Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 31, 2012 14:57 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Niestety już jest przywiercone wszystko:( To może odwrócić ją do góry nogami??? Czy wtedy będzie za wysoko?

cocoziom

Od: Czw wrz 29, 2011 16:20

Post » Wto sty 31, 2012 15:10 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

cocoziom pisze:Niestety już jest przywiercone wszystko:( To może odwrócić ją do góry nogami??? Czy wtedy będzie za wysoko?

Nie wiem ile cm ma szafka. Teoretycznie można, jak za wysoko od ziemi, to można drabinkę czy schodek dorobić.
Ale jak dowrócisz, to i nóżki trzeba dorabiać, daszek pokrywać papą czy czymś tam. Ja bym jednak dolepiła ściankę działową - to szybka sprawa.

Generalnie jak na pierwszy domek, jest super. Doceniam Twoje starania.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto sty 31, 2012 15:16 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Gdyby ktos miał problemy z watkiem pisiokota kupiuję cały post bogato ilustrowany.

pisiokot pisze:Jasdor - dziękujemy :D

A tu relacja z dzisiejszych prac :D

pisiokot pisze:Zaczęliśmy od sklejenia po dwie płyt od Gosi-Rybcie. Mają tylko po 5 cm, jako pojedyncze ścianki byłyby za cienkie. Za to dwie - gites :ok:

Obrazek

Obrazek

Potem łączenie płyt w kształt budkopodobny. Wcześniej zostały wycięte dziurki na wejścia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i chyba nadłuższa część operacji - oklejanie budki, oklejanie wejść i owijanie strechem, przyklejenie klapek wejściowych. Robie się to, robi, i robi ...

Obrazek

wreszcie jest domek :D

Obrazek

Mamy w sumie trzy piekne wille :D

Obrazek

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto sty 31, 2012 15:48 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Bardzo chętnie bym dokleiła ale nie mam zielonego pojęcia jak to teraz "rozbroić " . Te wasze domki to naprawdę profeska, może wejdę kiedyś w taką wprawę. W ogóle jest jakaś osoba , której można np. wpłacić pieniądze za taką gotową budkę? Teraz akurat mam nawał egzaminów ( choć średnio idzie nauka jak ciągle myśli sie, że te bidulki marzną na zewnątrz) i jeszcze uczelnia na drugim końcu miasta , totalnie nie mam czasu nawet by po styropian pojechać/

cocoziom

Od: Czw wrz 29, 2011 16:20

Post » Śro lut 01, 2012 0:52 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:
piano pisze:Co zrobić gdy kotek zamiast w domku siedzi na domku?
Albo gdy zamiast porządnego domku woli siedzieć w kartoniku obok?

Dobija mnie fakt że nie mogę kotów wpuścić do piwnicy bo jak otwieram okno to one uciekają
a jak bym zostawiła otwarte to pomieszczenie by się wychłodziło no i ktoś mógłby się włamać. A jakbym otworzyła i koty by weszły to przy próbie zamknięcia uciekłyby.

Cos mu w tym domku nie pasuje. Pokrop walerianą albo wstaw tam coś smakowitego.

Z pewnością piwnica jest lepsza niż domek na zewnątrz. A nawet jak się wychłodzi, to wstawiająć w niej jeszce styropianowe czy kartonowe pudła i tak będą miały cieplej jak poza nią. Dlatego radziłabym jednak coś zrobić, by tam mogły sie skryć. Nie rozumiem, tego co piszesz, że uciekają. Skąd uciekają? Przecież póżniej wrócą. Kot musi mieć możliwość wejścia i wyjścia non stop, nie tylko, kiedy im otwierasz.

Jest sporo możliwości zaabezpieczenia okna piwnicznego.
Np pomniejszyć okienko wstawiając w nie grubaśny styropian albo deskę z wyciętym tylko malym otworkiem. Ten otworek można jeszcze przysłonić kotarą z grubego polaru, futra.
Materiał musi byc pocięty przynajmniej na trzy paski, by kot mógł sobie odchylić noskiem.
Super rozwiążaniem sa uchylne drzwiczki, z tym, że początkowo koty mogą się ich bać, więc udoskonalenia trzeba wprowadząc etapami.

Już wszystko próbowałam z tymi domkami są skąpane w walerianie, obok jedzonko, koty domowe domki uwielbiały a te dworzowe tak się zachowują irracjonalnie. 1 z kotów nawet sobie w domkach posiedział jak było cieplej a teraz jak naprawdę powinien tam siedzieć to się znudził i siedzi w kartonie i jest klops, gdybym miała takie maleńkie okienko w piwnicy to by było prościej a tak gdy mam gigantyczne jak w mieszkaniu proste nie jest. :(
Czy kotom domki mogą się znudzić?

piano

Od: Śro paź 26, 2011 11:15

Post » Śro lut 01, 2012 1:09 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Może zrób zdjęcie jak to okno wygląda.
Może coś wspólnie wymyślimy.
Jak to okno sie otwiera?

A w budce może trzeba zmienic wypełnienie. A nowe z kocimiętka włożyć.
Wolnozyjace koty maja tendencje do zmian w zamieszkaniu. to zwyczajne wzgledy bezpieczeństwa. Kotka młode potrafi 3-4 razy przensic. I to z przygotowanego posłania do bylejakiego tylko w innym miejscu. Takie są.
Powodzenia na egzaminach.

Lidka

Post » Śro lut 01, 2012 15:30 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

cocoziom pisze:Bardzo chętnie bym dokleiła ale nie mam zielonego pojęcia jak to teraz "rozbroić " . Te wasze domki to naprawdę profeska, może wejdę kiedyś w taką wprawę. W ogóle jest jakaś osoba , której można np. wpłacić pieniądze za taką gotową budkę? Teraz akurat mam nawał egzaminów ( choć średnio idzie nauka jak ciągle myśli sie, że te bidulki marzną na zewnątrz) i jeszcze uczelnia na drugim końcu miasta , totalnie nie mam czasu nawet by po styropian pojechać/

Jest taka osoba. :wink: Jeżeli mieszkasz w Warszawie Twoje koty mogą dostać (gratis) taką budkę. Ale to będzie realne za kilka dni.
Podaję telefon na pw.

Niezależnie od tego, nie uważaj proszę swojej budki na nieprzydatną, absolutnie.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Śro lut 01, 2012 15:33 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

piano pisze:
Prakseda pisze:
piano pisze:Co zrobić gdy kotek zamiast w domku siedzi na domku?
Albo gdy zamiast porządnego domku woli siedzieć w kartoniku obok?

Dobija mnie fakt że nie mogę kotów wpuścić do piwnicy bo jak otwieram okno to one uciekają
a jak bym zostawiła otwarte to pomieszczenie by się wychłodziło no i ktoś mógłby się włamać. A jakbym otworzyła i koty by weszły to przy próbie zamknięcia uciekłyby.

Cos mu w tym domku nie pasuje. Pokrop walerianą albo wstaw tam coś smakowitego.

Z pewnością piwnica jest lepsza niż domek na zewnątrz. A nawet jak się wychłodzi, to wstawiająć w niej jeszce styropianowe czy kartonowe pudła i tak będą miały cieplej jak poza nią. Dlatego radziłabym jednak coś zrobić, by tam mogły sie skryć. Nie rozumiem, tego co piszesz, że uciekają. Skąd uciekają? Przecież póżniej wrócą. Kot musi mieć możliwość wejścia i wyjścia non stop, nie tylko, kiedy im otwierasz.

Jest sporo możliwości zaabezpieczenia okna piwnicznego.
Np pomniejszyć okienko wstawiając w nie grubaśny styropian albo deskę z wyciętym tylko malym otworkiem. Ten otworek można jeszcze przysłonić kotarą z grubego polaru, futra.
Materiał musi byc pocięty przynajmniej na trzy paski, by kot mógł sobie odchylić noskiem.
Super rozwiążaniem sa uchylne drzwiczki, z tym, że początkowo koty mogą się ich bać, więc udoskonalenia trzeba wprowadząc etapami.

Już wszystko próbowałam z tymi domkami są skąpane w walerianie, obok jedzonko, koty domowe domki uwielbiały a te dworzowe tak się zachowują irracjonalnie. 1 z kotów nawet sobie w domkach posiedział jak było cieplej a teraz jak naprawdę powinien tam siedzieć to się znudził i siedzi w kartonie i jest klops, gdybym miała takie maleńkie okienko w piwnicy to by było prościej a tak gdy mam gigantyczne jak w mieszkaniu proste nie jest. :(
Czy kotom domki mogą się znudzić?

Jedna lub dwie grube płyty styropianowe i można takie okno czasowo zalepić, zostwic otworek dla kotów.

Prakseda

Post » Śro lut 01, 2012 16:26 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Czy w takie mrozy jakie teraz mamy, w styropianowym domku jest wystarczająco ciepło? Mam domek o grubości ścianek 7 cm. Martwię się o koty :(
Obrazek

ryb-ka

Od: Pon wrz 04, 2006 12:30

Post » Czw lut 02, 2012 12:09 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Zaznaczę sobie :) . Też muszę zrobić budkę więc wasze rady i pomysły o których tu czytam bardzo mi pomogą :ok: .
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Czw lut 02, 2012 12:18 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

ryb-ka pisze:Czy w takie mrozy jakie teraz mamy, w styropianowym domku jest wystarczająco ciepło? Mam domek o grubości ścianek 7 cm. Martwię się o koty :(

Z pewnością nie wystraczającą, ale z budką lepiej niż bez.
Zrób jeszcze kotarkę na wejście

Prakseda

Post » Czw lut 02, 2012 12:20 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

nelka83 pisze:Zaznaczę sobie :) . Też muszę zrobić budkę więc wasze rady i pomysły o których tu czytam bardzo mi pomogą :ok: .

Tutaj więcej informacji:
viewtopic.php?f=1&t=67461&p=8286210&hilit=budki#p8286210

Prakseda

Post » Czw lut 02, 2012 12:22 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

W budkach, ale nie wiem dokladnie jakich u p. Izy na działkach koty juz zamarzły:((
A podobno maja te budki dobrze zrobione:(

Lidka

Post » Czw lut 02, 2012 12:35 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Lidka pisze:W budkach, ale nie wiem dokladnie jakich u p. Izy na działkach koty juz zamarzły:((
A podobno maja te budki dobrze zrobione:(

Słabe i chore nie przeżywają zimy. :cry:

Prakseda

Post » Czw lut 02, 2012 12:39 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:
nelka83 pisze:Zaznaczę sobie :) . Też muszę zrobić budkę więc wasze rady i pomysły o których tu czytam bardzo mi pomogą :ok: .

Tutaj więcej informacji:
viewtopic.php?f=1&t=67461&p=8286210&hilit=budki#p8286210

Super, dzięki :wink:
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

[poprzednia][następna]