szczepienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 18, 2012 11:18 szczepienia

Hej ponownie,

Mam takie pytania dotyczące szczepień kotków:

1. Czy szczepić można różnymi preparatami? Tzn. mam na myśli pierwsze dwa szczepienia, które wykonuje się w miesięcznym odstępie czasu. Kotka została zaszczepiona u weterynarza szczepionką Purevax i kolejną dawkę mam dopiero doszczepić. Czy jeśli pójdę do innego weterynarza, to będzie mógł koteczkę zaszczepić szczepionką innej "firmy"?

2. Czy daty wykonywania szczepień są bardzo ścisłe? Otóż nowa koteczka (z zarejestrowanej hodowli, rodowodowa) była szczepiona pierwszy raz 24 listopada 2011, przepisana data kolejnego szczepienia w książeczce to 22 grudnia 2012. Kotka do tej pory nie była drugi raz zaszczepiona. Szczerze powiem, że zorientowałam się dopiero dzisiaj:(
W umowie kupna mam ponadto napisane, że drugie szczepienie ma odbyć się nie wcześniej niż 3 tygodnie po przybyciu kotki do nowego domu. Gdybym chciała postąpić zgodnie z umową to kotkę musiałabym zaszczepić 7 marca, czyli grubo ponad 2 miesiące po przewidzianym terminie. Strasznie późno chyba, nie? :(

Napisałam już w tej kwestii do hodowcy (coś tu nie gra...) ale chciałabym też zasięgnąć innych opinii.

Ayrin

Od: Pon lut 06, 2012 22:07

Post » Sob lut 18, 2012 15:25 Re: szczepienia

Uzyskałam odpowiedź na te pytania u weterynarza. Gdyby ktoś również był zainteresowany to:

1. Szczepić można różnymi preparatami, nie stanowi to problemu.

2. Nie powinno się pomijać dat szczepień. Należy ich możliwie dokładnie przestrzegać. Podobnie z odrobaczeniem. Szczepimy zgodnie z podanymi przez weterynarza datami lub według harmonogramu szczepień.

Pani weterynarz (lecznica ABACUS w Sosnowcu) uważa, że hodowca nie dopełnił swoich obowiązków nie szczepiąc kotki drugą dawką szczepionki. Powinien był bezwzględnie to zrobić, podobnie z odrobaczeniem. Kotka od sierpnia 2011roku odrobaczona i szczepiona była tylko raz!
Póki co została zbadana i odrobaczona oraz podano jej zastrzyk uodparniający, ponieważ miała lekki katar. Od wizyty kontrolnej zależy czy będzie mogła być zaszczepiona drugi raz.

Do tego miała brudne uszka- pani doktor powiedziała, że są wyjątkowo zaniedbane oraz wzdęty brzuszek (prawdopodobnie od braku odrobaczenia).

Ayrin

Od: Pon lut 06, 2012 22:07