Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 16, 2012 21:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Slonko_Łódź pisze:Jak tam Zenusiowi dzień minął- dalej spokojnie?
Dziś też spokojnie :-) Zenulek spędził większość dnia na grzaniu się na półeczce nad kaloryferem :cat3: Apetyt jest, mruczenie jest, picie i sikanie jest ;-) Oby tak dalej, proszę o kciuki :-)

djembefolka

Od: Pt lut 03, 2012 17:25

Post » Czw lut 16, 2012 21:23 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

djembefolka pisze:
Slonko_Łódź pisze:Jak tam Zenusiowi dzień minął- dalej spokojnie?
Dziś też spokojnie :-) Zenulek spędził większość dnia na grzaniu się na półeczce nad kaloryferem :cat3: Apetyt jest, mruczenie jest, picie i sikanie jest ;-) Oby tak dalej, proszę o kciuki :-)

Super :ok: Może to jednak było uczulenie na lek? Jak jest dobry apetyt i humor to musi być dobrze :ok: Mam nadzieję, że to początek końca kryzysu i Chłopak się wyciąga w kierunku stabilizacji... Kciuki są cały czas oczywiście :ok: :ok: :ok:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pt lut 17, 2012 0:03 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

honda11 pisze:
honda11 pisze:Zmieniłam Basi Purinę dla nerkowców na Hillsa, bardzo jej smakuje, ale dostała biegunki.
Wróciłam dzisiaj do starej karmy.
Co ona może dostać na zatrzymanie biegunki?
Czy Nifuroksazyd jest dla niej niewskazany?

Co Wasze nerkowce dostają, gdy maja biegunkę?

Ja podawałam probiotyk diarsanyl-kilka razy połowę dawki i pomogło.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt lut 17, 2012 10:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Zakocona pisze:
honda11 pisze:Co Wasze nerkowce dostają, gdy maja biegunkę?

Ja podawałam probiotyk diarsanyl-kilka razy połowę dawki i pomogło.

Dzieki za radę :D .
Właśnie zakupiłam w aptece internetowej.

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pon lut 20, 2012 11:28 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Witamy się oficjalnie z 13letnim Zulu. poniżej sobotnie wyniki. Kot wazy 3,5 kg, znany się 12 lat - zgarnęłam z ulicy - był już dorosły. Jest kotem długowlosym, od 1,5roku golimy się regularnie bo zjadanie wlosów powoduje wymioty, pasta na klaczki nie dziala na niego, zresztą od jakigos czasu nawet jej nie chce tkąć.

MCV(OK): 51,20

MCH(MH): 16,40

MCHC(SH): 32,20

Erytrocyty: 6,07 T/l

Hematokryt: 31,00 l/l

Hemoglobina: 10,00 mmol/l

Leukocyty: 15,50 G/l

Trombocyty: 522,00 G/l

Limfocyty: 17,20

Monocyty: 4,40

Wykonano biochemi krwi.

ALT (GPT): 35,08 U/l 37C

AST (GOT): 11,14 U/l 37C

Fosfor: 6,50 mmol/l

Kreatynina: 3,60 ,umol/l

Mocznik: 170,00 mmol/l

Potas: 3,30 mmol/l

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon lut 20, 2012 21:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot, potas jest za niski. Trzeba mu podać jakieś suplementy. Ja podaję kaminox (z Anglii) lub żel kupiony w USA. Są też odpowiedniki polskie. Może ktoś doradzi.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon lut 20, 2012 22:06 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dzisiaj odebrałam wyniki badania moczu Basi. Jestem bardzo zmartwiona tym jakie są:

ciężar właściwy 1,015
PH 6,00
Biało -
Glukoza -
Ciała Ketonowe 5,20 mg/dl
Urobilinogen norma
Bilirubina -
Leukocyty 25,0 Leu/ul
Erytrocyty 250,0 Ery/ul

Azotyny -

osad moczu:
Nabłonki płaskie pojedyncze
Erytrocyty wypełniają pole widzenia
Leukocyty 10-12

Basia jest po 6 tygodniowej kuracji Enroxilem - miała E.coli.
Teraz dostaje Furagin 1/4 tabletki 2 razy dziennie.

Dlaczego jest tyle erytrocytów i leukocytów?

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Wto lut 21, 2012 9:39 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Zakocona pisze:Mamrot, potas jest za niski. Trzeba mu podać jakieś suplementy. Ja podaję kaminox (z Anglii) lub żel kupiony w USA. Są też odpowiedniki polskie. Może ktoś doradzi.

Witaj! podajemy 2 x 1/4 alusal, 2 x 1/8 peritol, i od soboty 2 x 0,4 g ipakitine ( kot waży 3,5 kg), walczymy zeby jadł, karma renal sucha bardzo słabiutko, słabiutko też zupa z przetartej puszki k/d hillsa, chętniej niestety zupa z recovery royala i no i najchętniej surowa pierś z kurczaka... Zulu jest kotem ktory bardzo xle reaguje na podawanie zawiesinek na siledo pyska, często sietokończy wymiootami, po zwróceniu alusalu zpertolem trudno o to zeby coś zjadł... a do pracy trzeba wyjść... wracam o 18tej i wtedy zaczynam karmienie znówpo troszku do późnego wieczora.staram się w czasie pracy pojechac do domu żeby koło 12tej, 13tej cos mu wcisnąćtak żeby przerwy w jedzeniu nie były tak długie bo to dodatkowo pogarsza sytuację... do tego kocisko jest długowloskiem i zjadane podczas mycia kłaki dodatkowo komplikująspawy z jedzeniem... pasta bezopet nie pomaga, zresztą jest zjadana niechętnie... od 1,5roku staram się go regularnie golic na króciutko,to toszkę pomaga...choc strzyżenie " nazywca" jest mega stresem a podanie sedacji wykluczone... i tak walczymy trochę... plan na ponowne badanie krewi za około 10 dni, zeby sie upewnic czy to nie jest teraz forma galopujaca..

Mamrot

Post » Wto lut 21, 2012 9:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Kot nerkowy musi jeść, skoro dostaje alusal, to wpychanie mu ipakitine jest niepotrzebne (bo one działają tak samo) i tylko zraża kota do jedzenia
W dodatku działają wtedy, gdy są domieszane do jedzenia, zapobiegają przyswajaniu z karmy fosforanów. Alusal, w odróżnieniu od ipakitine, jeśli go dosypac do karmy jest niewyczuwalny (jeśli kot dosypywania nie widzi :mrgreen: )
Dlatego, skoro kot ma problemy z jedzeniem, radziłabym odstąpić od ipakitine
Życzę zdrowia
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lut 21, 2012 9:55 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

taizu pisze:Kot nerkowy musi jeść, skoro dostaje alusal, to wpychanie mu ipakitine jest niepotrzebne (bo one działają tak samo) i tylko zraża kota do jedzenia
W dodatku działają wtedy, gdy są domieszane do jedzenia, zapobiegają przyswajaniu z karmy fosforanów. Alusal, w odróżnieniu od ipakitine, jeśli go dosypac do karmy jest niewyczuwalny (jeśli kot dosypywania nie widzi :mrgreen: )
Życzę zdrowia

oczywiście alusal podawany tuż przed jedzeniem, tzn. kiedy domieszam go do zupki to zupka jest beeeee więc stosuję podanie zawiesinki ( dosłownie 0,5 ml) rozpuszczonej 1/4alusalu i 1,8 peritolu do pysia, a nastepnie podaję zupke w której jest ipakitine i to jest ok. jeśli tylko nie zwróci zawisinki alusalowej to jakoś jest. oczywiście w miare mozliwości czasowych rano przed wyjsciem do pracy po ewentulanym zwróceniu alusalu powtarzam za 15minut operację i w wiekszosci sytuacji jest ok, zupka z recovery to niestty tylko 1/3 tacki, to mało ale zawsze coś... ipakitine nie wywołuje sensacji ( przynajmniej jak dotąd a podaję od soboty 18tego).

Mamrot

Post » Wto lut 21, 2012 9:58 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot pisze:
taizu pisze:Kot nerkowy musi jeść, skoro dostaje alusal, to wpychanie mu ipakitine jest niepotrzebne (bo one działają tak samo) i tylko zraża kota do jedzenia
Życzę zdrowia

oczywiście alusal podawany tuż przed jedzeniem, tzn. kiedy domieszam go do zupki to zupka jest beeeee więc stosuję podanie zawiesinki ( dosłownie 0,5 ml) rozpuszczonej 1/4alusalu i 1,8 peritolu do pysia, a nastepnie podaję zupke w której jest ipakitine i to jest ok. jeśli tylko nie zwróci zawisinki alusalowej to jakoś jest. oczywiście w miare mozliwości czasowych rano przed wyjsciem do pracy po ewentulanym zwróceniu alusalu powtarzam za 15minut operację i w wiekszosci sytuacji jest ok, zupka z recovery to niestty tylko 1/3 tacki, to mało ale zawsze coś... ipakitine nie wywołuje sensacji ( przynajmniej jak dotąd a podaję od soboty 18tego).

To podawaj samo ipakitine, bez wciskania alusalu, naprawdę nie ma sensu dublować, zniechęcając kota do jedzenia

taizu

Post » Wto lut 21, 2012 10:01 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Poza tym chyba tego Alusalu dajesz mu za dużo, 1/4 tabletki powinna iść na 10-15 dkg karmy, nie zupki z karmy, nic dziwnego, ze wyczuwa. Za to powinien byc dodawany także do wieczornej dawki, bo to, co zje rano, wieczorem nie działa. Czyli mniejsze dawki, ale do każdego posiłku, z ipakitine tak samo

taizu

Post » Wto lut 21, 2012 10:02 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

taizu pisze:
Mamrot pisze:
Życzę zdrowia

To podawaj samo ipakitine, bez wciskania alusalu, naprawdę nie ma sensu dublować, zniechęcając kota do jedzenia

alusal podaję bo jest też dobry na zoobojętnienie w brzusiu.

Mamrot

Post » Wto lut 21, 2012 10:03 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

taizu pisze:Poza tym chyba tego Alusalu dajesz mu za dużo, 1/4 tabletki powinna iść na 10-15 dkg karmy, nie zupki z karmy, nic dziwnego, ze wyczuwa. Za to powinien byc dodawany także do wieczornej dawki, bo to, co zje rano, wieczorem nie działa. Czyli mniejsze dawki, ale do każdego posiłku, z ipakitine tak samo

tak napisąłam 2 x czyli że dwa razy dziennie dostaje alusal/peritol/ ipakitine

Mamrot

Post » Wto lut 21, 2012 10:07 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot pisze:alusal podaję bo jest też dobry na zoobojętnienie w brzusiu.

To prawda, ale jak on tym regularnie wymiotuje, to powoduje większe szkody niż pożytek (wymioty niszczą śluzówkę układu pokarmowego)
Ipakitine to węglan wapnia głównie, też działa zobojętniająco na kwas żołądkowy, tak czy owak dublujesz leki w sporych dawkach

taizu

[poprzednia][następna]