Pakt Czarownic XXX - nowe władze str. 50 - GRATULACJE!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Które trzy Czarownice powinny tworzyć triumwirat i szefować Paktowi?

Ankieta wygasła Czw sty 19, 2012 20:34

AYO
19
20%
Asia_Siunia
29
30%
becia_73
26
27%
Dzyśka
22
23%

Liczba głosów : 96

Post » Wto sty 17, 2012 8:52 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Mulesia pisze:A mnie się wreszcie udało przekonać Kitkę do budy.
Na początku, aby weszła sypałam do środka troszkę suchej karmy.
W końcu przestała się bać i zrozumiała, że tam jest ciepło.

W gospodarstwie są co prawda zabudowania gospodarcze, ale strasznie zrujnowane. Powyrywane deski, wiatr hula, słomy nie uświadczysz ( to gospodarstwo rolne tylko z nazwy, bo nikt już się uprawą ziemi ani hodowlą nie zajmuje ).
Dlatego cieszę się , że mała się przekonała do ciepłej budy.

Gosia, od czasu Sylwestra, noce spędza ze mną w łóżku :P

No koty to cwane bestie są. :wink:
Jesienią zbudowałam budkę dla Bobka -przychodzącego i w końcu osiadłego na moim podwórku .
Początkowo wymościłam jakimiś swetrami, polarem i troszkę sianem ,żeby mu było wygodnie. Po niedługim czasie zamieszkał w budce i tylko mu okrągła paszcza wystawała z okienka.

Gdy pogoda się pogarszała dołożyłam siana..i Bobek zastrajkował. Żadne prośby, groźby, namowy -karma sucha , mokra , kocimiętka ..nic go nie skłoniło,żeby wszedł do środka -siedział obok budki jedną noc.
Na drugi dzień wyrzuciłam siano i za 10 min Bobek się wprowadził...
Teraz budka stoi opustoszała, a Bobek się ulokował w łóżku u tz-a i jest mu bardzo wierny. Troszkę komicznie to wygląda , bo często to tz leży obok Bobka a nie odwrotnie . :mrgreen: ..
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Wto sty 17, 2012 9:08 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Dzyśka pisze:Zastrzyk na tężec dzisiaj powtórzyłam, a ponieważ mało mam w życiu kłopotów to lekarka stwierdziła, że mam powiększoną tarczycę. Serio zaczynam się zastanawiać, czy dożyję trzydziestki :roll: Zawsze coś, zawsze kufa coś.

Przepraszam za wtrącanie się.
Zerknęłam na wiek podany w profilu.
Jakie było wskazanie do powtarzania zastrzyku na tężec ( AT ?)
Osoby młode, regularnie szczepione p-ko tężcowi do 18 rż, nie wymagają doszczepiania po ekspozycji przez około 10 lat po ostatnim udokumentowanym szczepieniu p-ko tężcowi.
Jeżeli planowana jest kolejna dawka, dopytaj czy musi być podawana, zwłaszcza, ze źle znosisz szczepienie.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto sty 17, 2012 9:15 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Nie byłam szczepiona na tężec w liceum, bo moja przychodnia zgubiła moją kartę szczepień :mrgreen: A wyrżnęłam się spektakularnie jakiś miesiąc temu i na pogotowiu stwierdzono, ze dobrze by było mnie zaszczepić. Teraz brałam drugą dawkę.

Dzyśka

Od: Wto cze 09, 2009 8:39

Post » Wto sty 17, 2012 9:28 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Rozumiem.

Mam nadzieję, że trzecia dawkę lepiej zniesiesz. :ok:
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto sty 17, 2012 9:32 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Nie jest tak źle, ja po prostu lubię marudzić :lol:

Dzyśka

Od: Wto cze 09, 2009 8:39

Post » Wto sty 17, 2012 9:55 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Mulesia pisze: Gosia, od czasu Sylwestra, noce spędza ze mną w łóżku :P

Wyrugowałaś TŻ-ta? :twisted:

Gosia - kot podwórkowy :ryk:
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto sty 17, 2012 10:19 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

villemo5 pisze:
Mulesia pisze: Gosia, od czasu Sylwestra, noce spędza ze mną w łóżku :P

Wyrugowałaś TŻ-ta? :twisted:

Gosia - kot podwórkowy :ryk:

TŻ już od dawna wyrugowany.
Do łoża małżeńskiego wrócić może dopiero, jak się zdecyduje na zabieg laryngologiczny, po którym ma przestać chrapać ( to nie żart, sypiałam po trzy godziny na dobę, bo stale mnie budził )

Najśmieszniejsze jest to, że jak moi rodzice zobaczyli, że śpimy w osobnych pokojach, to uznali, że chyba się rozwodzimy.
Zupełnie jakby pożycie małżeńskie było nierozerwalnie związane z łożem :mrgreen: :roll:

Gosia ostatnio złapała kreta, więc udało jej się wkraść w łaski pana domu.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto sty 17, 2012 10:28 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

solangelica pisze: pytanie mam do Siostr obeznanych w przepisach: Czy to prawda ze w sprawie wyplaty pieniedzy z umowy zlecenia nie idzie sie z tym do sadu pracy tylko do zwyklego bo sad pracy obejmuje tylko umowy o prace a zlecenie to cywilnoprawna? Wie ktos cos na ten temat moze?

Niestety zgłaszasz taką sprawę do zwykłego sądu. Tak, jak napisałaś - to jest umowa cywilno-prawna, a sąd pracy roztrzyga tylko w sprawach umów o pracę. Inne pytanie czy Twoja umowa nie powinna być umową o pracę... Wykładnia jest taka, że jeśli umowa spełnia wymogi umowy o pracę czyli m.in. praca jest wykonywana w miejscu i czasie wyznaczonym przez "pracodawcę", na odpowiedzialność "pracodawcy", i na jego sprzęcie, materiałach itp, to bez względu na to, jak taka umowa została nazwana, jest to umowa o pracę. Konsekwencje dla Ciebie to komplet ubezpieczeń ZUS (na umowie zlecenie nie ma obowiązku ubezpieczenia chorobowego), urlop i inne uprawnienia pracownicze jak np. sąd pracy i pierwszeństwo w przypadku komorniczego ściągania długów. Dla pracodawcy - kara, zaległe składki i odsetki. Jeśli pracodawca jest taki "fajny" to możecie zgłosić swoje umowy do inspekcji pracy :wink: Tylko, że w wówczas "palisz mosty" :roll:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Wto sty 17, 2012 10:49 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

mmk pisze:
solangelica pisze: pytanie mam do Siostr obeznanych w przepisach: Czy to prawda ze w sprawie wyplaty pieniedzy z umowy zlecenia nie idzie sie z tym do sadu pracy tylko do zwyklego bo sad pracy obejmuje tylko umowy o prace a zlecenie to cywilnoprawna? Wie ktos cos na ten temat moze?

Niestety zgłaszasz taką sprawę do zwykłego sądu. Tak, jak napisałaś - to jest umowa cywilno-prawna, a sąd pracy roztrzyga tylko w sprawach umów o pracę. Inne pytanie czy Twoja umowa nie powinna być umową o pracę... Wykładnia jest taka, że jeśli umowa spełnia wymogi umowy o pracę czyli m.in. praca jest wykonywana w miejscu i czasie wyznaczonym przez "pracodawcę", na odpowiedzialność "pracodawcy", i na jego sprzęcie, materiałach itp, to bez względu na to, jak taka umowa została nazwana, jest to umowa o pracę. Konsekwencje dla Ciebie to komplet ubezpieczeń ZUS (na umowie zlecenie nie ma obowiązku ubezpieczenia chorobowego), urlop i inne uprawnienia pracownicze jak np. sąd pracy i pierwszeństwo w przypadku komorniczego ściągania długów. Dla pracodawcy - kara, zaległe składki i odsetki. Jeśli pracodawca jest taki "fajny" to możecie zgłosić swoje umowy do inspekcji pracy :wink: Tylko, że w wówczas "palisz mosty" :roll:

Wlasne tak bylo - prace wykonywalysmy na sprzecie pracodawcy, na systemie internetowym ktory byl zainstalowany w firmie, tzn nie dam sobie reki uciac ze moglabym wziac laptopa i isc z nim do domu i pracowac w domu. Watpie zeby mi pozwolili, bo musialam podpisac ze nie bede zadnych firmowych tajemnic zdradzac, wynosic i wogole.
Wiesz mnie zadne mosty nie interesuja, ja chce po prostu zwrotu swoich pieniedzy i niech im w piety pojdzie... Zreszta nie tylko ja tak uwazam, moje dziewczyny tez tak mysla.
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Wto sty 17, 2012 11:07 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Sol, inspekcje pracy udzielają darmowych porad prawnych. Na początek nie musisz się nawet przedstawić, tylko opiszesz sytuację. Nie wiem, jak to działa u Was, w Bydgoszczy mają określone godziny przyjęć i zwykle są kolejki, ale w wątpliwych sprawach warto się tam udać i postać. Weź ze sobą umowę i ewentualne inne dokumenty, jeśli jakieś masz.

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Wto sty 17, 2012 11:19 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

mmk pisze:Sol, inspekcje pracy udzielają darmowych porad prawnych. Na początek nie musisz się nawet przedstawić, tylko opiszesz sytuację. Nie wiem, jak to działa u Was, w Bydgoszczy mają określone godziny przyjęć i zwykle są kolejki, ale w wątpliwych sprawach warto się tam udać i postać. Weź ze sobą umowę i ewentualne inne dokumenty, jeśli jakieś masz.

Dzieki za podpowiedz, dzis sie bede widziala z dziewczynami to sie umowimy konkretnie.
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Wto sty 17, 2012 14:03 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Sol - według mnie powinnaś walczyć przed sądem o uznanie umowy jako typowej umowy o pracę podając za argumenty te przytoczone przez niezawodna mmk :1luvu:. Dzięki takiemu obrotowi sprawy łatwiej ściągniesz pieniądze choćby przez GFŚP jeśli firma upada. Powodzenia :ok: :ok: :ok:

W kwestii zastrzyków - boję się panicznie a wczoraj zaliczyłam 2 z 5 planowanych w kolano :?

Mulesia pisze:
villemo5 pisze:
Mulesia pisze:
Do łoża małżeńskiego wrócić może dopiero, jak się zdecyduje na zabieg laryngologiczny, po którym ma przestać chrapać ( to nie żart, sypiałam po trzy godziny na dobę, bo stale mnie budził )

Najśmieszniejsze jest to, że jak moi rodzice zobaczyli, że śpimy w osobnych pokojach, to uznali, że chyba się rozwodzimy.
Zupełnie jakby pożycie małżeńskie było nierozerwalnie związane z łożem :mrgreen: :roll:

Gosia ostatnio złapała kreta, więc udało jej się wkraść w łaski pana domu.

Mój też strasznie chrapał - nauczyłam się spać z poduszką na głowie a rano wstaje z kołtunami po bokach głowy - to jest dopiero poświęcenie...Ostatnimi czasy niestety małż zarobił ode mnie pierwszy raz zasłużenie z liścia :? i niefortunnie przy tym zarobił tez w nos :wink: i stwierdził, ze teraz lepiej mu się oddycha a ja zauważyłam, że o wiele mniej chrapie :ok:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Wto sty 17, 2012 14:11 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Asia czy Ty namawiasz do przemocy w rodzinie? 8O 8)
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Wto sty 17, 2012 14:19 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

becia_73 pisze:Asia czy Ty namawiasz do przemocy w rodzinie? 8O 8)

Ależ ABSOLUTNIE :wink:...tylko nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :mrgreen:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Wto sty 17, 2012 14:21 Re: Pakt Czarownic XXX - WYBORY - instrukcja str.18!!!

Naprostowałaś TŻ towi przegrodę domowym sposobem 8)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

[poprzednia][następna]