Łapanki MT & PIĘĆ 8tyg KOCIĄT z POLFY SZUKA DT. KARMA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 16, 2012 20:56 Re: Łapanki MT- kto pomoże tajdzi? łapanki most Grota i Auchon

Kurcze...moze wreszcie cos sie zmieni....moze cos drgnie
ze nie jestesmy sami na tym swiecie...my ludzie...

Jak dopytywałam o kotkę, która chcialam złapac w okolicznych drzwiach....
od jednego pana uslyszałam
"Prosze pani ja firme prowadze nie mam czasu na takie głupie zabawy
a i pani sie dziwię, niby dorosła rozsądna kobieta, nie ma pani domu, dzieci ? ...."

własnie....

Gratulacje
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Czw lut 16, 2012 21:26 Re: Łapanki MT- kto pomoże tajdzi? łapanki most Grota i Auchon

tajdzi pisze:Już po :)
Spotkałam kilka znajomych twarzy ;)
Przedstawiłam problem. Komisja napisze pisma do Dyrekcji Dróg i Urzędu Miasta w tej sprawie.
Spróbuje też namierzyć właściciela posesji obok i uzyskać zgodę na przesiedlenie tam kotów na czas remontu (czyli postawienie budek i możliwość karmienia)
Po ustaleniu kto jest odpowiedzialny za projekt mostu pójdzie pismo z prośbą o pozostawienie terenu dla kotów.
Czyli - zaczynamy walczyć :ok:

swietna robota :ok: :ok: :ok:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob lut 18, 2012 23:51 Re: Łapanki MT- kto pomoże tajdzi? łapanki most Grota i Auchon

:ok:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Nie lut 19, 2012 1:12 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Postaram się być bliżej 14 niż 15. Przyjadę w kaloszach, więc będę mógł śmiało nurkować w kanałach. :D
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Nie lut 19, 2012 18:59 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

VVu przyjechał, jako jedyny przygotowany, bo ja jakoś zakręcona byłam ;)
Dzielnie walczył - zszedł do kanałów, zastawiał klateczki, moja rola ograniczyła się do moknięcia nad włazem kanału ;)
Bardzo bardzo dziękuję!!!!

5 kotów zawiezionych do lecznicy - czarne i bure, piękne, odpasione, bez objawów jakiejkolwiek choroby :). Jeden szczególnie uparty burasek absolutnie nie chciał się dać wyjąć z klatki i wisiał w niej jak nietoperz - nie wiem czemu, ale zdecydowanie najpewniej czuł się w takiej pozycji :)
Jutro będą robionę, to dowiem się jakie płcie.

DZIĘKUJĘ!!
I od razu proszę o kolejną łapankę - może w bardziej sprzyjających warunkach atmosferycznych :)

Kotków pod kanałem jest ok 20, choć poukrywane - dziś było ich zdecydowanie mniej.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie lut 19, 2012 19:41 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Obrazek

Ja miałem najłatwiejszą robotę – bo w kanale, w cieple. Na głowę mi kapało tylko jak przechodziłem pod włazem. :wink:
Na początku sąsiedztwo miałem tylko na górze oraz jakieś 200 metrów dalej – przy następnym włazie. Później zaczęli się schodzić panowie, którzy mieszkają w okolicy włazu, przez który wlazłem. Zamieszkałe są jedynie najbliższe okolice włazów, pomiędzy włazami są tereny niczyje, w tym "toalety" – tam jest nieprzyjemnie.

Panowie opowiedzieli, że kiedyś mieszkali ze szczurami – były wszędzie, łaziły po nich. I wtedy sprowadzili kotkę. Niestety – sprowadzili też kocura (choć to nie jest pewne, bo kotka była wychodząca – potrafiła ponoć sama wychodzić po stalowej drabince).
No i koty oczywiście się rozmnożyły. Tylko matka wychodziła – następne pokolenie nawet gdy człowiek przenosił na zewnątrz, to wskakiwało do kanałów.
Panowie mówią, że matka sama sobie by dała radę ze szczurami. Ale chyba nie całkiem, skoro szczury jeszcze były, gdy pojawiły się dzieci. Jeden kocurek został pogryziony przez szczury, potem pogryzł panów z kanału – "dostali jakichś parchów". Kotka wynieśli na powierzchnię i po jakimś czasie znaleźli nieżywego. :(
Kocury walczą czasem między sobą – o jedzenie. Teren mają bardzo rozległy, ale tylko na długości.
Kotów w kanale jest – wg różnych relacji – od 11 do 18.

Pan, który mówił, że jest w kanałach od niedawna („nie tak długo jak inni” – co oznacza tylko, że krócej niż 15 lat, bo ile dokładnie, nie wiadomo; a ma 73 lata…), mówi, że za jego czasów umarło w kanałach 6 osób.
SPEC (bo to są kanały ciepłownicze) ponoć tam czasem sprząta. Podobno nawet w najgorsze mrozy nie było w kanałach temperatur ujemnych.

Panowie chętnie współpracują – powiedzieli, że koty nie były karmione (nie wiem jak lokatorzy okolic innych włazów). Przychylnie są nastawieni do akcji łapania. Pomóc nie mogą, bo kotów nie da się złapać w ręce – gryzą.

Wszystko powyższe, co pochodzi z relacji panów z kanału, nie jest niestety pewne, bo każdy miał troszkę inną wersję. :|

Wielkie brawa dla tajdzi za tak sprawne zorganizowanie łapanki! I za wytrwałe stanie na mrozie, wietrze i deszczu – nie chciała odejść od kanału, by nie zostawiać mnie samego.
Nie wiem też, jak to robili (z tajemniczym Panem), że tak sprawnie przekładali koty z klatek-łapek do transporterków. Ja miałem wszystko podane na tacy, tylko ustawiałem klatki. :ok:
Czekam teraz na następną akcję.

Obrazek

Edit: literówki
Ostatnio edytowano Pon lut 20, 2012 0:51 przez VVu, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek

VVu

Post » Nie lut 19, 2012 20:30 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

jesteście wspaniali :ok:

przekładanie z klatek do transporterków miałyśmy z tajdzi opanowane do perfekcji :lol:

to kto jeszcze pomoże??
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Nie lut 19, 2012 20:47 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

gratulacje i pełen szacun :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie lut 19, 2012 22:06 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Fajny opis akcji, aż chce się pomagać :ok:
Ze względu na psa jeszcze nie zrobiłam pudełka (tym bardziej, że to jest nieco bardziej skomplikowane) :oops:
Ale pies jutro jedzie i mogę ciąć i kleić. Jakbym przywiozła budkę w weekend, to mogłabym pomóc w łapance od razu, jeśli do tego czasu będzie co łapać, bo idzie Wam to sprawnie :mrgreen:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pon lut 20, 2012 9:45 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Szalony Kot pisze:Fajny opis akcji, aż chce się pomagać :ok:
...

No mam nadzieje, że ktoś się zgłosi do pomocy przy wypuszczaniu i łapaniu kolejnych kociaczków ;)
To co? są chętni? :)

Atka wczoraj kupiła piękną porcję suchego papu dla kotków spod mostu, za co bardzo dziękujemy!!!! :)

A w lecznicy jest nowa praktykantka. Wpadłam do lecznicy, jak zawsze, obłożona transporterkami z kotami, lecę sobie sama do szpitalika a pani robi takie 8O oczy, ale siedzi cicho.
Przedstawiam się, robię dalej swoje - opisuję karteczki do zabiegów, przekładam...
Pani stoi i tak 8O 8O 8O
Na szczęście wpadł dr. J. i przywitał mnie standardowo "A Pani to nie ma co robić w niedziele?" ;) no i potem poszło gładko.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pon lut 20, 2012 9:55 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

tajdzi pisze:No mam nadzieje, że ktoś się zgłosi do pomocy przy wypuszczaniu i łapaniu kolejnych kociaczków ;)
To co? są chętni? :)

(...)

Jeśli tylko będę wolny, to się oczywiście zgłaszam. A wszystkie koty wracają do tego kanału?
ObrazekObrazek

VVu

Post » Pon lut 20, 2012 9:59 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Odpowiem za dzień/dwa. Sprawdzę, czy to domowe miziaki, ale na pierwszy rzut okiem - wracają. Po potwierdzeniu płci będę wiedziała kiedy dokładnie. Zdrowe jak rydze są, wyglądają jak pączki w maśle ;)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pon lut 20, 2012 12:07 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Tak jak mówiłam i dzwoniłam: wracałam o tej porze dopiero (z wyrzutami sumienia :oops: ) ale jak mi tajdzi powiedziała, że już po akcji i karmią koty, to ufff :ok:

Będę w gotowości.
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Czw lut 23, 2012 12:38 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

Wstępnie zapraszam i bardzo proszę o Waszą obecność w przyszły weekend. Może sobota?

W lecznicy zostały 3 kocice. 2 kocurki już wypuszczone :)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Czw lut 23, 2012 12:43 Re: Łapanki MT-kto pomoże tajdzi? walka o koty przy moście Grota

tajdzi pisze:Wstępnie zapraszam i bardzo proszę o Waszą obecność w przyszły weekend. Może sobota?

W lecznicy zostały 3 kocice. 2 kocurki już wypuszczone :)

W TEN weekend jestem zajęty, ale na przyszły chyba nie mam jeszcze żadnych planów, więc rezerwuję termin na nurkowanie w kanałach. :wink:
Może tym razem jednak wcześniej - zanim panowie zaczną się schodzić.
Choć to akurat zależy od pogody. Ostatnio tak wcześnie zeszli na kwaterę, bo pogoda była paskudna.

Może więc ok. 12?
ObrazekObrazek

VVu

[poprzednia][następna]