-dokonać odpowiednich szczepień
-wysterylizować go
-zapewnić mu właściwą karmę
-poświęcić mu uwagę
-sprzątać codziennie jego kuwetę
itd. itp.
... kota będzie chciało zaadoptować naprawdę niewielu ludzi

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kakaowinka pisze:No tak, oczywiście, tylko w tej sytuacji ludzi zamierzających zaadoptować kota będzie stale brakować. Jeżeli mamy ich zachęcić, musimy to zrobić na tej zasadzie. Wydaje mi się, że kiedy człowiek już zaadoptuje kota, zaczyna się do niego przywiązywać i potem już chce dla niego jak najlepiej. Najważniejsze jednak, żeby podjął ten pierwszy krok i podjął decyzję o adopcji. Kiedy już człowiek się zarejestruje, automatycznie zaczyna czytać forum i prędzej czy póżniej, a z reguły prędzej, dowie się o konieczności sterylizacji. Jednak musimy podjąć pewne ryzyko, bo, szukając domu i właścicieli idealnych pod każdym względem, znajdziemy dom tylko dla bardzo niewielu kotów. Widziałam tu na forum mnóstwo wypowiedzi o tym, jak to trudno znaleźć dom dla kota. Bardzo możliwe, ale to jest właśnie sposób na dotarcie do społeczeństwa: to wszystko, co tutaj podałam. Musimy, niestety, dokonać wyboru: czy chcemy doprowadzić do sytuacji, w której mnóstwo ludzi będzie chciało kota i zredukować przy tym ilość kotów głodujących i bezdomnych, ryzykując jednak, że trafi się nieodpowiedzialny opiekun czy pozostawić wszystko tak jak jest, czyli garstka kotów w domach idealnych, dopieszczonych do granic niemożliwości oraz mnóstwo innych kotów bezdomnych i głodnych, na które zwyczajnie nie ma miejsca w domach tymczasowych? Tak to przynajmniej można zrozumieć, czytając forum. Bo, niestety, jednego i drugiego nie da się się uzyskać, gdyż większość ludzi po prostu nie zechce wydać zawrotnej sumy na kota, ale, być może, wzruszy się, czytając o ich tragicznej sytuacji, i postanowi jednemu z nich dać miejsce w swoim domu. Zaznaczam, że to wszystko tylko schemat i nie twierdzę, że to wszystko, co tu napisałam jest prawdą. Moim zadaniem było jedynie pokazanie, jak można dotrzeć do społeczeństwa i w ten sposób zmniejszyć liczbę kotów bezdomnych i głodujących. A jeżeli napiszemy: Pamiętaj, że zaadoptowanie kota to wielka odpowiedzialność. Musisz:
-dokonać odpowiednich szczepień
-wysterylizować go
-zapewnić mu właściwą karmę
-poświęcić mu uwagę
-sprzątać codziennie jego kuwetę
itd. itp.
... kota będzie chciało zaadoptować naprawdę niewielu ludzi.
Kakaowinka pisze:Najpierw trzeba zachęcić ludzi do adoptowania choćby jednego kota, to pierwszy krok. Mało kto skusi się na prowadzenie domu tymczasowego, tak twierdzę.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 65 gości