» Czw sty 12, 2012 10:35
Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49
napisałam do klubu PO o nie odrzucenie projektu ustawy i przekazywanie go do dalszej pracy w komisji sejmowej. Być może ten projekt ustawy ma niedociągnięcia i nie ze wszystkim się zgadzam, ale dla mnie najważniejsze jest to, żeby dalsza poprawa warunków życia zwierząt, wszystkich, miała miejsce na szczeblu stanowienia prawa, bo wtedy również egzekwowanie ich ochrony jest łatwiejsze. Żeby cierpienie i maltretowanie zwierząt, wszystkich, nie było normą a tylko wybrykiem. Myslę tu nie tylko o kotach, szczególnie tych bezdomnych, w schroniskach - ale głównie, ale też o cierpieniu psów, o jerzykach zamurowywanych żywcem w blokach, o koniach wywożonych na rzeź z Polski, a w jakich warunkach to się dzieje, to chyba każdy wie, o zwierzętach laboratoryjnych i hodowlanych (wystarczy przeczytać o kurach). I wydaje mi sie, że temu ma służyc projekt ustawy. Jak ktoś pieknie ujął w wyroku sądowym, przekazując sprawę do ponownego rozpoznania, że pominięto ducha ustawy o ochronie zwierzat. A chodzi o tego "ducha", żeby dotarł do wszystkich.