Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto sty 17, 2012 15:45 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Znam to uczucie. Działanie prewencyjne. Sama latem poszczepiłam wszystkie koty na wszystko co się dało. Jeszcze w Marcu mam jednego do załatwienia. Na same szczepionki poszło ponad 300 pln na trzy koty i wścieklizna dla psów.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto sty 17, 2012 16:27 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

To, że nie szczepi się wścieklizny i białaczki jednocześnie to nam pani wet powiedziała, ale wirusówki i białaczkę zaszczepiła razem.
Ania, nie ma pośpiechu, tak pytałam, bo bez przerwy gubię książeczki, ale zaraz poszukam. Poza tym, to pytanie czysto retoryczne, bo ja tam Muńka łapać nie będę.
Choć panowie notują postępy.

Z CYKLU
ROZMOWY NA DWIE GŁOWY.

Junior - Matka, nie uwierzysz...
Matka (sucho, ostatnio dzieciątku nieprzychylna) - Nie uwierzę.
Junior - Wziąłem Munię na ręce...!
Matka - Nie uwierzyłam.
Junior :?

Junior - Ojciec, nie uwierzysz...!
Ojciec (rzeczowo) - Nie...?
Junior (rozżalony nieco) - No, matka nie uwierzyła!
Ojciec (nie odrywając wzroku od laptopa) - Do rzeczy, Kornel.
Junior - Wziąłem Munię na ręce! I położyłem sobie na klacie!
Ojciec (z roztargnieniem) - Gdzie...?
Junior - Na waszym łóżku, no.
Matka (która podsłuchuje z góry) - A coś ty robił na naszym łóżku, pytam???
Junior - :?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Wto sty 17, 2012 16:37 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

To już są rozmowy na trzy głowy ale tak czy siak cudne! Zielonogęsiowokabaretostarszopanowe :kotek:
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Wto sty 17, 2012 17:17 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

W kwestii książeczek - kiedyś były w kuchennej szufladzie. Po demolce kuchni TEORETYCZNIE zostały wetknięte do szuflady w komodzie w przedpokoju.
I tak - formalnie i oficjalnie mamy tylko cztery psy i trzy koty. Resztę wcięło.
Między innymi nie ma książeczki Muni, za to jest Protazego i on przynajmniej wirusówki ma zaliczone.
Dupencja miała sporą dokumentację ze szpitalika, ale nie takie rzeczy my gubilim ze szwagrem. :mrgreen:

Megana

Post » Wto sty 17, 2012 18:37 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Megana pisze:To, że nie szczepi się wścieklizny i białaczki jednocześnie to nam pani wet powiedziała, ale wirusówki i białaczkę zaszczepiła razem.

W zasadzie wszystko, przeciwko czemu szczepi się koty (no za wyjątkiem chlamydii i grzybicy)- to wirusówki. :|
Chodziło mi o to, żeby raczej nie szczepić białaczki i reszty (kataru i panleukopenii) razem (a najczęściej tak właśnie szczepią, choćby Fel-O-Vaxem), bo białaczka też może dać nowotwór poszczepienny.
Dlatego białaczkę i ew.wścieliznę szczepi się w tylną łapę, oddzielnie, resztę- w kark.
Problem polega na tym, że sarkomy poszczepienne są nowotworami b.inwazyjnymi, naciekającymi inne tkanki, więc jeśli takowy rozwinie się na karku (gdzie najczęściej szczepi się kota), to kot nie ma szans; zaś jeśli na tylnej nodze- to się ją amputuje, dając zwierzakowi szansę na przeżycie...
Purevax (droższy, ale bez dodatku adjuwantu) zwiększa szansę, że poszczepienny nowotwór nie pojawi się.

A ja wierzę Juniorowi, że ma terapeutyczne działanie na Munię. Może ich 'nieprzystosowanie' wzajemnie się znosi? :wink:

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Wto sty 17, 2012 18:56 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

To prawda książeczki lubią ginąć. le od wakacji mam wreszcie wszystkie po za persikową. :( zgromadzone w szafce pod akwarium.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Śro sty 18, 2012 9:15 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Drogie ciocie ( i wujkowie), czy znacie Ori i jej Dom Tymianka z Panem Tymianka i całą masą zwierzaków zazwyczaj w bardzo dużej potrzebie?

http://pelnialatawdomutymianka.blogspot.com/

Jak nie to poznajcie. Ostatnio Ori wyciągała psy z Korabiewic, ale generalnie stara się organizować pomoc dla schroniska w Rachowie.
Poznajcie też Jego Rozpieszczoność Kiciunia, który niedawno umarł, a który był straszliwie chorym pieseczkiem i teraz jest honorowym Prezesem fundacji Domu Tymianka.
Rozumiem, że ciężko tu znależć osoby z bogatymi kieskami, którymi mogły by bezkolizyjnie potrząsać, ale 1,23 zł to możecie wydać, co? A tyle kosztuje sms głosujący na blog Domu Tymianka.
A oto skopiowana instrukcja:

Numer H00853 (dwa zera w środku) należy wysłać smsem pod numer 7122.
Koszt brutto: 1,23 zł

Od siebie dodam, że numer nie może mieć żadnej spacji.
Dziękuję w imieniu...

PS - głosować można tylko raz, ale z każdego posiadanego telefonu się liczy.

PS2 - i można głosować tylko do jutra chyba...

Megana

Post » Śro sty 18, 2012 10:41 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Ale fajny blog :) Wieczorem go dokładnie pozwiedzam, ale już na pierwszy rzut oka mi się podoba. Zagłosowane, z dwóch telefonów.
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Od: Sob wrz 09, 2006 0:34

Post » Śro sty 18, 2012 22:48 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Biurko okleiłam i polakierowałam i muszę powiedzieć, że na desce do prasowania strasznie niewygodnie...
Nic to, do jutra wyschnie.

ROZMOWY NA DWIE GŁOWY

Teżet (poirytowany) - Nie może tak być, by cholerny ziemniak szczał na podłogę! Zrób mu zagródkę w przedpokoju, na kafle niech se sika.
Meg (grzecznym tonem, w duchu uśmiechając się złośliwie) - Dobrze. Jak tylko zwolnisz jakiś kąt w przedpokoju. Na przykład posprzątasz narzędzia.
Teżet - ... :?

Megana

Post » Śro sty 18, 2012 23:54 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

zagłosowałam :)

Joanka Ruda

Od: Wto lis 29, 2011 20:53

Post » Śro sty 18, 2012 23:55 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

czytam ten wątek ( i poprzednie też) rewelacja :D
pozdrawiam

Joanka Ruda

Post » Pt sty 20, 2012 12:34 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Megana pisze:Drogie ciocie ( i wujkowie), czy znacie Ori i jej Dom Tymianka z Panem Tymianka i całą masą zwierzaków zazwyczaj w bardzo dużej potrzebie?

http://pelnialatawdomutymianka.blogspot.com/

(...) Numer H00853 (dwa zera w środku) należy wysłać smsem pod numer 7122.
Koszt brutto: 1,23 zł
PS - głosować można tylko raz

Moi drodzy, tymiankowy blog przeszedł do następnego etapu konkursu na Blog Roku, zajmując zaszczytne PIERWSZE miejsce w swej kategorii. :ok:
Teraz nadal potrzebują naszych głosów (1 smsa!) żeby zająć ostateczne któreś miejsce w plebiscycie czytelników...
Zasada głosowania jak w pierwszym etapie- tj. ten sam numer H00853 wysyłany pod n-r 7122.

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Pt sty 20, 2012 13:54 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Już wysyłam :-)

Joanka Ruda

Post » Pt sty 20, 2012 20:18 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Wysyłać, wysyłać, z każdego zaprzyjaźnionego telefonu.
Kurcze, nie wiem tylko do kiedy nowa akcja.
Ciotki, jesteście na posterunkach???

Megana

[poprzednia][następna]