Skąd mój kot wie, by omijać kable?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 28, 2012 22:29 Skąd mój kot wie, by omijać kable?

Jak ktoś np. w wakacje chciałby wyjechać na dłużej, to czy kot poradzi sobie jeśli zostawi się w meblach otwartą paczkę z karmą, w kilku pudełkach i do tego przy zlewie, na ziemi i ogólnie w różnych miejscach szklanki z wodą. Co o tym myślicie? Jak koty przeżywają to psychicznie i czy jest jakiś sposób ,,poinformowania" ich o tym, że się wróci??
Ostatnio edytowano Pon lut 13, 2012 19:30 przez alix76, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zmieniłam tytuł

dajmon

Od: Sob sty 28, 2012 22:25

Post » Sob sty 28, 2012 22:37 Mój kot miauczy ciągle

Kotka ciągle miauczy. Martwię się, że może być w ciąży, bo raz była na korytarzu kilka godzin, nikt z domowników tego nie zauważył, ma taki brzuch zwisający, z drugiej strony klatka jest zamknięta i to mało prawdopodobne. Ciągle podbiega do ludzi i tak miauczy bez przerwy. To drugi raz, ale ostatni był z parę lat temu, więc to trochę dziwne.

dajmon

Post » Sob sty 28, 2012 22:39 Re: Kot, a wyjazd na 1-2 tygodnie

To. Chyba. Nie. Jest. Dobry. Pomysł.

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Sob sty 28, 2012 22:43 Re: Kot, a wyjazd na 1-2 tygodnie

Dajmon, tak można kota zostawić na 2 dni. Na dłużej, potrzeba umówić się z kimś, kto przyjdzie, chociaż co 2 dni, zmieni wodę na świeżą, dosypie jedzenia, wyczyści kuwetę. Chciałbyś pić wodę, która stoi w naczyniu od 2 tygodni :? ? Poza tym kot może zachorować, trzeba kontrolować jego stan.
Możesz kotu powiedzieć, kiedy wracasz, ale raczej nie zrozumie. Może też się fochać, kiedy wrócisz.
I umów ją na sterylkę.

Połączyłam Twoje posty - proszę, nie zakładaj wielu tematów. Możesz zmieniać tytuł i dostawać informacje w tym.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob sty 28, 2012 22:56 Re: Kot, a wyjazd na 1-2 tygodnie

Chciałbyś w takim smrodku idącym od niewysprzątanych kuwet siedzieć dwa tygodnie? Pewnie miauczy , bo ma ruję.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Nie sty 29, 2012 2:30 Re: Kot, a wyjazd na 1-2 tygodnie

A mógłbyś się z nią przejść do weta? Nie mówię, że dziś - miejmy nadzieję, że w poniedziałek wystarczy. Bo to może być tylko ruja lub tylko ciąża lub mogą to być początki ropomacicza (wtedy zagrożenie życia kotki) lub innych problemów zdrowotnych. Bo przez net, tak jak przez telefon, nikt ci kota nie zdiagnozuje.
I absolutnie nie można tak zostawić jakiegokolwiek zwierzęcia, nie na tydzień-dwa. Bo potrzebuje podania świeżej karmy, świeżej wody, (w przypadku kota sprzątnięcia kuwety) i tego, by ktoś sprawdził czy wszystko z nim OK. Bo zwierze to nie aparat - nie wyłączysz go na ten czas i nie będzie spokojnie leżało do momentu Twojego powrotu.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon lut 13, 2012 19:17 Skąd mój kot wie, by omijać kable?

Jeju ten kot jest jakiś dziwny. Nie umie zrozumieć, by nie chodzić za biurkiem, bo kable!! ale co dziwne jak idzie, idzie powoli starając się noga po nodze ominąć kable... dlaczego? ale i tak się martwię czasem, że akurat ktoś wejdzie i ten instynktownie pobiegnie. Po co w ogóle tamtędy chodzi? Tak samo przez łóżko, szybciej byłoby obok ale nie :mrgreen:

sorki, że nowy temat, ale tam i tak nie zauważy się

dajmon

Post » Pon lut 13, 2012 19:27 Re: Skąd mój kot wie, by omijać kable?

Koty generalnie laza jak chca i gdzie chca :mrgreen:

nie sadze zeby pociagnal kabel za soba :)
Ostatnio edytowano Pon lut 13, 2012 20:15 przez alix76, łącznie edytowano 1 raz
Powód: usunęłam zdublowany bannerek

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pon lut 13, 2012 19:28 Re: Kot, a wyjazd na 1-2 tygodnie

Dajmon, kolejny raz połączyłam Twoje wątki, pisz, proszę w jednym, nie zakładaj ciągle nowych!

Koty czasem traktują kable jak węże i omijają :wink: . Miałam tymczaskę, która tak się zachowywała.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37