Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
turkawka pisze:
Dziękuję jessi74 za wysłuchiwanie mojego marudzenia.
mawin pisze:śliczna ta mała czarna. Oby tylko szybciutko wróciła do zdrówka po zabiegu. miała szczęście, jakbyście jej nie znalazły to mogłoby jej już za kilka dni nie być.
michalinadzordz pisze:wygląda jak moja Katjusza!
Mam dla Was w podzięce bazarek viewtopic.php?f=20&t=139068
jessi74 pisze:
a ja mam ogromną prośbę o głos w ankiecie Krakvetu , jeśli nie masz swojego kandydata i nie masz też nic przeciwko , zagłosuj proszę na Fundację FAN, wiem, że niezależnie kto wygra pieniądze i tak pójdą na koty , ale do Fan trafiają zwierzaki ostatniej szansy, a dziewczyny pomagają z wielkim sercem, nie szukając poklasku zagłosuj , proszę
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=138598
3.Fundacja Azyl Nadziei - Opole (CoToMa)CoToMa pisze:Ja na razie krótko, przedstawię to o czym pisałam w poprzednim głosowaniu, wieczorem postaram sie uzupełnić.
W ubiegłym roku udało nam sie wykastrować 140 zwierząt (72 kotki, 39 kocurów, 25 suk, 3 psy, 1 królik) (I-X 2011), do adopcji poszło 50 zwierząt (I-X 2011).
Oprócz sterylizacji również szczepimy, odrobaczamy, odpchlamy, leczymy i operujemy chore zwierzaki.
Trafiają do nas najczęściej chore, stare, kalekie, niektóre są podrzucane, niektóre ratujemy przed uśpieniem, część trafia do nas, bo nikt inny nie chce ich przyjąć.
Oto niektóre z zabiegów operacyjnych przeprowadzonych w tym roku: operacja złamania główki udowej u kota, amputacja gałek ocznych u psa, laparotomia fretki, laparotomia kota z amputowaną łapą, amputacja ogona kota, dekapitalizacja główki kości udowej, mastektomia - 2 kotki, operacja przepuklin kota, usunięcie guzów odbytu u kocura, amputacja ogona, usunięcie guza ucha, drenaż ran łap suki, usunięcie zmiany z łapy u fretka, nastawienie i unieruchomienie złamania u nietoperza.
Nie wyszczególniam tu wykonanych badań krwi, rtg, czyszczenia i usuwania zębów czy innych.
W tym roku dwa razy musieliśmy się zmagać z panleukopenią, ci którzy choć raz się z nią zetknęli wiedzą jakie są koszty leczenia kotów i walki z tą chorobą.
Trafiają do nas rownież koty z kk, zwierzeta ze świerzbem, czy nużycą.
Zwierzaki też jedzą, bo przeciez nie żyją powietrzem, niektore muszą być na specjalistycznej karmie, wiadomo też ile kosztuje wykarmienie kociaków, które wciąż do nas trafiają. Od razu zaznaczam, że wykonujemy sterylki aborcyjne, nawet w bardzo zaawansowanej ciąży.CoToMa pisze:doggits pisze:Co jeszcze mnie ciekawi to to ilu wolontariuszy do pomocy ma Jokot, FAN, Zmieńy Świat a ilu Prakseda, Iza, Cypisek, Kinia.
W fundacji tak naprawdę działają 3 osoby, plus dwoje dorosłych wolontariuszy i kilkoro nastolatków.
Plus kilka osób wyprowadzających psy.
Są też osoby, które pomagają nam sporadycznie.
Jest jeszcze nasza księgowa, ale ona zajmuje się kilkudziesięcioma kotami pod Opolem...
Domów tymczasowych nie mamy, jakby ktoś pytał...CoToMa pisze:W siedzibie fundacji aktualnie mamy ponad 80 kotów, w drugim fundacyjnym miejscu pod Opolem – 20, psów mamy 9. Wszystkie zwierzęta są szczepione i sterylizowane. W ubiegłym roku udało nam się wykastrować 156 zwierząt (82 kotki, 41 kocurów, 29 suk, 3 psy, 1 królik). Większość naszych zwierząt jest nieadopcyjna z różnych względów, trafiają do nas zwierzęta chore, po wypadkach, urazach, niektóre ze skrzywioną przez człowieka psychiką, dzikawe, niekuwetkowe. Mimo to w ubiegłym roku nowe domy znalazło około 60 kotów i psów. Dokarmiamy koty wolnożyjące przy fundacji, pod Opolem oraz wspomagamy karmą karmicieli, koty wolnożyjące również sterylizujemy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 58 gości