z zastrzeżeniem iż między posiłkiem z suchej karmy, a z mięsa powinno minąć minimum 8h) i do tego dobrej jakości zbilansowana sucha karma z dużą zawartością mięsa i najlepiej bez zbóż (z niską zawartością węglowodanów).

I najlepiej jest obserwować jak tam w kuwecie i jak kociak się czuje i w jakiej jest kondycji.

tamiska

Post » Pt mar 02, 2012 21:19 Re: SPIS KARM dla Kota

BlindMarten pisze:Dzięki za odzew.
tamiska pisze:Dodatkowo nie poleca się mieszanie puszek z suchą karmą, ponieważ są to dwa różne typy pokarmów, które wymagają innego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego, a co za tym idzie ich mieszanie u bardziej wrażliwych kotów może doprowadzić do rozstroju żołądka.

Ok, o tym nie słyszałem. W takim razie będziemy musieli zostać przy mokrej karmie ponieważ kot nie przepada za chrupkami. Czasem schrupie ale żeby to zajadać jako posiłki to nie. Ewentualnie spróbuję kupić na próbę jakąś lepszą suchą karmę i zobaczymy.

Koszmaria pisze:Co do mięsa to nie ma potrzeby gotowania owego mięsa, bo poprzez wysoką temperaturę rozkłada się większość witamin w nich zawartych, a białka ulegają nieodwracalnej degradacji przez co mięso traci mnóstwo właściwości odżywczych. Z podrobami nie należy przesadzać (szczególnie z wątrobą, której podawanie ciągłe w dużych ilościach może doprowadzić do toksycznego przedawkowania witaminy A, pół surowej wątróbki z kurczaka 2x w miesiącu jeśli kot je zbilansowaną karmę moim zdaniem w zupełności wystarczy). Nie ma też potrzeby dodawania ryżu i warzyw, ponieważ nie są one kotu do niczego potrzebne, a tym bardziej ryż.

Jakoś mi się utarło w głowie, że mięcho/podroby dla kota powinny być albo przemrożone albo gotowane ze względu na robaki/pasożyty. W sumie jak teraz o tym myślę to wydaje mi się to coraz mniej sensowne:P A co powiecie o przemrażaniu? serca dostaje sporadycznie, wątróbki jeszcze rzadziej. Co do marchewki i ryżu to raczej jako taki dodatek (też chyba gdzieś o tym przeczytałem). Zrezygnuje z tego w takim razie.

tamiska pisze:Być może kotek ma problemy z trawieniem owej karmy

Ok, czy w takim razie coś możecie polecić puszkowego w dobrej cenie? Samodzielne przygotowywanie wszystkich posiłków raczej odpada.

Ja daję puszki Butchers Classic a kotkę wspomagam tauryną i olejem z łososia.

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Pt mar 02, 2012 21:32 Re: SPIS KARM dla Kota

RatMaga pisze:Ja daję puszki Butchers Classic a kotkę wspomagam tauryną i olejem z łososia.

U mnie są puszki GRAU - moje chętniej jedzą ten z ryżem, ale dostają i ten bez :wink: i puszki Power of Nature :)
kupiłam tez na próbę mokre ZiwiPeak, ale pomimo rewelacyjnego składu żaden z moich kotów nie chciał go tknąć :roll:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Sob mar 03, 2012 10:10 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja daję puszki Butchers Classic a kotkę wspomagam tauryną i olejem z łososia.

Mi się karma Butchers niezbyt podoba, głównie dlatego iż polski opis składu owych karm nie zgadza się z opisem tych karm w języku angielskim:

Ingredient(s):
with Chicken in Jelly: Meat and Animal Derivatives (Chicken min. 4%), Minerals. Contains EEC Permitted Colourants.
with Beef in Jelly: Meat and Animal Derivatives (Beef min. 4%), Minerals. Contains EEC Permitted Colourants.
with Haddock in Jelly: Meat and Animal Derivatives, Fish and Fish Derivatives (Haddock min. 4%), Minerals. Contains EEC Permitted Colourants.
with Ocean Fish in Jelly: Meat and Animal Derivatives, Fish and Fish Derivatives (Ocean Fish min. 4%), Minerals. Contains EEC Permitted Colourants.

Typical Analysis:
Moisture 82%, Protein 8.5%, Oils and Fats 5%, Ash 2%, Fibre 0.5%.

Polski:

Przygotowana z naturalnych składników (min. 99%). Nie zawiera glutenu. Nie zawiera sztucznych aromatów , barwników ani konserwantów. Nie zawiera wypełniaczy, jak zboża, soja. Wysoka zawartość białka pochodzenia zwierzęcego.

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min. 50%, z czego kurczak min.80%, Świeże mięso min.40%), substancje mineralne

Analiza składu
Białko 8,5%, włókno surowe 0,5%, zawartość tłuszczu 5%, popiół surowy 2% , wilgotność 82%.

Jak widać w polskim opisie pisze iż mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (pióra itd. czyli bezwartościowe rzeczy) to 50% puszki, natomiast w opisie owych puszek po angielsku widać iż pisze np. "mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (min 4% kurczaka)" czyli jak w przeciętnej karmie o jakości marketowej. Dodatkowo w angielskiej wersji pisze iż karma zawiera barwniki dopuszczone przez UE a w wersji polskiej pisze iż nie zawiera barwników i sztucznych aromatów.

Czy tylko mi się wydaje, że coś tutaj jest nie tak?

Dodatkowo nie ma informacji o dodatku i poziomie jakichkolwiek witamin i minerałów, a kot do życia i zdrowia potrzebuje tauryny, witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz tych rozpuszczalnych tłuszczach oraz szeregu minerałów.

U mnie są puszki GRAU - moje chętniej jedzą ten z ryżem, ale dostają i ten bez :wink: i puszki Power of Nature :)
kupiłam tez na próbę mokre ZiwiPeak, ale pomimo rewelacyjnego składu żaden z moich kotów nie chciał go tknąć :roll:

U nas jest w 99% BARF, ale czasami Lucek dostaje ZiwiPeak i akurat lubi. Ostatnio też dostał Power of Nature i mu smakowało.

tamiska

[poprzednia][następna]