Grzybica

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2012 13:15 Re: Grzybica

blagam o pomoc finansowa na leczenie mojego chorego psa
:oops:
viewtopic.php?f=21&t=137859
gerardbutler

Post » Pt lut 17, 2012 21:16 Re: Grzybica

witam....nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda...mam problem...mam 12 kotów i psa...zauważyłam u trzech kociaków łysiejące tylne łapy...skóra czyściutka -żadnych zmian...przeczytałam chyba wszystko co było możliwe na ten temat...byłam u weterynarza-on nie wie co to jest...ja podejrzewam jakiegoś grzyba-bo ani stres ani nie zmieniałam karmy...zaszczepiłam wszystkie Biokan M kupiłam szampon za 130zł który wystarcza na 25 kąpieli-więc kąpie tylko te chore póki co...oddałam sierść do badania-trzeba czekać min.2 tyg na wyniki...pozbyłam się 800zł i nie wiem co robić dalej...może panikuje, może to nie grzyb...może być inny powód wypadania siersci? poradzcie bo zwariuje z tymi moimi bandziorami

kasiawh

Od: Nie sty 23, 2011 19:31

Post » Pt lut 17, 2012 21:27 Re: Grzybica

Nie zrobili Ci posiewu na cito??Z zeskrobin można zobaczyć właściwie zaraz pod mikroskopem czy są zarodniki grzyba,ważne jest czy sa pojedyńcze czy liczne.
Z tych zeskrobin sieje się na podłoże i czeka na wzrost kolnii.To po kolonii widać jaki to rodzaj grzybicy.

Generalnie samo kąpanie to żadne leczenie.
Poczytaj to,co powyżej.I poczekaj na wynik zeskrobin.
Jakie poza łysieniem masz objawy?

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob lut 18, 2012 7:11 Re: Grzybica

oprócz wyłysień nic się nie dzieje...na skórze też żadnych widocznych zmian...oprócz kąpieli jeszcze ich wszystkich zaszczepiłam biocan M...

kasiawh

Post » Sob lut 18, 2012 7:34 Re: Grzybica

no i na własną rękę zawiozłam sierść do badania mykologicznego....wynik za 2tyg.
ogólnie rzecz biorąc muszę chyba zmienić weterynarza bo mam wrażenie że ma jakieś mało profesjonalne podejście do swojego zawodu

kasiawh

Post » Sob lut 18, 2012 9:38 Re: Grzybica

Ja miałam wyniki nastepnego dnia...
ObrazekObrazek

Betbet

Od: Pt maja 25, 2007 21:11

Post » Sob lut 18, 2012 10:22 Re: Grzybica

to chyba jakieś inne badanie...bo mykologiczne nie jest do wykonania w jeden dzień...aż taka głupia nie jestem

kasiawh

Post » Sob lut 18, 2012 10:29 Re: Grzybica

Sugeruję zmianę weta.
Nie wygląda jak grzybica.Grzybica daje przełysienia, ale sa też strupki.W grzybicy mikrosporowej jest strupek zawsze,a w strzygącej masz wyłysienie jakby ktoś ogolił włosy i one odrastają tak na 1-2 mm.Taki jeżyk.
Nie ma grzybicy polegającej tylko na wyłysieniu!Grzybica to dermatoza z definicji polegajaca na zmianach skórnych (oraz przydatków-włosy, paznokcie) ale zawsze dotycząca skóry lub błon śluzowych.
Tobie robią posiew,to dobrze.Aczkolwiek Biocan działa tylko na kilka szczepów microsporum, więc daje się go PO rozpoznaniu.

Pamiętaj,że zwierzęta mają spory grzybów w skórze także kiedy są zdrowe,przy badaniu zeskrobin liczy się ich ilość i objawy.
Powodzenia...

kotkins

Post » Sob lut 18, 2012 11:01 Re: Grzybica

dzięki...poczekam na wyniki...póki co kąpieli nie zaprzestaję i szukam nowego weterynarza....mimo że od wielu lat korzystam z usług jednego to chyba najwyższa pora go zmienić

kasiawh

Post » Sob lut 18, 2012 16:15 Re: Grzybica

kasiawh bo ja czytałam szybko i zrozumiałam, że na posiew tyle czekasz. My właścnie na okreslenie -grzyb czy świerzb, czekaliśmy 1 dzień. Najpierw był świerzb, potem przeszedł w grzyba. Przy świerzbie były łyse placki do tego rozdrapane. Przy grzybie sierść zarosła, ale w poprzednio wyłysiałych miejscach jest bardzo króciutka.
ObrazekObrazek

Betbet

Od: Pt maja 25, 2007 21:11

Post » Nie mar 04, 2012 14:39 Re: Grzybica

Witam u mojego kota zauważyłam koło pyszczka coś takiego jakby łuszczący się strupek i bardzo mnie to zaniepokoiło czy to nie jest czasem grzybica ?? Dodam, że kot nie wychodzi z domu
Obrazek

Kademi

Od: Nie mar 04, 2012 14:08

Post » Nie mar 04, 2012 15:31 Re: Grzybica

Zmyj, sprawdź czy nie było urazu.
A jesli nie-to do weta i zeskrobać.Pyszczek to typowe miejsce dla grzybów.Z tym,że zwykle w okolicy strupka wypadają włosy.Tu nie widać ,żeby wypadły.Ale to o niczym nie świadczy niestety.
Jedno ognisko?Przeszukaj sierść.Głównie łapki i pyszczek.Dokładnie całego kota.

kotkins

Post » Nie mar 04, 2012 16:48 Re: Grzybica

Przemyłam mu to starając się usunąć te łuski ( wykruszały się )no właśnie czy przy grzybicy te łuski też się da wykruszyć ?? Nie widzę żadnej rany ani przecięcia, miejsce jest tylko tak jakby zaczerwienione. Włosy mu właśnie nie wypadają, dlatego nie wiem może panikuje :roll: ale mam w domu 5 innych zwierząt futerkowych i boję się, że inne podłapią jeśli się okaże,że to grzybica. Obejrzałam całego kota i nigdzie więcej nic niepokojącego nie zauważyłam dodam jeszcze zdjęcie przed przemyciem tego miejsca i po przemyciu

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Kademi

Post » Nie mar 04, 2012 17:37 Re: Grzybica

Tym bardziej bym zeskrobała.Będziesz miała spokojne sumienie a wynik (bez posiewu) prawie zaraz.

kotkins

Post » Nie mar 04, 2012 17:44 Re: Grzybica

Oczywiście z kotem jutro z rana zaraz biegnę do weterynarza.Napisałam jednak na forum bo do poniedziałku nerwy i strach mnie zjedzą czy to grzyb czy to nie grzyb... chociaż zdaję sobie sprawę,że zdjęcie 100% pewności nigdy nie daje.

Kademi

[poprzednia][następna]