!!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 08, 2012 22:51 !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Kot jest w podeszłym wieku sędziwym lecz jeszcze jest pełen werwy.
16 latek ostatnio trochę podupadł na zdrowiu u Teściowej ale w miarę szybko go zabraliśmy tam miał za duży stres tzn. młody kot Devon i pies Sznaucer miniaturka z ADHD.
Kot miał dosyć kiepskie wyniki na badaniach cukier około 230 ale pierdoła weterynarz najpierw zrobił kotu lewatywę a potem badania. Sądziliśmy że może to mieć wpływ na wynik zrezygnowaliśmy chwilowo z leczenia cukrzycy. Mieliśmy nadzieje że coś pomoże zmiana otoczenia.
Kotek przyjechał do nas. Od przeprowadzki i naszej rekonwalescencji w ciągu 5 dni wrócił do sił, skakał na lodówkę itp.
Jednak coś mu się popierniczyło..., zaczął jeść kwiatki i w sylwestra przekąsił naszego fikusa.
Kot raz zwrócił ale nadal jadł i się załatwiał. Następnego dnia pojechaliśmy do lekarza dodam że kotek załatwił się w nocy po konsumpcji bardzo sowicie choć fekalia były dosyć sporych rozmiarów i wyglądały na dość zbite. Jednak wtedy nie podejrzewaliśmy nic. Po prostu za krótko mieliśmy Klakiera bo tak ma na imię.
Załatwiał się co 2-3 dni jadł 1-2 saszetki dziennie teraz wiem, że to sporo na kota 3,8KG, ale jadł...

gdy go zabraliśmy odbylismy kilka wizyt...
Sory za nazwy, ale przepisywanie z pisma lekarskiego takie ma znamiona... brak składni.

Wizyty np.
1. 10.12.2011r na wizycie kotek dostał...
sol. rinerin 500ml
lincaspetin
combivit
intravit
calosal
vitamin B2
Wywiad: odwodnienie , wychudzenie , masy kałowe w jelicie,

2. 11.12.2011 wizyta kontrolna
lina spectin
metacam
combivit
introvit
duphylate
sol. ringer

Wywiad: nadal mierny apetyt, osowiały znaczne odwodnienie, blade błony śluzowe, zalegają masy kałowe w prostnicy.
Polinie, polidypsja.
Sporadyczne utykanie na przednią kończynę (to akurat uraz nie wiem skąd może ktoś stanął mu na łapkę).
Pobrano krew profil podstawowy.

3. 12.12.201 dalej podano...
linaspet
ringr
dupholajty
caloal
conbirit
intravit
vit B1
detamenheron

Wywiad: poprawne powrót apetytu. Krew + fruktoz-amina za 4 tygodnie.

P4< 10 ( 10-30) czyli tarczyca chyba

W międzyczasie dokładnie 31.12.2011 kotek zjadł pół opierzonego drzewka bonsai z rodziny fikusa.
Zwymiotował następnego dnia ale wszystko było ok. Nawet w następnych wymiotach nie widzieliśmy śladów roślin.
Obawiając się zatrucia pojechaliśmy do lekarza.
Niestety nie mam rozpiski z dwóch wizyt bo chyba lekarze zapomnieli wprowadzić. Lecznica na Warszawskim Bemowie na ul. Powstańców na literę "W" nie polecam jeśli kot ma się wyleczyć z czegoś więcej niż prostego zatrucia.
Prostu za mało się starają. Sama kroplówka to za mało u mnie a właściwie u mojego kotka skończyło się tym.

4. 04.01.2012 na wizycie kotek dostał...
Nacli: glukoza 1:1
dodatkowo selvertyl
wyniki badań z dnia poprzedniego:
leukocyty 40,10
erytrocyty 5,69
hematokryt 0,32
MCV 55,5
pałeczkowate 5
Limfocyty 18
AspAT 79
ALP 22
Glukoza 136
Kreatynina 2,1
Mocznik 118
Białko 80

Cukier spadł do 100.

Teraz kotka wzięliśmy do innej przychodni.... w Milanówku w klinice Auxilium na wizycie kotek dostał "nadzieję"...
Tam zaczęli go gruntownie sprawdzać i dali nam nadzieje na jego wyleczenie.

Jednak kot mimo przyjmowania parafiny i "removera" nie zrobił od 5 dni kupy i nic nie je.
Jest kiepsko jest coraz słabszy. Na rtg wychodzą masy kałowe w pupie i gazy w jelitach.

Sam namacałem przez brzuszek bardzo twarde masę pomimo płynu lewatywy.
Kotek miał robione USG. Wyszło powiększoną tarczyce i przewlekły stan zapalny żołądka
"żołądek miernie poszerzony wypełniony płynną zawartością , atoniczny. Jelita bez zamina w budowie, dość zgazowane. Trzustka o cechach obrzęku. Krak płynu w jamie brzusznej, węzły chłonne niepowiększone."
Boje się że standardowe zalecenie lekarza to będzie
1. Operacja ( może nie przeżyć )
2. ........ doktor śmierć ( nawet sobie nie wyobrażam że mogli byśmy się poddać.)

ale walczymhy jak lwy ... jego genetyczni

Pomóżcie !!!!

frost

Od: Nie sty 08, 2012 21:40

Post » Nie sty 08, 2012 23:15 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Proszę! Niech ktoś coś doradzi! Ja się nie znam! :(

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Nie sty 08, 2012 23:20 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Przy kamieniach kałowych i niezałatwianiu sie kota przez wiele dni podawałam Zenkowi Bisacodyl. Do dostania w aptece.

Tyle potrafię poradzić.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Pon sty 09, 2012 10:37 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Wydaje mi się że kot sie zapchał po prostu a kupka jest wielkości orzecha włoskiego tak z rtg przynajmniej wynikało.

Obrazek

frost

Post » Pon sty 09, 2012 10:57 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Na PW.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon sty 16, 2012 13:58 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Kot miał dziurę w jelicie cienkim dodatkowo kawałek jelita miało martwice.

Zdecydowaliśmy się na operacje bo to jedyna szansa jaka została.

Teraz kot jest 6 dzień po operacji. Kot od razu się wybudził i od razu zaczął chodzić.
Od 2 dni kot ma katar dodatkowo ma 36 stopni ciężko mu oddychać dodatkowo jest przesiąk płynów do żołądka.

Wydaje mi się że Cierpi. Nie wiem czy możemy coś zrobić jeszcze nie mamy już sumienia go męczyć.
Podobno ma zapalenie otrzewnej, trzustki i zapalenie jelita stąd ten przesiąk.

PLEASE HELP

frost

Post » Pon sty 16, 2012 20:27 Re: !!! Pilna pomoc potrzebna dla naszego Klakiera

Na szczęście dla mnie, niestety dla was nie znam się na tym wystarczająco, więc podrzucam by zwiększyć szanse,że ktoś coś mądrego podpowie.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48