12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2012 18:17 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

XAgaX pisze:
marioka pisze:
sunshain pisze:posiadając tylko reproduktory płci męskiej nie masz dowodu rejestracji (chyba, że zgłoszenie które poszło do klubu nijak nie potwierdzone przez klub); mam nr kota w klubie i tyle (e-mail)

No ale w czym tak naprawdę widzisz problem? Skoro masz tylko kocurki to raczej przychówku w postaci kociąt nie sprzedajesz.

Ale usługę krycia już tak. Pewnie o to chodziło.

Ale zapis w regulaminie alegratki odnosi się do ogłoszeń dot. handlu psami i kotami. Chodzi o zgodność takich ogłoszeń z zapisem ustawy o "rozmnażaniu w celach handlowych" i "produkty" tego rozmnażania czyli kocięta/szczenięta.
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Czw sty 12, 2012 19:04 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Poradźcie w takiej sprawie. Byłam dziś na rozmowie u pani Burmistrz w moim mieście. Poprosiłam o zarejestrowanie mnie jako wolontariuszki działającej na rzecz bezdomnych zwierząt i przeznaczenie na rok bieżący określonych środków finansowych na sterylizację i kastrację tychże zwierząt. Oczywiście zobowiązałam się do przetrzymywania zwierząt u siebie po zabiegu, oswojonym szukania domów, nie rokującym na oswojenie, do wypuszczenia w miejscu bytowania. Zostawiłam również pismo na dziennik w w/w sprawie. Dotychczas w naszej gminie nigdy nie było podjętych tego typu działań.
Generalnie sprawę poruszą dopiero na marcowym posiedzeniu rady, gdyż w lutym już mają obłożenie po kokardki. Ale co ciekawe: gmina nie opracowuje programu opieki nad zwierzętami. Jeśli dobrze zrozumiałam art.11a jest to obowiązkiem, by taki program powstał do 31 marca.
A więc co waszym zdaniem mogę dalej zrobić jeżeli mnie zignorują i nie będą chcieli przeznaczyć na cel środków? Jestem zdeterminowana i chcę pociągnąć tą sprawę aż do pozytywnego zakończenia. Pisać pismo do powiatu załączając kopię mojej wymiany pism z gminą?
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Czw sty 12, 2012 19:55 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:Poradźcie w takiej sprawie. Byłam dziś na rozmowie u pani Burmistrz w moim mieście. Poprosiłam o zarejestrowanie mnie jako wolontariuszki działającej na rzecz bezdomnych zwierząt i przeznaczenie na rok bieżący określonych środków finansowych na sterylizację i kastrację tychże zwierząt. Oczywiście zobowiązałam się do przetrzymywania zwierząt u siebie po zabiegu, oswojonym szukania domów, nie rokującym na oswojenie, do wypuszczenia w miejscu bytowania. Zostawiłam również pismo na dziennik w w/w sprawie. Dotychczas w naszej gminie nigdy nie było podjętych tego typu działań.
Generalnie sprawę poruszą dopiero na marcowym posiedzeniu rady, gdyż w lutym już mają obłożenie po kokardki. Ale co ciekawe: gmina nie opracowuje programu opieki nad zwierzętami. Jeśli dobrze zrozumiałam art.11a jest to obowiązkiem, by taki program powstał do 31 marca.
A więc co waszym zdaniem mogę dalej zrobić jeżeli mnie zignorują i nie będą chcieli przeznaczyć na cel środków? Jestem zdeterminowana i chcę pociągnąć tą sprawę aż do pozytywnego zakończenia. Pisać pismo do powiatu załączając kopię mojej wymiany pism z gminą?

a dlaczego nie opracuje?

ja tez trzymam rękę na pulsie w mojej gminie, która jak do tej pory olała bezdomne koty
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw sty 12, 2012 21:05 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:A więc co waszym zdaniem mogę dalej zrobić jeżeli mnie zignorują i nie będą chcieli przeznaczyć na cel środków? Jestem zdeterminowana i chcę pociągnąć tą sprawę aż do pozytywnego zakończenia. Pisać pismo do powiatu załączając kopię mojej wymiany pism z gminą?

wydaje mi się, że większe możliwości miałabyś, współpracując z jakimś stowarzyszeniem, najlepiej opp. może uda Ci się znaleźć taką, godną zaufania i zdeterminowaną.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw sty 12, 2012 21:07 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

sunshain pisze:

a dlaczego nie opracuje?[/quote]
Bo nie wiedzą, że mają taki obowiązek i mają gdzieś zwierzęta. Od decydenta w Urzędzie Gminy usłyszałam dziś: ja nienawidzę kotów.
Nigdy nikt nie wyszedł z taką inicjatywą. Przeprawa z nimi będzie ciężka, dlatego potrzebuję porady jak to ugryźć.
Nie wiem czy są jakieś kary za nieopracowanie takiego projektu przez gminę. Jak ich postraszyć, jakich argumentów podpartych stosownymi artykułami użyć, żeby ich zmobilizować, żeby opracowali i przeznaczyli środki finansowe na zwierzęta.

marta-po

Post » Czw sty 12, 2012 21:11 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Marcepan pisze:wydaje mi się, że większe możliwości miałabyś, współpracując z jakimś stowarzyszeniem, najlepiej opp. może uda Ci się znaleźć taką, godną zaufania i zdeterminowaną.

Przepraszam, co to opp, bo nie wiem? A np. gdybym została członkiem TOZ-u? Może wtedy byłabym dla nich godniejszym, w tym przypadku przeciwnikiem. Tu żadna organizacja nie działa.

marta-po

Post » Czw sty 12, 2012 21:13 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:Bo nie wiedzą, że mają taki obowiązek i mają gdzieś zwierzęta. Od decydenta w Urzędzie Gminy usłyszałam dziś: ja nienawidzę kotów.
Nigdy nikt nie wyszedł z taką inicjatywą. Przeprawa z nimi będzie ciężka, dlatego potrzebuję porady jak to ugryźć.
Nie wiem czy są jakieś kary za nieopracowanie takiego projektu przez gminę. Jak ich postraszyć, jakich argumentów podpartych stosownymi artykułami użyć, żeby ich zmobilizować, żeby opracowali i przeznaczyli środki finansowe na zwierzęta.

u mnie też nie widzą kotów
obecnie gmina ma podpisana umowę ze schronem tylko na psy bo kotów nie ma
ale "nękam" :mrgreen: mailami a jak im się zdarzy nie odebrać to zadzwonię (i potem zawsze mam info zwrotne, że dziękują i odebrali e-mail)
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw sty 12, 2012 21:21 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:Przepraszam, co to opp, bo nie wiem? A np. gdybym została członkiem TOZ-u? Może wtedy byłabym dla nich godniejszym, w tym przypadku przeciwnikiem. Tu żadna organizacja nie działa.

opp -- organizacja pożytku publicznego; też stowarzyszenie, ale większego zaufania.
pomyślałam, że skoro mieszkasz w pobliżu Warszawy, to możesz nawiązać współpracę z jakąś organizacją (i zostać jej członkiem), a działać u siebie.
głupio to zabrzmi, ale z mojego doświadczenia wynika, że w kontakcie z Urzędem nie ma to jak porządne pismo z dużą pieczątką :mrgreen:
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Czw sty 12, 2012 21:52 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Marcepan pisze:opp -- organizacja pożytku publicznego; też stowarzyszenie, ale większego zaufania.
pomyślałam, że skoro mieszkasz w pobliżu Warszawy, to możesz nawiązać współpracę z jakąś organizacją (i zostać jej członkiem), a działać u siebie.
głupio to zabrzmi, ale z mojego doświadczenia wynika, że w kontakcie z Urzędem nie ma to jak porządne pismo z dużą pieczątką :mrgreen:

Tak, chyba to pomoże, będę już wtedy dla nich twardszym orzechem do zgryzienia.
Kiedyś też pomogło, gdy w innej sprawie postraszyłam ich sądem. W ciągu kilku dni przesłali mi pismo odwołujące ich wcześniejszą decyzję i przychylające się do mojej prośby.
Tu nie działa nawet TOZ. Wiem, gdyż zawiadamiałam ich kiedyś o znęcaniu się nad psem i nie mając tu swoich inspektorów, przesłali zawiadomienie na policję.

Ale jak jest z tym obowiązkiem tworzenia programu? Czy ktoś to kontroluje, można gdzieś przesłać informację, że nie wywiązują się z tego obowiązku?

marta-po

Post » Czw sty 12, 2012 23:13 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

dziewczyny, na dogo ciągle toczy się dyskusja n/t ZUSu. czy któraś z was się orientuje czy to w końcu będzie zatwierdzone czy nie?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Czw sty 12, 2012 23:22 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Trzeba poczekać do jutrzejszej publikacji stenogramu
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Czw sty 12, 2012 23:32 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Satyr, wybacz ten mój poprzedni post, tzn jego wersję wyłącznie żeńską :oops:

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pt sty 13, 2012 10:22 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:Bo nie wiedzą, że mają taki obowiązek i mają gdzieś zwierzęta. Od decydenta w Urzędzie Gminy usłyszałam dziś: ja nienawidzę kotów.

A tu ja bym na zasadzie mistrza ciętej riposty odparowała: tym bardziej powinno Panu/i zależeć, żeby się nie mnożyły :twisted:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt sty 13, 2012 11:13 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Pozwolę sobie zacytować panią Nowicką z wczorajszego posiedzenia odnośnie finansowania zadań nałożonych w projekcie ustawy.
W związku z tym wydaje mi się, że do rozważenia jest kwestia opodatkowania hodowli. Myślę, że to mogą być duże pieniądze z opodatkowania hodowli, biorąc pod uwagę fakt, że rasowego szczeniaka, rodowodowego, nie sprzedajemy za 200 zł, tylko jest to z reguły kwota powyżej 1 tys. zł, minimum 2–3 tys. zł w zależności od rasy. Z reguły są to ogromne kwoty w ciągu roku, ponieważ hodowcy z tego się utrzymują, nie mają dodatkowej pracy.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pt sty 13, 2012 11:20 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

Satyr77 pisze:Pozwolę sobie zacytować panią Nowicką z wczorajszego posiedzenia odnośnie finansowania zadań nałożonych w projekcie ustawy.
W związku z tym wydaje mi się, że do rozważenia jest kwestia opodatkowania hodowli. Myślę, że to mogą być duże pieniądze z opodatkowania hodowli, biorąc pod uwagę fakt, że rasowego szczeniaka, rodowodowego, nie sprzedajemy za 200 zł, tylko jest to z reguły kwota powyżej 1 tys. zł, minimum 2–3 tys. zł w zależności od rasy. Z reguły są to ogromne kwoty w ciągu roku, ponieważ hodowcy z tego się utrzymują, nie mają dodatkowej pracy.

to żart ? czarny humor pani Nowickiej .... choć chyba więcej ludzi tak odbiera hodowców :(
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

[poprzednia][następna]