SEPSA czy chłoniak

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lut 24, 2012 1:25 SEPSA czy chłoniak

Mój problem dotyczy psa. Berneńczyka, Miała na imię Sara. Trochę to wtrwane z kontekstu, ale sens jest myślę widoczny.
Ponieważ fundacja Pasterze nie zareagowała na moją prośbę dostarczenia mi karty wizyty weterynaryjnej Sary, pojechałam dzisiaj do Oświęcimia i sama ją odebrałam od weterynarza, który w dniu 07-01-2012, czyli w następnym dniu gdy tzw. pasterze zabrali ją z mojego domu - przeprowadził zabieg sterylizacji u Sary, która równo 20 dni później zmarła. Lekarz ten powiedział, że Sara była idealnie zdrowa, więc nie robiono żadnych badań - przywieziono ją na sterylizację. Gdy zapytałam, czy nie uważa, że robienie takiego zabiegu u psa, który dzień wcześniej przeżył szok, bo zabrano go z domu i oddzielono od rodzeństwa, z którym wychowywała się od 1,5 roku - jest niebezpieczne, odpowiedział, że on robi to co właściciel sobie życzy, a że fundacja pasterze zażyczyła sobie wysterylizowania Sary to on to zrobił. Za darmo. Dla fundacji pasterze, którzy mieli Sarę 3 dni. Więc chłoniak czy sepsa ? Nie wiem ale się dowiem.

Sara*

Od: Pt lut 24, 2012 1:14

Post » Pt lut 24, 2012 5:50 Re: SEPSA czy chłoniak

sekcja zwłok psa powinna wyjaśnić.
tylko poproś żeby ją po tym pozszywali,jeśli chciałabyś ją potem pochować.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pt lut 24, 2012 20:51 Re: SEPSA czy chłoniak

Koniecznie sekcja, występują chłoniaki młodzieńcze, ale nie wydaje mi się.
Pies był Twój? Byłaś przy niej gdy umarła? Jak się zachowywała, czy występowały jakieś objawy?
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Pt lut 24, 2012 21:30 Re: SEPSA czy chłoniak

tak były objawy, wszystko znajdziesz na moim blogu, całą tą smutną historię http://przekletakochanica.blogspot.com/ ... zieci.html

Sara*

Post » Pt lut 24, 2012 22:06 Re: SEPSA czy chłoniak

to mi wygląda na jakieś przepychanki.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pt lut 24, 2012 23:23 Re: SEPSA czy chłoniak

Sara* pisze:tak były objawy, wszystko znajdziesz na moim blogu, całą tą smutną historię http://przekletakochanica.blogspot.com/ ... zieci.html

Saro wybacz, ale nie chcę uczestniczyć w czymś o czym nie mam pojęcia, wypisz proszę objawy jakie były u suki, ja nie jestem w stanie ich "wyłuskać" z tego tekstu.

harpia

Post » Sob lut 25, 2012 9:09 Re: SEPSA czy chłoniak

pierwsze apatia, potem już błyskawicznie - gorączka nie reagująca na antybiotyki - po 5 dniach podawania jednego dnia poprawa, kolejnego nawrót, brak apetytu, woda łyżeczką lub strzykawką, powiększająca się bardzo szybko opuchlizna, nabrzmienie całej szyi łącznie z częścią pyszczka, przemieszczające się , w ostatnim dniu pękło wylewając olbrzymią ilość osocza i krwi, nie wiem czy napisałam wszystko nie potrafię

Sara*

Post » Sob lut 25, 2012 20:42 Re: SEPSA czy chłoniak

nikt tu nie zdiagnozuje psa...

jedyne rozsądne rozwiązanie to oddać szczątki do sekcji weterynarzowi.tylko poproś by potem koniecznie zszył...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Sob lut 25, 2012 23:04 Re: SEPSA czy chłoniak

Koszmario, grzebanie zwłok na własną rękę grozi niezłą karą pieniężną, odradzam tego typu działania.
Zwłoki oddaje się do utylizacji u weterynarza (wiem, brzmi to brutalnie, ale tak jest lepiej, serio)

Saro, objawy jak dla mnie wyglądają na jakiś stan zapalny, może wstrząs, zdecydowanie sekcja.

harpia

Post » Sob lut 25, 2012 23:15 Re: SEPSA czy chłoniak

Ja tylko w temacie ciała zwierzęcia , rozmawiałam kiedyś z policjantem i można za zakopywanie ciała dostać nawet do 500 zł mandatu ( chodzi o zanieczyszczanie terenu i coś z epidemiologia ) a i tak trzeba je z tego miejsca zabrać i oddać do utylizacji ....
A co do tematu to tylko sekcja może coś powiedzieć .
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Sob lut 25, 2012 23:39 Re: SEPSA czy chłoniak

harpia pisze:Koszmario, grzebanie zwłok na własną rękę grozi niezłą karą pieniężną, odradzam tego typu działania.
Zwłoki oddaje się do utylizacji u weterynarza (wiem, brzmi to brutalnie, ale tak jest lepiej, serio)

Saro, objawy jak dla mnie wyglądają na jakiś stan zapalny, może wstrząs, zdecydowanie sekcja.

hm,a gdzie ja napisałam coś o grzebaniu psa?
[i tak wiadomo,że znakomita większość ludzi chowa zwierzęta na własną rękę.]
pisze tylko,że diagnoza jest możliwa do postawienia jedynie,kiedy weterynarz będzie miał wyniki sekcji w ręku.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie lut 26, 2012 0:44 Re: SEPSA czy chłoniak

Koszmaria pisze:sekcja zwłok psa powinna wyjaśnić.

Tutaj ;)

harpia

Post » Nie lut 26, 2012 9:10 Re: SEPSA czy chłoniak

Strach już mam za sobą, a strach przed mandatami - nie znam tego uczucia. Jeżeli ludzie są pochowani pod ziemią to tym bardziej psy, które niejednokrotnie nas bardziej kochały a może i my je... Jak ktoś chce mnie i za to ukarać - proszę bardzo

Sara*

Post » Nie lut 26, 2012 15:17 Re: SEPSA czy chłoniak

harpia pisze:

Tutaj ;)

i?zasugerowałam że miałby to być nielegalny pochówek..?w którym miejscu?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie lut 26, 2012 16:37 Re: SEPSA czy chłoniak

Koszmaria pisze:
harpia pisze:

Tutaj ;)

i?zasugerowałam że miałby to być nielegalny pochówek..?w którym miejscu?

Koszmario, sądzę, że nie ma sensu dalsze drążenie tematu, wypowiedziałaś się bardzo ogólnikowo i każdy sobie może to przyjąć jak chce, ja zrozumiałam tak jak napisałam.

Saro, napisz czy sekcja coś wyjaśniła.

harpia