Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lut 24, 2012 19:51 Re: Wątek cukrzycowy - V

sheridan pisze:Czy jeszcze może mi ktoś powiedzieć, jak się ma podawanie Levemiru do Lantusa? Czy mam przyjąć wartości zbliżone, czy jakoś inaczej wyliczyć dawkę?
Sheridan, Lantus czy Levemir, nie ma różnicy w dawkowaniu. Insuliny te działają na organizm podobnie, ale Levemir zaczyna działać nieco wcześniej i działa nieco krócej niż Lantus.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt lut 24, 2012 20:06 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:jutro robimy krzywą, od trzech dni na zmniejszonej dawce z 5j do 2j
Kikin, nie róbcie proszę akurat jutro krzywej cukrowej, jeśli są widoki na zmianę preparatu insulinowego. Jeśli Bocio będzie musiał pojechać jutro też do weta, to robienie krzywej cukrowej jest tym bardziej zbyteczne. Przesunęłabym termin robienia krzywej na Caninsulinie choćby do niedzieli. Gdybyście dostali receptę na Lantus lub Levemir, krzywą zrobiłabym dopiero po 3-4 dniach od podawania nowej insuliny.

Pozdrowionka
Tinka

EDIT: Dzisiejsze PRE wieczorne przy 2 jedn. było super :D Z tych wszystkich wyników wnioskuję, że Bocio potrzebuje małych dawek insuliny. Szkoda, że wtedy nie zrobiono fruktozaminy. Fruktozamina daje mnóstwo widzy na temat dawki początkowej. Moi weci diabetolodzy przy ustalaniu dawki inicjalnej nie kierują się poziomem glukozy we krwi w gabinecie lecz wyłącznie poziomem fruktozaminy. Jeśli ten wynik jest lekko powyżej wartości referencyjnych, to ich pacjent nie dostaje na sam początek więcej niż 0,5- 1,0 jedn. na kota!!! Na całego kota, a nie na kg kota.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt lut 24, 2012 21:00 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinko, bardzo ci dziękuję, że się odezwałaś. Tak sądziłam, ale mniej mi teraz zadrży ręka przy pierwszym podaniu:) Kocie póki co jest jest +12 i ma 70:) Ale z doświadczenia wiem, że to jeszcze nie remisja. Zaczynam się jednak zastanawiać, czy w tej sytuacji zaczynać z nową insuliną. Ano, zobaczymy, co będzie.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Sob lut 25, 2012 0:59 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mój Kajtek to chyba pobił rekord tj. 16 kresek !!! :( Teraz podaję insulinę Lente WO-S 0.5 kreski U-100
PRE o godz. 8 przed insulina 200
PRE o godz. 20 przed insuliną 176
+3 150
+3.5 147
Myślę,że to dosyć dobry wynik jak na tą chwile, bo nadir u Kajtka to + 4
Bardzo proszę o radę co do tych wyników!!!

Teraz z niecierpliwością czekam na wyniki krwi w tym fruktozaminy, bo Kajtuś we wtorek będzie miał usuwane popsute zęby( na pewno jeden kieł) jest również zapalenie dziąseł tak się o niego martwię czy ta narkoza mu nie zaszkodzi i oby szczęśliwie to przebiegło , a może ktoś z Was też przez to przechodził to proszę o trochę wsparcia psychicznego!!! : :(

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Sob lut 25, 2012 9:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

dzień dobry

Tinka - dzisiaj PRE 351 (zawsze rano ma gorsze wyniki :roll: ), zastosowuję się do twojej rady i nie robię dziś krzywej
wstawię wyniki wszystkie, które mam, żeby łatwiej było na nie spojrzeć:

19.II - PRE - 138, 5j :cry:
+ 2 - 134
+ 4 - 77
+ 6 - 105
PRE wieczorne - 394, 5j
20.II - PRE - 197, 5j
PRE wieczorne nie zmierzyłam, 5j
21.II - PRE nie zmierzyłam, 5j
PRE wieczorne - 305, 4,5j
22.II - PRE 405, 3,5j
PRE wieczorne - 295, 2j
23.II - PRE - 417, 2j
PRE wieczorne - 120, 2j
24.II - PRE - 293, 2j
PRE wieczorne - 241, 2j
25.II - PRE - 351, 2j

po 12 dam znać, czy wetka zgodziła się na zmianę insuliny, trzymajcie proszę kciuki

czy prosić o badanie T4 i fruktozaminy teraz????
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Sob lut 25, 2012 14:07 Re: Wątek cukrzycowy - V

wróciliśmy, jeszcze bez recepty na Levemir, ale wszystko wskazuje na to, że od poniedziałku będziemy ją mieli

lekarka z którą rozmawiałam, powiedziała, że oni leczą koty głównie WOSem, że jej nie ma od przyszłego tygodnia i jak chciałabym u nich kota leczyć musiałabym przyjść do innej lekarki, która endokrynologią się zajmuje i z którą ona sprawy endokrynologiczne konsultuje i ona prawdobodobnie bez problemu zgodzi się na Levemir, bo na nowości są otwarci, więc tu maiałabym drogę otwartą

postanowiłam podjechać jeszcze do mojego weta, żeby porozmawiać, jego co prawda nie było, ale była pracująca u niego pani doktor, której zostawiłam wydruki z 1 strony naszego wątku + wydruki jakie dostałam na temat stosowania Lantusa i Levemiru od Iwony_spike, z prośbą o przeczytanie i ewentualną pomoc w przekonaniu mojego weta do Levemiru w poniedziałek, gdyż patrząc na Bociowe wyniki insulinę nawet sam wet będzie chciał zmienić, a oni w gabinecie też jak nie Caninsulin to Wos proponują. Pani się zgodziła. Mam nadzieję, że w poniedziałek receptę na Levemir dostanę

jutro niedziela i tak nic nie załatwię, pozostaje mi tak czy siak poczekać do poniedziałku

jutro zrobię krzywą

myślałam, że dziś uda się sprawę dopiąć do końca :roll: ale nie poddaję się, w poniedziałek działam dalej w kierunku Levemiru
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Sob lut 25, 2012 18:16 Re: Wątek cukrzycowy - V

PRE wieczorne - 126 :D

może zmniejszyć do 1j? Tinka jesteś może? guru Ty moje :kotek:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Sob lut 25, 2012 18:53 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Kikin, guru :ryk: wróciło właśnie do domu i spojrzało do wątku, żeby dowiedzieć się, jak mają się sprawy. Nie wiem, ale ja bym się bała przy PRE 126 mg/dl podać dwie jednostki. Bałabym się i koniec. Podałabym 1 jedn. i 3/4 karmy. Najwyżej mogłabyś przy + 4 zmierzyć cukier, coś dostrzelić i podać resztę jedzonka.

Pozdrawiam
Tinka

Tinka07

Post » Sob lut 25, 2012 18:58 Re: Wątek cukrzycowy - V

dziękować, dziękować :1luvu:

podam 1j i +4 zmierzę cukier, dam znać jaki wynik

aż się zdziwiłam, że dziś wieczorny cukier taki niski, bo Bociek (przed pomiarem, mierzyłam oczywiście przed jedzeniem) chodził i sępił, zaglądał mi w oczy, robił mrau - głodny jak stado wilków, myślałam, że cukier będzie jakiś straszny a tu, przynajmniej teraz, niespodzianka
na 3 futra wpałaszowały 100 gr mielonego mięsa wymieszanego z 200 gr grau bez zbóż :kotek: Bociek oczywiście zjadł swoje i poczyścił miski współbiesiadników
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Sob lut 25, 2012 19:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

jadziam pisze:Mój Kajtek to chyba pobił rekord tj. 16 kresek !!! :( Teraz podaję insulinę Lente WO-S 0.5 kreski U-100
PRE o godz. 8 przed insulina 200
PRE o godz. 20 przed insuliną 176
+3 150
+3.5 147
Myślę,że to dosyć dobry wynik jak na tą chwile, bo nadir u Kajtka to + 4
Bardzo proszę o radę co do tych wyników!!!

Teraz z niecierpliwością czekam na wyniki krwi w tym fruktozaminy, bo Kajtuś we wtorek będzie miał usuwane popsute zęby( na pewno jeden kieł) jest również zapalenie dziąseł tak się o niego martwię czy ta narkoza mu nie zaszkodzi i oby szczęśliwie to przebiegło , a może ktoś z Was też przez to przechodził to proszę o trochę wsparcia psychicznego!!! : :(
Jadziam, te wyniki są bardzo ładne. Czy dobrze rozumiem, że podajesz 0,5 kreski 2 x dziennie na insulinówce U-100? W takim razie podajesz 0,4 jednostki, gdyż WOS ma stężenie 80. Super dawka i super wyniki :D
Napisz nam, jeśli masz ochotę, jak to wyglądało ze zmianą insuliny i z ustaleniem nowej dawki. Przejście w Waszym przypadku z 16 jedn. Caninsuliny na 0,4 jedn. WOS to w moich oczach polski Nobel dla lekarza wet., prowadzącego kota cukrzycowego.

Pozdrowionka
Tinka

PS: Jaka będzie narkoza? Czy lekarz ustalił z Tobą wstępne postępwanie i poinformował Cię o anestetykach (preparatach do narkozy), jakie ma zamiar u Kajtka zastosować? Jeśli nie, zapytaj go o to dokładnie jeszcze w poniedziałek. Zęby w każdym razie muszą być zrobione. Wyrównanie cukrzycy przy wszelkich stanach zapalnych, a do tego zaliczają się też zęby, może być trudne. Kto wie, może po sanacji paszczy i rozważnej insulinoterapii kajtkowa cukrzyca się cofnie. Acha, czy będą badania krwi przed narkozą?

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i trzymam za Was wielkie kciuki
Tinka

Tinka07

Post » Sob lut 25, 2012 23:53 Re: Wątek cukrzycowy - V

melduję się z wynikiem +4 - 97

dobranoc :kotek:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Nie lut 26, 2012 0:01 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin, dobranoc, jutro może być wysoko. Ale jeśli tak będzie, to się nie przejmuj. Podałabym wtedy 2 jedn. jak do tej pory.

Pa
Tinka

Tinka07

Post » Nie lut 26, 2012 1:48 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam
Tak Tinko dobrze zrozumiałaś tak właśnie podaję . Ze zmianą insuliny to długa historia Po 10-ciu dniach podawania 16 jed.Caninsuliny i mocnych spadkach cukru przeszłam na 8 jedn.2x dziennie i tak sama systematycznie zmniejszałam jednostki. Gdy doszłam do 2 jed. 2x dziennie Caninsuliny poprosiłam wetkę o zmiane insuliny. Wetka zaproponowała WOS i ja się zgodziłam ale zastrzegła,ze za ta insulinę to ona już odpowiedzialności na siebie nie bierze ponieważ ona leczy tylko na Caninsulinie. Ja oczywiście się zgodziłam,że całą odpowiedzialność biorę na siebie. WOS rozpoczęłam od 1 kreski a to dla tego,że Caninsuliny o stęż. 40 podawałam 2 kreski na U-40, to WOS o stęż.80 1 kreskę na U-40 a następnie przeszłam na strzykawkę u-100 i teraz jestem na 0,5 na U-100 tak to w wielkim skrócie Mam nadzieję,że zrozumiesz co napisałam Wetka sama jest zaskoczona tymi wynikami ale jak mówi mile zaskoczona!!! Ja tak jak mogę to sama Go prowadzę a Ono w tym mi pomaga za co jestem jej wdzięczna Cukier w moczu i ketony tez sprawdzam codziennie a gdy kiedyś cukier pojawił się w moczu to natychmiast pojechałam do Wetki po podanie soli fizjologicznej oczywiście pod skórę ( i tu znów zaskoczenie Wetki dlaczego nie do żyły ale zrobiła to o co prosiłam)
A te wszystkie wiadomości to oczywiście dzięki Tobie Tinko i tego forum!!!
A jeśli chodzi o zabieg to tego moja wetka nie będzie robić Jestem umówiona do Kliniki w Bydgoszczy Rozmowa była przez telefon i pani poinformowała mnie, że muszą być aktualne wyniki krwi( Kajtek w piątek miał pobraną krew - profil podstawowy - wyniki będą w poniedziałek) a EKG serca zrobią tuż przed zabiegiem Oczywiście jeśli wyniki krwi na to pozwolą!!!

Tinko może mi coś podpowiesz, to ja w poniedziałek zadzwonię i zapytam !
Pozdrawiam serdecznie i bardzo wielkie dzięki, że los mojego słodziaka nie jest Ci obojętny :1luvu:

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Nie lut 26, 2012 7:59 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry :)

Tinko - miałaś rację dziś cukier PRE 382, podałam 2j
jak patrzę na wyniki z ostatnich dni, to nasuwa mi się taki wniosek - patrząc na te pomiary, którymi dysponuję, a pewnie nie ma ich jeszcze za wiele: przy wysokich dawkach insuliny, rano miał niskie wyniki, wieczorem wysokie, natomiast przy niskich dawkach insuliny (zmniejszonych w każdym bądź razie, bo niskimi jeszcze bym ich nie nazwała) rano ma wysokie cukry, a wieczorami prawie idealnie
czyżby to była przesłanka, żeby Bociowi, oprócz zmiany insuliny, modyfikować dawkę według potrzeb?
proszę doradź mi czy w naszej sytuacji prosić o zbadanie fruktozaminy?, bo jeżeli to w tej chwili nie jest koniecznie potrzebne to jutro do weta poszłabym sama, żeby kota nie stresować niepotrzebnie :kotek:

miłej niedzieli :D
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Nie lut 26, 2012 16:08 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:proszę doradź mi czy w naszej sytuacji prosić o zbadanie fruktozaminy?, bo jeżeli to w tej chwili nie jest koniecznie potrzebne to jutro do weta poszłabym sama, żeby kota nie stresować niepotrzebnie :kotek:

miłej niedzieli :D
Kikin, zastanawiałam się dzisiaj nad Twoim pytaniem. Nie, jutro nie robiłabym fruktozaminy. Teraz ten wynik nic już nie wniesie do diagnostyki, bo wiadomo, że będzie powyżej wartości referencyjnych. Fruktozaminę zrobiłabym ok. 4 tygodni po zmianie insuliny. Mam wielką nadzieję, że dostaniesz jutro receptę na Lantus lub Levemir.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

PS: T4 musisz koniecznie zrobić. Proszę, zrób te badania razem z fruktozaminą. Zrobiłabym za 4 tygodnie cały profil geriatryczny, uwzględniając fruktozaminę i T4.

Tinka07

[poprzednia][następna]