jak baba drapak robila

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 09, 2005 18:37

ta "rurka" bedize przyczepiona, ale nie dzisiaj

Pinky

Od: Pt gru 05, 2003 19:32

Post » Śro mar 09, 2005 18:50

A moj tygrys ma pudełka - drapie je aż zdrowo, pudełka sa drapakiem przypadkowym, gdyz dość często sie przeprowadzalismy i stąd były ciągle obecne, tarz zakotwiczylismy ale pudełka sa i to najlpeszy drapak, niekosztowny, ale bardzo skuteczny
Obrazekukochany tygrysek moj

malgo

Od: Śro mar 09, 2005 13:33

Post » Śro mar 09, 2005 20:04

Przeczytałam cały topic od deski do deski.
Jestem pełna podziwu, sama już przymierzałam sie do zrobienia drapaka już na jesieni.
Szwagier obiecał, że pokombinuje i mi taki zrobi.
Kombinuje do dziś :( (niestety).
W ostatnią niedzielę kupiliśmy Dymkowi drapak, ale to nie jest moje ostatnie słowo.
Mam wizję przemeblowania sypialni i pokoju dzieci, które to pokoje są najbardziej użytkowane przez kota.
W sypialni są wolne ściany, z którymi można zrobić wszystko.
Dzielmy się pomysłami i niech Wiklinka się wypcha.
Ten drapak, który kupiliśmy nie wymaga żadnej filozofii zrobienia, tylko zdolne ręce i główkę pomysłowego Dobromira.
Jedyne co będzie sprawiało problem to zatyczki do tych kartonowych rur, do których umocowane są śruby.
Bo nawet i te zatyczki są przymocowane do rur zszywkami.
Potem okręcone to jest sznurkiem, którego końcówki też przymocowali zszywkami. I rury z półkami skręcone śrubami.
Doszłam do wniosku, że skoro Wy jesteście takie pomysłowe to i ja sobie dam radę :P .

np taki jest prosty (chyba? :lol: )

Obrazek
Obrazek

Dymcio

Od: Czw lis 25, 2004 16:09

Post » Pon paź 26, 2009 15:37 Re: jak baba drapak robila

to ja się spytam - jeśli chcę zrobić drapak, taki do 150cm to w jaki sposób zrobić by był stabilny? na dole byłaby podstawa, budka i 2 słupki o róznych wysokościach po bokach (do półek) + hamak u góry...
mieszkam w wynajmowanym studenckim mieszkaniu i wiercenie w ścianach średnio się podoba właścicielce, da się to zrobić inaczej?
Moi 2 chłopcy <3 - wkrótce powstanie ich blog ;)) || Moje miejsce w sieci - mój blog

banshie

Od: Sob paź 17, 2009 17:27

Post » Pon sty 23, 2012 15:18 Re: jak baba drapak robila

Ma ktoś pomysł gdzie można dostać taka linę?
Chodzi mi o inne miejsce niż drapaki.pl, żeby cena była niższa niż 3,70zł/mb

Obrazek

sizal biała czterożyłowa 12 mm

detour

Od: Czw gru 29, 2011 19:17

Post » Pon sty 23, 2012 15:44 Re: jak baba drapak robila

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon sty 23, 2012 23:36 Re: jak baba drapak robila

www.michalgil.pl , mają różne grubości i ceny zależne od ilości zakupionych metrów im więcej tym taniej.
Maks[*], Gru[*], Czesiek[*]
Dusiacz, Lalun, Malizna, Fiti, Kuba

trusiaak

Od: Pt lis 21, 2008 21:02

Post » Wto sty 24, 2012 17:39 Re: jak baba drapak robila

Lidka, trussiak, tyle że te liny nie są takie jak ta na zdjęciu - ta jest biała i nie wystają z niej kawałki włókien, chciałabym taką, bo te zwykłe są strasznie kłujące. Tyle że na drapaki pl jest po 3,7 zł za metr i już lepiej od nich kupić gotowy słupek niz samą linę, bo taniej wyjdzie. Ale oni tez muszą skądś kupować taką linę i nie potrafię znaleźć gdzie :( Na Mikmar mają tez podobną, ale trzyżyłową (cokolwiek to znaczy), wiec skądś te sizale muszą brać i tam muszą być dużo tańsze ;) Może znajdzie się ktoś sprytn, komu uda się je namierzyć? :P

detour

Post » Sob sty 28, 2012 20:14 Re: jak baba drapak robila

Witam wszystkich
Bardzo jestem ciekawa czy można by wyprodukować drapak zamiast liny sizalowej z liny jutowej.. Chyba jest trochę tańsza
Jak myślicie?
Stoi przede mną teraz taka opcja, bo drapaki - są koszmarnie drogie lub ich jakość jest taka sobie. Mam troszkę starych płyn wiórowych, są strasznie ciężkie, ale jeśli zrobię taka podstawę to drapak powinien być dość stabilny dla mojej Malej. na razie Mała jeszcze w swoim domku, spodziewam się jej ok połowy lutego.
Moja duża kota nie drapała mebli co najwyżej dywan - a to mi nie przeszkadzało
Teraz chciała bym uniknąć niszczycielskich zapędów
Chyba pokuszę się o obicie płyt wykładziną dywanową. Pytanie tylko - czy powinnam na półeczkach podłożyć jeszcze jakąś gąbkę by było mięciutko?
Poradźcie...

ikka104

Od: Sob sty 28, 2012 20:08

Post » Pon sty 30, 2012 4:59 Re: jak baba drapak robila

Gdzieś czytałam, że jutowe są słabsze i dlatego lepsze są sizalowe...

detour

Post » Pon sty 30, 2012 7:29 Re: jak baba drapak robila

Też sama pokusiłam się o zrobienie drapaka i jestem zadowolona z efektu-jest trwały,co prawda nie jest duży, ale doskonale zdaje egzamin przy mojej gromadce.Jeśli kogoś interesuje,porobiłam zdjęcia etapów pracy,właśnie po to ,by pomóc innym w rekodziele :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu opis :
viewtopic.php?f=1&t=131192&start=30
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon sty 30, 2012 10:32 Re: jak baba drapak robila

detour pisze:Gdzieś czytałam, że jutowe są słabsze i dlatego lepsze są sizalowe...

Dzięki za odpowiedz..
Szkoda, bo różnica w cenie dość spora.
KropkaXL dzięki za instrukcję.. właśnie zastanawiałam się jak trwale przymocować tubę do podłoża.. w przypadku kawała drewna pewnie wystarczyła by śruba, ale z pustym w środku miałam wątpliwości..
Rozumiem, że nie dawałaś pod tego kosmacza żadnej gąbeczki bo sam z siebie mięciutki.
Jak grubą używałaś linkę sizalową?
Obejrzałam drugi topik z konkretami.. kurcze chyba jeśli chce zrobić większy stojaczek z 2-3 półeczkami to za drogo by wyszło wszystkie owijać liną - chyba tylne po prostu obiję jakąś wykładziną.

ikka104

Post » Pon sty 30, 2012 10:35 Re: jak baba drapak robila

Linka ok 5-6 mm, a pod kosmacza nie wkładałam nic-puszysty jest
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon sty 30, 2012 13:52 Re: jak baba drapak robila

kropkaXL, jaki on ładny! :1luvu: Aż mi się bardziej zachciało robić ;) A Twoja siostra gdzie pracuje? Bo ta tuba jest mega fajna!

detour

Post » Pon sty 30, 2012 19:34 Re: jak baba drapak robila

kropkaXL pisze:Linka ok 5-6 mm, a pod kosmacza nie wkładałam nic-puszysty jest

Wielkie,wielkie dzięki!
Kurcze mam na oku nieco grubszą linkę i teraz spory dylemat czy 50 m starczy tej grubszej na 2 takie rurki..
Zgadzam się z przedmówczynią, że rurka fuul wypas..
skąd taka fajna?
Przyjaciólka podpowiedziała, że ona kiedyś przybijała jutową wycieraczkę za 10 zł z tesco do ściany i też ( owa wycieraczka) była wielbiona przez jej koty...
Może to niezły pomysł?

ikka104

[poprzednia][następna]