Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 15, 2012 11:15 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Jak dla mnie tak, aczkolwiek u mnie nikt jej nie gryzł a i próby wspinaczkowe były nieliczne i szybko opanowywane. Ale, tak jak pisałam, prosiłam pisząc do Poldan Net, by siatka była na to wszystko wytrzymała, tak jak i na różne warunki atmosferyczne.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro lut 15, 2012 14:02 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

U mnie jest teraz już druga siatka z korsze i właśnie ta druga jest wyraźnie gorszej jakości, ta starsza wytrzymała wszystko.
Dlatego szukam teraz innej firmy.
Obrazek

ludwikaw

Od: Wto lis 02, 2010 22:51

Post » Pt lut 17, 2012 11:34 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Będę zabezpieczać ogród i zastanawiam się jak wysoki musi być plot, żeby koty go nie przeskoczyły. Czy 2m wystarczy?
Oczywiście sam płot będzie jakoś zabezpieczony przed wspinaniem sie po nim - może jak u czitki folią.
Dwa koty mam leniwe i przypodłogowe, ale Krecik ma dopiero 7 miesięcy i dużo energii ;)

ryb-ka

Od: Pon wrz 04, 2006 12:30

Post » Pt lut 17, 2012 11:59 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Blue! marekmigas!
czy zechcielibyście mi podsunąć pomysłl na osiatkowanie balkonu - balkonu , nic nad nim, nic po bokach, duży. Zdjęcie na str tego wątku 53, ostatni post.Na str 55 trochę opisów.
Dwuskrzydłowe, duże drzwi balkon ma pośrodku. Podstawa - łatwość i taniość :mrgreen: [choć sobie jakoś zdaje sprawę, że to ogromne wymagania i nie wiem czy możliwe do spełnienia :oops: ]
Z góry dzięki.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt lut 17, 2012 12:21 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

morelowa pisze:Blue! marekmigas!
czy zechcielibyście mi podsunąć pomysłl na osiatkowanie balkonu - balkonu , nic nad nim, nic po bokach, duży.

Może być np. takie coś:

Obrazek

Brak balkonu nad Twoim balkonem to nie problem przy takim osiatkowaniu - robi się po prostu daszek z siatki.
Ten balkon jest w trakcie osiatkowywania - nie udało nam się sfotografować go na koniec bo było już ciemno.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt lut 17, 2012 17:41 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

O, jakie ładne :D
Czyli trzeba by tę górę 'przyszpilić do betonowej balustrady...Trzeba by wiercić w niej... = problem :( Bo rozumiem, że nie da się tego zrobić tak by było na zawołanie zdjęte? [balkon 6 m x 1,80]
Koszt = kątowniki ? + siatka + ekipa [ew. znajomi] , tak?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Śro lut 22, 2012 11:39 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Witam wszystkich,
przeczytałam niemal wszystkie strony tej dyskusji i przyznam, że zainspirowałam się Waszymi pomysłami na zabezpieczenie balkonu. Mój jest trudny do zabezpieczenia, bo nie ma nic nad nim ani po bokach, tylko metalowa barierka (ażurowa oczywiście) z dużymi prześwitami od podłogi i po bokach, przez które wcisnęłyby się 3 koty na raz. Problemem jest jednak stosunkowo nowe budownictwo i obawiam się, że najmniejszy wniosek o pozwolenie na zabudowanie balkonu spotka się z jednym wielkim buntem i zakazem... a z drugiej strony nie chciałabym się niepotrzebnie narażać samowolką. Potrzebuję patentu, który nie ingerowałby w elewację, najlepiej bez wiercenia w ścianie itd...
Może ktoś ma jakiś sprytny (nowy) pomysł??

Kontaktowałam się już z wrocławską firmą Grale, ale pan nie spieszy się z odpowiedzią, żeby nie powiedzieć, że po prostu mnie olał, mimo maila i rozmowy telefonicznej.. Z kolei profesjonalna firma z Warszawy, która mogłaby do mnie dojechać wyceniła siatkę pod Wrocławiem na 270 zł za m kw. siatki, a do tego robocizna, stelaż.. Może ktoś może mi polecić "złotą rączkę", sprawdzoną osobę, która dobrze wykonałaby zabezpieczenie balkonu, najprawdopodobniej wg mojego (przyszłego) projektu?
Zadanie byłoby do wykonania ok 20km od centrum Wrocławia.

Moja kotka ma dopiero 3 miesiące z haczykiem a już mi jej żal, że nie może pooddychać sobie na balkonie świeżym powietrzem...
Będziemy wdzięczne za wszelkie wskazówki ;)
W roku akademickim mogę być tu bardzo rzadko, proszę o cierpliwość

Zireael666

Od: Śro lut 15, 2012 13:41

Post » Śro lut 22, 2012 17:20 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Zireael666 pisze:Witam wszystkich,
przeczytałam niemal wszystkie strony tej dyskusji i przyznam, że zainspirowałam się Waszymi pomysłami na zabezpieczenie balkonu. Mój jest trudny do zabezpieczenia, bo nie ma nic nad nim ani po bokach, tylko metalowa barierka (ażurowa oczywiście) z dużymi prześwitami od podłogi i po bokach, przez które wcisnęłyby się 3 koty na raz. Problemem jest jednak stosunkowo nowe budownictwo i obawiam się, że najmniejszy wniosek o pozwolenie na zabudowanie balkonu spotka się z jednym wielkim buntem i zakazem... a z drugiej strony nie chciałabym się niepotrzebnie narażać samowolką. Potrzebuję patentu, który nie ingerowałby w elewację, najlepiej bez wiercenia w ścianie itd...
Może ktoś ma jakiś sprytny (nowy) pomysł??

Kontaktowałam się już z wrocławską firmą Grale, ale pan nie spieszy się z odpowiedzią, żeby nie powiedzieć, że po prostu mnie olał, mimo maila i rozmowy telefonicznej.. Z kolei profesjonalna firma z Warszawy, która mogłaby do mnie dojechać wyceniła siatkę pod Wrocławiem na 270 zł za m kw. siatki, a do tego robocizna, stelaż.. Może ktoś może mi polecić "złotą rączkę", sprawdzoną osobę, która dobrze wykonałaby zabezpieczenie balkonu, najprawdopodobniej wg mojego (przyszłego) projektu?
Zadanie byłoby do wykonania ok 20km od centrum Wrocławia.

Moja kotka ma dopiero 3 miesiące z haczykiem a już mi jej żal, że nie może pooddychać sobie na balkonie świeżym powietrzem...
Będziemy wdzięczne za wszelkie wskazówki ;)

Witam.
Dojazd do Wrocławia nie jest wielkim problemem.
Mogę zbezpieczyć każdy balkon w dowolnym
miejscu Polski.
Pozdrawiam marekmigas.
patrz
- http://chomikuj.pl/siatkadlakota
[/b]

marekmigas

Od: Nie sie 23, 2009 22:52

Post » Śro lut 22, 2012 21:04 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Blue pisze:
morelowa pisze:Blue! marekmigas!
czy zechcielibyście mi podsunąć pomysłl na osiatkowanie balkonu - balkonu , nic nad nim, nic po bokach, duży.

Może być np. takie coś:

Obrazek

Brak balkonu nad Twoim balkonem to nie problem przy takim osiatkowaniu - robi się po prostu daszek z siatki.
Ten balkon jest w trakcie osiatkowywania - nie udało nam się sfotografować go na koniec bo było już ciemno.

Ojejku, azem sie wzruszyla - moj balkon robi sie medialny! :)
Jak tylko sniegi stopnieja moge porobic jakies zdjecia pt. "Konstrukcja po latach" ;-). I zawsze zapraszam ogladaczy do Otwocka. :-)
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Czw lut 23, 2012 17:54 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Medialny, nie medialny :D , ale mój się tak łatwo nie podda - nie da rady!
Bym nawet nie musiała miec dachu - koty mało wspinaczkowe, ale i tak bez wiercenia się nie da. A wiercić sie tez nie da :twisted:
A tak jak pisałam, na balustradzie [30 cm szer.] karmnik i poidła dla ptaków, do których musze miec dostęp .. :?

Obrazek

morelowa

Post » Czw lut 23, 2012 18:54 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

morelowa pisze:Medialny, nie medialny :D , ale mój się tak łatwo nie podda - nie da rady!
Bym nawet nie musiała miec dachu - koty mało wspinaczkowe, ale i tak bez wiercenia się nie da. A wiercić sie tez nie da :twisted:
A tak jak pisałam, na balustradzie [30 cm szer.] karmnik i poidła dla ptaków, do których musze miec dostęp .. :?

morelowa, czyli nadal poszukujesz patentu na zabezpieczenie balkonu?
Bo ja pomysłów akurat mam sporo, mogę się podzielić :)
Mój balkon ma już nawet ode mnie kilka pomysłów, ale brakuje mi dobrej osoby, która dobrze to wykona, chociaż już ma pewien trop..

Zireael666

Post » Pt lut 24, 2012 9:02 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Dokładnie :D Poszukuję 8O -dziel się :!:
Patentu, osoby i najlepiej sponsora [to już takie trochę żart :mrgreen:
Widziałaś mój balkon? Str. 53 .
Tracę nadzieję... :(

Obrazek

morelowa

Post » Pt lut 24, 2012 9:44 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

morelowa,
widziałam zdjęcie.. a od wewnętrznej strony tej balustrady tez nie możesz nic nawiercić? W końcu to Twoja sprawa co od wewnątrz balkonu sobie instalujesz :)

Zireael666

Post » Pt lut 24, 2012 10:01 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Niby tak , ale balustrada też nalezy do 'miasta' :mrgreen:
Mogłabym i bym nie pytała nikogo, ale obok [okno obok balkonu] mam sąsiadkę, która mnie nienawidzi, wybiła mi okno w piwnicy jak był tam kotek po kastracji, jest stara i większość czasu w domu i jest jedynem 'mieszkaniem wykupionym' w związku z czym uważa się za 'zarząd' i robi dziwne rzeczy. Jeśli nawet nie usłyszy wiercenia [a jest przyglucha] to zobaczy konstrukcję i naśle mi administrację... itd. Ot, takie sąsiedzkie wspólne życie :twisted:. A administracja też nie lubi kotów - właśnie okratowali, mimo moich sprzeciwów ,okienka.

Ale może masz i rację - taki mi coś świta, że przecież ludzie różne suszarki, albo parasole.. chyba się musze dowiedziec..

Obrazek

morelowa

Post » Pt lut 24, 2012 10:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Sąsiadkę mogłabyś odgrodzić takimi drewnianymi kratkami na balkon, coś takiego jak są do wyboru na tej stronie np: (http://www.dombal.com.pl/kraty-drewnian ... roste.html)
Dajesz sobie taką kratkę od strony sąsiadki i od strony drugiej, że tak powiem, wtedy ładnie wygląda po obu stronach symetrycznie i nikt Ci nie powie, że nie możesz mieć doniczki z pnączem jakimś i do pnącza odpowiedniej konstrukcji - po czymś biedna roślina musi się wspinać...
Jak trochę podrośnie, to zasłania Ci zapuszczanie żurawia sąsiadkowe, i rozpinasz sobie pomiędzy ramami tych kratek beżową siatkę rybacką (świetnie się trzyma takerem tapicerskim do drewna - sprawdzone u mojej mamy - persiczka nieskacząca oraz maine-coon wspinający się, duży chłopczyk).
Z dołu powinna być prawie niewidoczna, nie wiercisz w ścianach...
Zamiast kratki w ramie, są też donice, w których w komplecie są te kratki, pewnie trochę niższe, ale zawsze to "tylko niewinna donica z pnączem/bluszczem/etc" a nie straszna ingerencja w budynek...
Jeśli nie chce Ci się czekać na wzrost rośliny, albo tak jak ja nie masz talentu do hodowli roślin :) możesz kupić takie sztuczne pnącza z liśćmi, nie wyglądają najgorzej a od razu masz zasłonięte.
Z doświadczenia wiem, że takie drewno raczej wytrzymuje śniegi, mrozy, deszcze i wszystkie inne okoliczności, więc powinno dać radę kotu.
Czytałam, że potrzebujesz mieć dostęp do karmienia i pojenia ptaków po zewnętrznej stronie - możesz powiesić sobie zwykłą doniczkę taka plastikową po jednej stronie balkonu na czymś takim: http://archiwumallegro.pl/doniczka_balk ... 47860.html - (chodzi mi o zawieszenie na takim zagiętym metalu jak przy tej doniczce - zawsze możesz sobie dogiąć do szerokości balustrady) albo coś odpowiedniego dla ptaków - zawsze wtedy możesz powiedzieć, że to tylko jest zawieszone i nie ingeruje w budynek. A dostęp do tego jest jak narazie wymyślony na poczekaniu - możesz kupić zwykły suwak, on ma takie materiałowe boki zawsze, te boki przyszywasz do siatki gdzieś po boku i w razie potrzeby zmiany ptakom czegoś tam, rozsuwasz sobie ten suwak (tylko musi być odpowiedniej długości, żeby był dostęp) i robisz, co potrzeba :)
Mam nadzieję, że napisałam zrozumiale, a nie chaotycznie jak zwykle :)

Zireael666

[poprzednia][następna]