Ponieważ wróciłam już z pracy- śpieszę z wyjaśnieniem całej sytuacji.
Tak, kota nie ma już u mnie od poniedziałku- tj. 13.02.2012 roku. Dlaczego nie umieściłam wcześniej informacji o całej sprawie na wątku? Ponieważ cała sytuacja kosztowała mnie mnóstwo nerwów i nie byłam w stanie sensownie tego opisać. Teraz już nie mam wyjścia.
Kot trafił do ludzi podających się za jego prawowitych właścicielil. Kot zaginął rzekomo w maju poprzedniego roku, w miejscowości oddalonej od Szczecina o ok 90 km. Niestety, w sieci nie znalazłam żadnych ogłoszeń o poszukiwaniu tego kota- niemniej nie każdy właściciel umieszcza infomację o zaginięciu pupila w internecie, więc miał prawo nie być ogłoszony.
Osoby podające się za właścicieli kota mimo moich próśb odmówiły wysłania mi dodatkowych zdjęć na podany e-mail. Dostałam jedno zdjęcie mms-em na komórkę, niestety nie można po nim było jednoznacznie stwierdzić, że jest to ten sam kot. Nie wysłanie zdjęć na e-mail było argumentowane brakiem odpowiedniego obeznania się z komputerem. Nie udzielono mi również odpowiedzi o stanie uzębienia kota. W świetle znanych mi informacji nie mogłam jednoznacznie stwierdzić, że chodzi o te same dwa koty. Dlatego też, poprosiłam o przyjazd do Szczecina w terminie 14.02.2012 do gabinetu weterynaryjnego, gdzie kot miał umówioną konsultację weterynaryjną, w celu ostatecznego rozpoznania kota jak również rozmowy z bardzo kompetentnym weterynarzem na temat jego stanu zdrowia.
Osoby podające się za właścieli kocura pojawiły się jednak 13.02.2012 roku w siedzibie przychodni dla zwierząt TOZ Szczecin w momencie gdy ja byłam razem z kotem u weterynarza(wymioty nie ustępowały, kot nadal odczuwał bolesność krtani, niezbędne było kolejne podanie antybiotyków). Zostały zaproszone do gabinetu weterynaryjnego, w celu rozmowy z lekarzem prowadzącym. Ja w tym momencie musiałam niestety odejść, ponieważ jestem bardzo emocjonalną osobą i nie byłam w stanie wytrzymać całej sytuacji nerwowo.
Osoby odmówiły pokrycia kosztów leczenie w związku z czym nie została im wydana dokumentacja weterynaryjna ( książeczka zdrowia, wynik pierwszego USG oraz wynik badań biochemicznych). Korzystając z mojej nieobecności opuścily razem z kotem przychodnię i odjechały.
Odmowa pokrycia kosztów leczenia została uargumentowana tym, że nie muszą tego zrobić, ponieważ nie miałąm obowiązku leczenia kota.
Nie usłyszałam nawet słowa "dziękuję" co w zasadzie jest podstawą dobrego wychowania. Jednak nie mnie mi to oceniać.
Po poinformowaniu, że cała sytuacja zostanie zgłoszona odpowiednim organom, zostałam oskarżona o wyłudzenie pieniędzy oraz powiedziano, że moja mama będzie nosić mi paczki do więzienia oraz postraszono mnie prokuratorem.
Oskarżenia oraz straszenie sądem zostały powtórzone dwa dni później- w środę tj. 15.02.2012 roku w przychodni TOZ Szczecin w obecności klientów oraz wolontariuszy TOZ Szczecin. Zarzucono mi szarganie dobrej opinii TOZ Szczecin oraz TOZ Police, szarganie dobrego imienia wolontariuszy tych organizacji, kłamstwo- zarzucono mi, że oszukiwałam, twierdząc, że kot jest chory, jak również zarzucono mi odnoszenie korzyści materialnych oraz wyłudzanie pieniędzy od osób chcących pomagać potrzebującym zwierzętom.
Są to pomówienia, niepoparte żadnymi dowodami, karalne z punktu widzenia kodeksu karnego.
Przedstawiam poniżej fotografie- książeczki zdrowia z podawanymi lekami, wynikami testów, odpchleniem kota, kastracją, zdjęcie wizyty z USG oraz wyników biochemii krwi.
Jednocześnie chciała bym oświadczyć, że jest to jedyne wyjaśnienie jakie udzielę na tym wątku. Osoby, mające jakieś pytania- bardzo proszę o kontakt poprzez wiadomość prywatną lub kontakt do weterynarza który prowadził leczenie kota. Na prośbę mogę podać każdej zainteresowanej osobie numer telefoniczniy do gabinetu.
Nie zamierzam się wdawać w dyskusję na forum z osobami, które podają się za właścicieli kota. Jednocześnie chciała bym ich poinformować, że po rzuceniu tak poważnych oskarżeń jakimi jest wyłudzenie pieniędzy i oszustwo powinni mieć tyle odwagi, by podpisać się pod tym swoim imieniem i nazwiskiem.
Patrycja Sowisz
http://img23.imageshack.us/img23/6716/wyniki004.jpghttp://img823.imageshack.us/img823/4757/wyniki003.jpghttp://img856.imageshack.us/img856/1158/wyniki002.jpghttp://img696.imageshack.us/img696/1876/wyniki001.jpg