NERKOWIEC

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 23, 2012 15:52 Re: NERKOWIEC

Karmelowy może kotu nie przeszkadzać. Podejrzewam, ze w smaku pasztetowym czy myszkowym odżywek dla ludzi nie robią...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw lut 23, 2012 17:54 Re: NERKOWIEC

No tak nie spodziewałam się takich smaków :ryk: Pomyślałam może o jakim neutralnym :oops: :1luvu:

atena-olimpia

Od: Śro sty 18, 2012 18:04

Post » Czw lut 23, 2012 18:50 Re: NERKOWIEC

Jest też morelowy.
Moja wetka stwierdziła, że nie ma żadnych przeszkód w podawaniu nerkowcom tego preparatu.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Czw lut 23, 2012 21:33 Re: NERKOWIEC

atena-olimpia pisze:A są inne smaki niż karmelowy ? Jak podac kotu taki smak?

Strzykawką do pysia.
Samodzielnie raczej pić tego nie będzie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 23, 2012 23:21 Re: NERKOWIEC

NO tak inaczej się nie da. Ja i tak mojego od dwóch dni karmię strzykawką. Czy można obniżyć nadkawsotę w żołądku.
Czy ktoś wie dlaczego mój nerkowiec zjada żwirek. Nigdy przedtem tego nie robił. Później tym wymiotuje. :(

atena-olimpia

Post » Czw lut 23, 2012 23:24 Re: NERKOWIEC

atena-olimpia pisze:NO tak inaczej się nie da. Ja i tak mojego od dwóch dni karmię strzykawką. Czy można obniżyć nadkawsotę w żołądku.

Można a nawet trzeba.
Twój kot nie dostaje famotydyny albo ranitydyny?

atena-olimpia pisze:Czy ktoś wie dlaczego mój nerkowiec zjada żwirek. Nigdy przedtem tego nie robił. Później tym wymiotuje. :(

Może go zjadać z powodu mdłości.
Niekiedy też może to mieć związek z anemią.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw lut 23, 2012 23:41 Re: NERKOWIEC

Czy któryś z tych leków jest w zastrzyku? Czy są w tabletkach? Nie umiem jeszcze podawać tabletek Kotu do gardła. Ale większość tych leków trzeba podawać w całości.
Z anemią? Kot dostaje co dwa dni wit. B i co drugi dzień kwas foliowy.

atena-olimpia

Post » Pt lut 24, 2012 9:09 Re: NERKOWIEC

atena-olimpia pisze:Czy któryś z tych leków jest w zastrzyku?

Na pewno ranitydyna występuje w zastrzykach (pod nazwą solvertyl, zantac).
Injekcyjna famotydyna jest dostępna w preparacie quamatel.
Ja preferuję famotydynę ponieważ ranitydyna (zwłaszcza u starszych kotów) może powodować zaparcia i może mieć jeszcze inne skutki uboczne.

atena-olimpia pisze:Czy są w tabletkach? Nie umiem jeszcze podawać tabletek Kotu do gardła. Ale większość tych leków trzeba podawać w całości.

Chyba niekoniecznie. Ja dzielę famotydynę (preparat famidyna) na części.
atena-olimpia pisze:Z anemią? Kot dostaje co dwa dni wit. B i co drugi dzień kwas foliowy.

A żelazo?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 24, 2012 13:51 Re: NERKOWIEC

ŻELAZA NIE DOSTAJE :( PYTAŁAM O ŻELAZO ALE WET MNIE ZBYŁ. W OGÓLE TO MAM WRAŻENIE, ŻE NIE ZA BARDZO WIEDZĄ CO DALEJ ROBIĆ. TO CZEGO SAMA SIĘ DOWIEM TO PYTAM I WYMUSZAM. DZISIAJ POPROSZĘ O ŻELAZO - BARDZIEJ STANOWCZO. :evil:

atena-olimpia

Post » Pt lut 24, 2012 14:02 Re: NERKOWIEC

atena-olimpia pisze:ŻELAZA NIE DOSTAJE :( PYTAŁAM O ŻELAZO ALE WET MNIE ZBYŁ. W OGÓLE TO MAM WRAŻENIE, ŻE NIE ZA BARDZO WIEDZĄ CO DALEJ ROBIĆ. TO CZEGO SAMA SIĘ DOWIEM TO PYTAM I WYMUSZAM. DZISIAJ POPROSZĘ O ŻELAZO - BARDZIEJ STANOWCZO. :evil:

Nie rozumiem...
Pisałaś 15 lutego:
atena-olimpia pisze:Podałam hormon w piątek - ten od Jonkisza i kot dosłownie ożył.

Zrozumiałam, że mowa była o aranespie.
I po podaniu tego preparatu kot nie dostał i dalej nie dostaje żelaza?

BTW - przy okazji jak będziesz prosić o to żelazo: kilka osób na forum używa preparatu chela-ferr bio-complex (kapsułki). To dobry i bezpieczny środek. Natomiast radziłabym uważać z podawaniem żelaza w injekcji (weterynaryjnego ferrovetu).
Zdarzają się komplikacje.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 24, 2012 15:05 Re: NERKOWIEC

Tak pisałam o aranespie - kot dostał już dwie dawki. Dzisiaj kontrolne badanie erytrocytów. Po pierwszym razie wyniki były już zbliżone do normy. Czy jeszcze oprócz tego trzeba podawać żelazo? Przepraszam, że pytam ale mam wrażenie, że mój wet pierwszy raz widział strzykawkę z aranespem. Zaraz wybieram się do wet. i nie chciałabym żeby on popełnił jakiś błąd. Ja nie wiem oni czekają tylko co im podpowiem...... W końcu kto tu jest lekarzem :evil:

atena-olimpia

Post » Pt lut 24, 2012 16:50 Re: NERKOWIEC

atena-olimpia pisze:Tak pisałam o aranespie - kot dostał już dwie dawki. Dzisiaj kontrolne badanie erytrocytów. Po pierwszym razie wyniki były już zbliżone do normy. Czy jeszcze oprócz tego trzeba podawać żelazo? Przepraszam, że pytam ale mam wrażenie, że mój wet pierwszy raz widział strzykawkę z aranespem. Zaraz wybieram się do wet. i nie chciałabym żeby on popełnił jakiś błąd. Ja nie wiem oni czekają tylko co im podpowiem...... W końcu kto tu jest lekarzem :evil:

Koniecznie :!:
Ja rozumiem, że wet mógł widzieć strzykawkę z aranespem pierwszy raz ale jeśli zdecydował się na podanie preparatu to powinien cokolwiek doczytać :strach:

Jeśli będzie chciał podać żelazo w injekcji to najlepiej mocno rozcieńczone i bardzo powoli. Ja bym polecała te kapsułki chela-ferr bio-complex (tam jest też kwas foliowy i wit. B12 i wit. C)...
Ale żelazo jest niezbędne w tej sytuacji.
Jakiekolwiek.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 24, 2012 17:11 Re: NERKOWIEC

Czy tą kapsułkę można rozkruszyć i podać strzykawką? Nie daję rady wkładać kapsułek do pyszczka. I czy to jest dostępne w aptekach? Czy u wet.?

atena-olimpia

Post » Pt lut 24, 2012 17:17 Re: NERKOWIEC

To jest dostępne w aptekach.
Kapsułkę powinno się (niestety) podawać w całości.
Teoretycznie można zawartość wymieszać z czymś półpłynnym i podawać strzykawką ale raczej nie przejdzie mieszanie z samą wodą - kot może po tym wymiotować.
http://www.doz.pl/apteka/p15622-Olimp_C ... lki_30_szt

Kapsułki są niestety spore. Ja je lekko natłuszczam przed podaniem.

Info dla weta o aranespie:
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/doc ... 026149.pdf
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lut 24, 2012 19:50 Re: NERKOWIEC

Dziękuję za wiadomość. Nie wiem czy to ja już jestem przewrażliwiona czy nie. Ale jak podaje Kotu jeść mam wrażenie, że ma trudności z przełykaniem. Czy może ktoś zaobserwował takie zjawisko?

atena-olimpia

[poprzednia][następna]