Mój świat według Bejbi

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 26, 2012 22:02 Re: Mój świat według Bejbi

Szejbal pisze:
vailet pisze:
Lilianna J-wie pisze:Ja jestem cukrzyczką od 4 lat 8)

Wiem Lilianna,ale Ty jesteś bardzo młoda,choć i dzieci chorują na cukrzycę.

Karolek(ona) pisze:
Lilianna J-wie pisze:Moja mama też jest cukrzykiem i do chudzielców się nie zalicza

a ja nie mam a tez sie nie zaliczam do chudzielcow
kazdy patyczak mysli ze jak ktos jest otyly to ma wszystkie choroby swiata - a nie jeden patyczak ma wiecej schorzen co jakis schabik - ktory ma za wysoki cholesterol najwyzej

Może poczytajcie sobie najpierw o cukrzycy i dowiedzcie się chociażby tego jakie są jej typy? :roll:
Otyłość nie jest żadną regułą.
Typ 1 każdy może mieć, w każdym wieku (od 0 do śmierci 8) ). Ulegają tu uszkodzeniu wysepki beta w trzustce i potrzeba podawać insulinę, bo trzustka nie ma jej jak produkować.
Typ 2 - wysepki beta w trzustce produkuja insulinę, ale w organizmie brakuje "klucza", który otwiera drzwi tej insulinie. Trzeba być na tabletkach przeciwcukrzycowych, które zawierają ów "klucz". Chociaż z czasem i ten "klucz" z tabletek może nie pomagać. Wtedy trzeba przejść na podawanie insuliny.
Jest jeszcze np. cukrzyca ciążowa, cukrzyca spowodowana innymi schorzeniami (czyli wtórna).
Jeszcze dodam, że te typy nijak mają się do cukrzycy kociej. Z kotami to trochę inna bajka.

Google nie boli... :wink:

Wujek Google nie boli :mrgreen: ale niektórzy mu nie wierzą (nie piszę o sobie).Były kiedyś na starym wącie teksty typu że nie wszystko tam jest prawdą.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Czw sty 26, 2012 22:05 Re: Mój świat według Bejbi

Cześć vailet i Bejbi :1luvu:

Do cukrzycy dodam tyle, ze kiedyś wyszło mi130 po kilku łykach kawy rozpuszczalnej z kroplą mleka, a następnego dnia - 80 / nie mogłam czekac pól godz na powtórne badanie /.
Natomiast u kotów często cukier skacze gwałtownie w górę pod wpływem stresu, co nie ma nic wspólnego z cukrzycą

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw sty 26, 2012 22:10 Re: Mój świat według Bejbi

izka53 pisze:Cześć vailet i Bejbi :1luvu:

Do cukrzycy dodam tyle, ze kiedyś wyszło mi130 po kilku łykach kawy rozpuszczalnej z kroplą mleka, a następnego dnia - 80 / nie mogłam czekac pól godz na powtórne badanie /.
Natomiast u kotów często cukier skacze gwałtownie w górę pod wpływem stresu, co nie ma nic wspólnego z cukrzycą

Tak Iza co do kotów to już wiem tylko nie pamiętam kto to pisał :roll: PcimOlki?
Obrazek ,

vailet

Post » Czw sty 26, 2012 22:19 Re: Mój świat według Bejbi

vailet pisze:Natomiast u kotów często cukier skacze gwałtownie w górę pod wpływem stresu, co nie ma nic wspólnego z cukrzycą

Tak Iza co do kotów to już wiem tylko nie pamiętam kto to pisał :roll: PcimOlki?

nie wiem , czy ktoś pisał, mnie to powiedziała wetka , jak Misia miała zapalenie krtani , dusiła się / to juz ponad półtora roku a ja wciąż to widzę / . Wetka wtedy ostrzegła , że cukier w badaniu będzie bardzo wysoki , bo stres był ogromny, kota dusiła się, żyły zapadnięte, rozpadały się przy najcieńszej igiełce, trzy łapy golone, wreszcie krew udało sie pobrac z żyły z uda. Na marginesie dodam, że następnego dnia miałam pogrzeb męża

izka53

Post » Czw sty 26, 2012 23:08 Re: Mój świat według Bejbi

izka53 pisze:
vailet pisze:Natomiast u kotów często cukier skacze gwałtownie w górę pod wpływem stresu, co nie ma nic wspólnego z cukrzycą

nie wiem , czy ktoś pisał, mnie to powiedziała wetka , jak Misia miała zapalenie krtani , dusiła się / to juz ponad półtora roku a ja wciąż to widzę / . Wetka wtedy ostrzegła , że cukier w badaniu będzie bardzo wysoki , bo stres był ogromny, kota dusiła się, żyły zapadnięte, rozpadały się przy najcieńszej igiełce, trzy łapy golone, wreszcie krew udało sie pobrac z żyły z uda. Na marginesie dodam, że następnego dnia miałam pogrzeb męża

Bejbi niedawno miała badania i wszystko włącznie z glukozą jest ok.Wreszcie się najadła :ok:
Cały dzień marudziła,a ten preparat choć zlizała 1/3 dawki coś dał :D rozluźniło ją i w końcu papuśku porządne zrobiła :P Nawet próbuje z drapakiem szaleć.Zrozum tu kota :roll:
Obrazek ,

vailet

Post » Czw sty 26, 2012 23:15 Re: Mój świat według Bejbi

vailet pisze:Zrozum tu kota :roll:

To Ty jeszcze próbujesz :?: 8O 8O 8O 8O :ryk:

izka53

Post » Czw sty 26, 2012 23:16 Re: Mój świat według Bejbi

izka53 pisze:
vailet pisze:Zrozum tu kota :roll:

To Ty jeszcze próbujesz :?: 8O 8O 8O 8O :ryk:

Tak :mrgreen: i wet też mówi Bejbi gadaj o co chodzi :ryk:
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sty 27, 2012 9:48 Re: Mój świat według Bejbi

witamy

Obrazek
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Pt sty 27, 2012 9:49 Re: Mój świat według Bejbi

Dobry :mrgreen:
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Pt sty 27, 2012 11:30 Re: Mój świat według Bejbi

Edytka1984 pisze:witamy

Obrazek

Witaj ciociu Edytko :kotek:
Muszę w końcu foty Bejbi wrzucić,ale nie wiem czy dziś dam radę bo wychodzę do miasta niedługo.Może w końcu jutro mi się uda :ok:
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sty 27, 2012 11:33 Re: Mój świat według Bejbi

Karolek(ona) pisze:Dobry :mrgreen:

Dobry jak najbardziej dzisiaj :mrgreen: a Toffik już odjajczony i może powoli się uspokoi :roll:
Bejbi zjadła suche,a wątróbkę muszę kupić.Za stara ta moja to wyniosę dzikim kotom.
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sty 27, 2012 13:17 Re: Mój świat według Bejbi

Hey! U ludzi cukier pod wpływem stresu też skacze do góry :ryk:
Dzień dobry tak w ogóle :1luvu:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pt sty 27, 2012 17:07 Re: Mój świat według Bejbi

Lilianna J-wie pisze:! U ludzi cukier pod wpływem stresu też skacze do góry :ryk:

No to wiem , skąd te moje 130, panie były uprzejme wk...c mnie na maxa :evil:

A w ogóle to witam :1luvu:

izka53

Post » Pt sty 27, 2012 17:23 Re: Mój świat według Bejbi

Bebitku, dobrze, że zjadłaś kochanie....kotkowi nie wolno nie jeść :mrgreen:

dinzoo

Od: Śro lip 07, 2010 15:12

Post » Pt sty 27, 2012 17:59 Re: Mój świat według Bejbi

Cześć Malutka i Duża!
Obrazek
Obrazek