brak dojrzałości u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 07, 2012 18:38 brak dojrzałości u kota

Witam
Chciałabym się poradzić odnośnie "problemu" czytając w necie dowiedziałam się,że koty dojrzewają do 12mc moja kotka ma 16 miesięcy i nie miała nigdy rujki,czy to normalne?
dodam,że kotka jest z hodowli i że jest rasowa

babeczkazkremem

Od: Wto lut 07, 2012 18:36

Post » Wto lut 07, 2012 18:42 Re: brak dojrzałości u kota

a to czemu nie jest jeszcze wykastrowana?
czy ona ma prawa hodowlane i zamierzasz ją rozmnażać?
co na to hodowca?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Śro lut 08, 2012 10:24 Re: brak dojrzałości u kota

Koty nierasowe - "dachowce" - rzeczywiście dojrzewają do ok. 12 miesiąca, niektóre wcześniej, inne później (ja moją kotkę ciachałam po pierwszej rujce, a ogoniasta miała tą rujkę bardzo późno, zdążyła skończyć rok). Koty rasowe często dojrzewają później, szczególnie niektóre rasy. Co więcej, kotki mogą mieć tzw. cichą rujkę - też z własnego doświadczenia, rujkę u mojej Ofelii rozpoznałam tylko dlatego, że dobrze znam jej zachowanie, ktoś inny pewnie by się nie zorientował.
Możesz albo ciachnąć kotkę przed pierwszą rujką, albo spokojnie poczekać jeszcze parę miesięcy na rujkę. No chyba że to kotka hodowlana i na razie nie przewidujesz sterylki.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro lut 08, 2012 10:27 Re: brak dojrzałości u kota

ja tam nie wierzę, że jest hodowlana. z takimi pytaniami to się do hodowcy idzie, a nie na forum pisze "dodając, że jest z hodowli i rasowa".

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Śro lut 08, 2012 10:36 Re: brak dojrzałości u kota

A ja wolę nie oceniać. Czasami chce się mieć opinie różnych osób. Ja przed sterylką Ofelii byłam tak zdenerwowana, że przeczytałam chyba z pół internetu i wypytałam znajomych kociarzy (ale akurat prawie wszyscy mają kocurki).
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20