5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt lut 10, 2012 19:45 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Rozmawiałam o tym kotku z mamą i ze znajomą, ona chce go. :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Pt lut 10, 2012 19:50 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

No to trzeba go teraz przywieźć z Pajęczna.
Jutro nie mogę, bo mam szkolenie, na którym muszę być, pomyślę o przyszłym weekendzie.

Ale ten domek na pewno dobry ?

Bo ja już mam lekką schizę po Lusiczce.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Pt lut 10, 2012 20:06 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Napewno dobry,jest to młoda osoba ma 27 lat, wynajmuje kawalerkę obok mnie. Mama Olu powie Ci więcej bo jej powiedziałam kto to jest. Kocha kotki i bardzo go chce.
Obrazek

jasia0245

Post » Pt lut 10, 2012 20:20 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

O, kolejny domek 8O
:ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pt lut 10, 2012 20:26 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

jak wynajmuje to może niech zapyta właściciela mieszkania czy aby nie przeszkadza. Wiem z doświadczenia, że różnie z tym bywa. Tak profilaktycznie za udaną adopcje :piwa:

beateczka

Od: Nie lut 07, 2010 21:30

Post » Pt lut 10, 2012 21:06 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Powiem jej o tym. Ale sądzę, że nie będzie przeciwny. :roll:
Obrazek

jasia0245

Post » Pt lut 10, 2012 21:07 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

A czy ona chce Orusia zabrać do Anglii? Czy moja mama coś pomieszała ?

olafen

Post » Pt lut 10, 2012 21:13 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Nie pomieszała, ona za pół roku kończy drugi kierunek studiów i wychodzi za mąż do Anglii i oczywiście, że zabierze Orusia. Dzisiaj się mi pytała czy zwierzątko można ze sobą zabrać. Wiem , że można tylko musi mieć książeczkę potwierdzoną przez lekarza i szczepienia chyba wszystkie stosownie do wieku. Oruś będzie znała dwa języki. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Pt lut 10, 2012 22:01 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Takie informacje otrzymałam od Yolanty w sprawie kotków wysyłanych za granicę.

Znalazłam takie informacje dot. wwozu zwierząt do Wielkiej Brytanii (ograniczyłam tekst do informacji dotyczących kotów, opuściłam dot. gryzoni, gadów, ptaków):

Informacje ogólne:
Psy, koty, fretki
1. Muszą być zidentyfikowane za pomocą MIKROCZIPU.
Mikroczip musi spełniać następujące wymogi:
(zgodnie z załącznikiem Ia Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 438/2010 nr 438/2010 z dnia
19 maja 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 998/2003 w sprawie wymogów dotyczących zdrowia
zwierząt, stosowanych do przemieszczania zwierząt domowych o charakterze niehandlowym)
Standardowy system identyfikacji elektronicznej oznacza pasywne, przeznaczone wyłącznie do odczytu
urządzenie identyfikujące o częstotliwości radiowej (»transponder«):
1. zgodne z normą ISO 11784 i wykorzystujące technologię HDX lub FDX-B;
2. możliwe do odczytania przez czytnik zgodny z normą ISO 11785.
Tatuaże (wyraźnie czytelne) są metodą identyfikacji zwierząt, która akceptowana była do dnia 3 lipca 2011 r.
Po tym okresie jedyną, obowiązującą podczas przemieszczania, metodą znakowania psów, kotów i fretek jest oznakowanie
mikroczipem.
Jednakże, Komisja Europejska wyjaśnia, iż zwierzęta oznakowane czytelnym tatuażem przed ww. datą, mogą być
w dalszym ciągu przemieszczane zgodnie z obowiązującymi przepisami i takie znakowanie jest traktowane jako zgodne
z zapisami art. 4 rozporządzenia (WE) 998/2003, jeśli w czasie przemieszczania towarzyszyć im będzie dowód,
potwierdzający oznakowane tatuażem przed dniem 3 lipca 2011 r.
2. Muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. Szczepienie uzyskuje ważność po upływie 21 dni od jego
dokonania w przypadku pierwszego szczepienia wykonanego u zwierzęcia w wieku powyżej 3 miesiąca życia
(Decyzja Komisji Nr 2005/91/WE z dnia 2 lutego 2005r. ustanawiająca okres, po którym szczepienie przeciwko
wściekliźnie uważa się za ważne). W przypadku kolejnych szczepień przeprowadzanych regularnie w odstępach wskazanych w odpowiedniej sekcji paszportu (dawki przypominające), szczepienie uzyskuje ważność w dniu
podania dawki przypominającej szczepionki. Więcej informacji o szczepieniu:
http://www.wetgiw.gov.pl/files/4079_Szc ... liznie.pdf
UWAGA! Przepisy nakładające obowiązek wykonywania badania neutralizującego miareczkowania
przeciwciał wirusa wścieklizny w przypadku podróżowania do niektórych państw członkowskich Unii
Europejskiej traci moc z dniem 31 grudnia 2011 r. Oznacza to, iż w przypadku podróży po tej dacie do
Wielkiej Brytanii, Malty, Irlandii oraz Szwecji – wykonanie tego badania nie będzie obowiązkowe.
W przypadku podróży/ przywozu z niektórych krajów trzecich, nie wymienionych w załączniku II
rozporządzenia (WE) nr 998/2003, badanie miareczkowania w dalszym ciągu MUSI BYĆ WYKONYWANE.
3. Muszą być zaopatrzone w paszport, wystawiony przez upoważnionego lekarza weterynarii, poświadczający
ważność szczepienia przeciwko wściekliźnie. Rejestry lekarzy upoważnionych do wystawiania paszportów dla
psów, kotów i fretek prowadzą właściwe okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Listy lekarzy upoważnionych do
wystawania paszportów dla zwierząt domowych w poszczególnych województwach są dostępne na stronie
internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej pod adresem www.vetpol.org.pl.
4. W przypadku przemieszczania zwierząt w celach komercyjnych lub w przypadku przemieszczania
zwierząt w liczbie 5 lub więcej sztuk – dodatkowo zwierzętom winno towarzyszyć świadectwo zdrowia
wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii. Więcej na ten temat:
http://www.wetgiw.gov.pl/files/4294_ZAS ... FRETKI.pdf
5. PONADTO, W NIEKTÓRYCH KRAJACH CZŁONKOWSKICH, ABY WWÓZ ZWIERZĄT TOWARZYSZĄCYCH BYŁ
MOŻLIWY - MUSZĄ ZOSTAĆ SPEŁNIONE DODATKOWE WYMOGI: (poniżej informacje dot. wwozu do Wielkiej Brytanii):

OZNAKOWANIE TYLKO MIKROCZIPEM!
Należy pobrać krew od zwierzęcia (rejestry lekarzy upoważnionych do pobierania próbek krwi od psów i kotów do wykonania badań w kierunku efektywności szczepienia przeciwko wściekliźnie prowadzą właściwe terytorialnie okręgowe rady lekarskoweterynaryjne. Listy ww. lekarzy są dostępne na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej pod adresem www.vetpol.org.pl) i przesłać do badania w kierunku efektywności ww. szczepienia do zatwierdzonego przez Unię Europejską
laboratorium – lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2005/392/WE (zatwierdzonym
laboratorium na terenie Polski jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Wirusologii, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, www.piwet.pulawy.pl).
Krew winna zostać pobrana w okresie określonym przez producenta szczepionki.
Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii nie wcześniej niż po upływie 6
miesięcy od uzyskania pozytywnego wyniku ww. badania (tzn. miano przeciwciał w surowicy musi wynosić co
najmniej 0,5 IU/ml) - wyżej wskazano, że przepisy te już, od 1 stycznia, nie obowiązują !!!
Po uzyskaniu wyniku powyższego badania należy udać się do lekarza weterynarii upoważnionego do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących (lista lekarzy wyznaczonych znajduje się na stronie internetowej: www.vetpol.org.pl) w celu wprowadzenia informacji o wszystkich ww. czynnościach do paszportu zwierzęcia.
Dodatkowo na 24-48 godzin przed wyjazdem, zwierzę musi zostać odrobaczone preparatem zawierającym praziquantel
i poddane profilaktyce przeciwkleszczowej - te czynności również muszą zostać potwierdzone w paszporcie zwierzęcia (obroże przeciwkleszczowe nie są akceptowane).
Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jedynie zatwierdzoną przez DEFRA trasą i korzystając z usług zatwierdzonego przewoźnika (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych przewoźników dostępna jest dostępna na stronie internetowej www.defra.gov.uk ).
Uwaga !!! Aby zwierzę zostało wpuszczone na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej musi być bezwzględnie zachowana kolejność powyższych działań.
W przypadku, gdy zwierzę zostało najpierw zaszczepione przeciwko wściekliźnie a potem zidentyfikowane (mikroczip),
szczepienie przeciwko wściekliźnie powinno zostać powtórzone po zaczipowaniu zwierzęcia, jednakże ze względów zdrowotnych,nie wcześniej niż w 21 dni po ostatnim szczepieniu.

Ja ten temat już przećwiczyłam (wysyłałam kota do Irlandii), więc służę pomocą.

olafen

Post » Sob lut 11, 2012 0:54 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Cicho podczytuję i te procedury trochę odstraszają :roll: To koszta spore i latanie,załatwianie,ale jeśli ta osoba się na to zgodzi to by było super :ok: :ok: :ok:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Sob lut 11, 2012 10:04 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Teraz była zmiana w sprawie wywozu niektórych chyba... jakoś pół roku temu... Gibutkowa też może wiedzieć, zabiera do Irlandii z tego co pamiętam.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob lut 11, 2012 18:01 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Czyli jeszcze Gibutkowej trzeba zapytać :kotek:

Będzie dobrze. Jeśli procedury będą tak straszne, to kotek zostanie jednak w Polsce u rodziców tej dziewczyny, koło Zielonej Góry.

Lusi wraca prawdopodobnie 22 lutego. Moja mama trochę miesza, i nie wiem, czy Lusi i Sara będą u mnie na tymczasie, czy Funia i ta nowa kotka z działki.

Dziś miały zostać wysterylizowane - Sara i ta kotka z działki i Oruś.

Napiszę jeszcze wieczorem, bo dopiero wróciłam ze szkolenia z KWP - czyli .............. :wink: , i jeszcze nie dzwoniłam.

olafen

Post » Sob lut 11, 2012 18:27 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Olu rozmawiałam z Twoją mamą za dwa tygodnie chyba pojedziesz i przywieziesz te kotki. Oruś już wydobrzeje po kastracji a nowa właścicielka będzie miała już jeden problem z głowy. Zapewne by jego kastrację przeżywała, bo chyba nie widziała kotka po narkozie. :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Sob lut 11, 2012 18:38 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

vailet pisze:Cicho podczytuję i te procedury trochę odstraszają :roll: To koszta spore i latanie,załatwianie,ale jeśli ta osoba się na to zgodzi to by było super :ok: :ok: :ok:

O Wioletka,
miło Cię widzieć na tym wątku :D

olafen

Post » Sob lut 11, 2012 19:03 Re: 5 super kotów z Pajęczna szuka DS lub DT

Tak ja :D wróciłam i choć pokibicuję kotkom :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

[poprzednia][następna]