OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 13, 2012 22:38 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

a nie byłby lepszy Unidox?

Zajrzyjcie,błagam... Kot miał być powieszony na drzewo,jest brudny i ma ciężki kk.Nie przeżyje...

viewtopic.php?f=1&t=139069

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Pon lut 13, 2012 23:23 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

justyna8585 pisze:a nie byłby lepszy Unidox?

Zajrzyjcie,błagam... Kot miał być powieszony na drzewo,jest brudny i ma ciężki kk.Nie przeżyje...

viewtopic.php?f=1&t=139069

Justyna , jak pójdę do weta ( środa pewnie bo jutro go nie ma a do obcego całkiem nie bardzo chcę iść) to się zapytam o ten lek . Bo ten aktualny
może kompletnie nie skutkować już , przecież organizm się przyzwyczaja i bakterie oraz wirusy też. A Filusiowi świszczy na oskrzelach gdy oddycha .

Ps. odepnij banerek z moim kotkiem bo ja go już nie oddam :kotek:

Będę trzymała kciuki za uratowanie tego kotka , który miał być powieszony :ok: Mam nadzieje że znajdzie się dla niego domek :1luvu:
]ObrazekObrazekObrazek

wanilia03

Od: Pt lut 03, 2012 21:00

Post » Wto lut 14, 2012 10:21 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

antybiotyk b.dobry, poproś lekarza o zamiane na tabletki, podawanie tab jest bezproblemowe j.w ,leki nalezy podawać w ustalonych dokładnych dawkach w miare o tej samej porze, kk się długo leczy,cierpliwości.Pozdrawiam...

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Wto lut 14, 2012 10:38 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Ja podaję Unidox :) u kota dzikiego wolno-zyjącego zadziałał w 5 dni. :)
Pół tabletki kruszę i mieszam z sosem z wątróbki :) Można podawać więcej tabletki, ale z umiarem.
Nienawidzę podawać tabletek w całości, u mnie domowe koty reagują obronie i udają że mają wściekliznę :ryk: piana leci z pyska i oczy jak 5zł :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto lut 14, 2012 11:33 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

CatAngel pisze:Ja podaję Unidox :) u kota dzikiego wolno-zyjącego zadziałał w 5 dni. :)
Pół tabletki kruszę i mieszam z sosem z wątróbki :) Można podawać więcej tabletki, ale z umiarem.
Nienawidzę podawać tabletek w całości, u mnie domowe koty reagują obronie i udają że mają wściekliznę :ryk: piana leci z pyska i oczy jak 5zł :)

Dziękuje za rady :ok: a mogę zadać pytanie z innej beczki? mianowicie o jakiej porze dajecie kotu ostatni posiłek w danym dniu ? chodzi o to że Filuś zalatwiał się w nocy dwa razy i narobił przy tym takiego hałasu że obudził wszystkich 8O a nie wszyscy domownicy są tak wyrozumiali jak ja niestety. A inna sprawa czy zakupienie krytej kuwety oraz użycie w niej żwirku Cats Best Eco Plus moze dosyć skutecznie zniwelować przykre zapachy z kuwety ?( Filuś ma wciąż mocny mocz a o qpkach nie wspomnę 8O :lol: )
]ObrazekObrazekObrazek

wanilia03

Post » Wto lut 14, 2012 11:41 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

wanilia u mnie po prostu stoi miska z suchym i Rudek jak chce to sobie podchodzi i je... kiedy chce i ile chce... ;)
qpki też niestety ma takie że czasem oczy chcą wyjść.... 8O ale ma stałą porę na to więc wiem, kiedy nie wchodzić do kuchni.....
Obrazek Obrazek

johaśka

Od: Nie mar 14, 2010 22:25

Post » Wto lut 14, 2012 11:43 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Kryta kuweta jest najlepszym rozwiązaniem :) co do żwirku to z tego co wiem jest bardzo chłonny i szybko eliminuje przykre zapachy.
A kot z czasem przestanie mieć silny mocz.

Ja daję ostatnie jedzenie moim kotom o 16-17 i jest to posiłek główny, potem mają dostęp tylko do suchego jedzenia. Ale wiadomo każdy inaczej robi.

CatAngel

Post » Wto lut 14, 2012 11:52 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Właśnie o ten główny posilek mi chodzi , bo ja chyba za późno go daję a suchą karmę ma cały czas , tyle że od niedzieli zjada 3 saszetki mokrego pokarmu dodatkowo ponieważ chcę mu wynagrodzić
podawanie antybiotyków , czyszczenie uszu i przemywanie oczu . Inna sprawa że brak mu jednak tych ząbków więc z suchym pokarmem trochę się "męczy" mimo iż kawałeczki są drobniutkie .
Na dzień dzisiejszy chcę się skupić na wyeliminowaniu jak najbardziej tego przykrego zapachu , i idę zaraz szukać kuwet krytych w dobrej cenie a jak tu nie będzie to na Allegro mam wypatrzoną no i żwirek wymienię :ok: A tak poza tym Filuś czuje się tu coraz lepiej i coraz więcej dokazuje :kotek: wszędzie nosa wściubia :kotek: :mrgreen:
]ObrazekObrazekObrazek

wanilia03

Post » Wto lut 14, 2012 12:15 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Pisałaś, że jutro wybierasz się z nim do weta. Niech zerknie, może jednak nie był kastrowany. U mojego kota po kastracji około miesiąca zapach moczu był nie bardzo,
ale z każdym dniem było coraz lepiej. Trzeba to przeczekać.
Ja używam BENKA LAWENDOWEGO i BENKA NEUTRALIZATOR LAWENDOWEGO.
Ostatnio znajomy pytał jakiego żwirku używam, że mając 5 kotów nie ma w domu niedobrego zapachu. Kupa jak każda brzydko pachnie ale jak zasypie zapachowym żwirkiem to jest po jakimś czasie dobrze. A tak w ogóle to staram się wybierać kupy zaraz po zrobieniu.
Moje koty najczęściej korzystają z kuwety właśnie w nocy. Jak miałam małe kuwety to było więcej hałasu bo bardzo grzebały i kręciły się w kółko przed i po załatwieniu się. Filuś jest dużym kocurkiem i może ma za małą kuwetę.
Napisz jakie mokre jedzenie dajesz Filusuowi.
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Wto lut 14, 2012 12:17 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

U mnie suche też stoi cały czas a "kolacje" dostają około 21.00.
Kocie odchody maja to do siebie, że "brzydko" pachną, przecież to mięsożercy, na szczęście trwa to chwilę :lol:
Cats Best zdecydowanie eliminuje zapachy - używałam wcześniej Benka i "zapach" dłużej sie utrzymywał i sam żwirek brzydziej pachniał.
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Wto lut 14, 2012 12:22 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Co do zapachu moczu, to zależy też od kocura.
Miałam kiedyś hodowlę kotów norweskich i niekastrowanego kocura i wcale nie było czuć tego specyficznego zapachu moczu.
Gdyby nie to, że w wieku 8 lat (jak już nie miałam kotki) zaczął po prostu wszędzie sikać, to pewnie bym go wcale nie kastrowała, a tak to został wykastrowany w wieku 8 lat i sikanie ustąpiło.
To tak na marginesie w spr. kocich "zapachów" :wink:
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Wto lut 14, 2012 13:32 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

ankacom pisze:Pisałaś, że jutro wybierasz się z nim do weta. Niech zerknie, może jednak nie był kastrowany. U mojego kota po kastracji około miesiąca zapach moczu był nie bardzo,
ale z każdym dniem było coraz lepiej. Trzeba to przeczekać.
Ja używam BENKA LAWENDOWEGO i BENKA NEUTRALIZATOR LAWENDOWEGO.
Ostatnio znajomy pytał jakiego żwirku używam, że mając 5 kotów nie ma w domu niedobrego zapachu. Kupa jak każda brzydko pachnie ale jak zasypie zapachowym żwirkiem to jest po jakimś czasie dobrze. A tak w ogóle to staram się wybierać kupy zaraz po zrobieniu.
Moje koty najczęściej korzystają z kuwety właśnie w nocy. Jak miałam małe kuwety to było więcej hałasu bo bardzo grzebały i kręciły się w kółko przed i po załatwieniu się. Filuś jest dużym kocurkiem i może ma za małą kuwetę.
Napisz jakie mokre jedzenie dajesz Filusuowi.

Filuś ma naprawdę dużą kuwetę :ok: i wlasnie kupilam mu krytą oraz neutralizator Benek :ok: Kupki też wyciągam od razu tak samo jak mocz , ale to nie zmienia faktu że odór jest silny. Kastrowany był bo ma wygolone klejnoty oraz ślady nacięć :oops: Jeśli chodzi o mokrą karmę to daję Whiskas w saszetkach bo lubi , a sucha karma to Orijen o bardzo dobrym składzie :kotek:
]ObrazekObrazekObrazek

wanilia03

Post » Wto lut 14, 2012 13:49 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

Ja bym mu zmieniła tego Whiskasa(osobiście sama nie daję Whiskasa mokrego moim kotom) na to jedzenie http://www.happyclassiccats.co.uk/poland/ (naturalne składniki to min.99%) jeżeli jest promocja (tak jak u mnie w osiedlowym sklepie) to koszt 1.99 a normalna cena 2.50zł (real, carrefor, auchan itp markety)

tutaj jest http://www.telekarma.pl/p7388/butchers. ... 0nbspg.htm ale w sklepie raczej taniej wyjdzie :)

CatAngel

Post » Wto lut 14, 2012 14:06 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

CatAngel pisze:Ja bym mu zmieniła tego Whiskasa(osobiście sama nie daję Whiskasa mokrego moim kotom) na to jedzenie http://www.happyclassiccats.co.uk/poland/ (naturalne składniki to min.99%) jeżeli jest promocja (tak jak u mnie w osiedlowym sklepie) to koszt 1.99 a normalna cena 2.50zł (real, carrefor, auchan itp markety)

tutaj jest http://www.telekarma.pl/p7388/butchers. ... 0nbspg.htm ale w sklepie raczej taniej wyjdzie :)

I mówisz że te karmy są jakościowo lepsze od whiskas ? W takim razie rozejrzę się za nimi chociaż nie kojarzę bym widziała tę markę w sklepach ktore odwiedzam :roll:
Ale może w jakimś zoologicznym znajdę :) Dzięki serdeczne za rady :ok: :kotek: któż mialby lepiej wiedzieć od dziewczyn które same mają koty i doświadczenie z nimi :kotek:
]ObrazekObrazekObrazek

wanilia03

Post » Wto lut 14, 2012 14:06 Re: OGROMNY 10 kg KOT w swoim nowym domku stałym

wanilia03 pisze:(...)

Filuś ma naprawdę dużą kuwetę :ok: i wlasnie kupilam mu krytą oraz neutralizator Benek :ok: Kupki też wyciągam od razu tak samo jak mocz , ale to nie zmienia faktu że odór jest silny. Kastrowany był bo ma wygolone klejnoty oraz ślady nacięć :oops: Jeśli chodzi o mokrą karmę to daję Whiskas w saszetkach bo lubi , a sucha karma to Orijen o bardzo dobrym składzie :kotek:

To po Whiskasie tak może śmierdzieć. Ja moim też kupuję od czasu do czasu, ale kupy są niemożliwie śmierdzące...
Nie śmierdzą tak bardzo po dobrej mokrej. Np. Cosma (do kupienia w zooplus), ponad 70% mięsa... Z tańszych dostają Felixa (po 1,6 zł w zooplus, w sklepie widziałam za niecałe 2 zł).
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

[poprzednia][następna]