Moderator: Moderatorzy
XAgaX pisze:Chociażby promowanie rozmnażania zwierząt bez rodowodów, co jest niezgodne z ustawą.
seidhee pisze:XAgaX pisze:Chociażby promowanie rozmnażania zwierząt bez rodowodów, co jest niezgodne z ustawą.
Ale przecież będą miały rodowody, wystawione na kolanie przez ten cały związek.
Ustawa nie precyzuje, które związki mają prawo do wystawiania rodowodów, a które nie. Jeśli Ty i ja zbierzemy kilka osób, to też możemy założyć stowarzyszenie, którego celem statutowym będzie rozmnażanie zwierząt rasowych. I to jest właśnie jedna z niedoróbek w tej ustawie
klauduska pisze:ale to jak oni się zarejestrowali i będą wyrabiać sobie swoje rodowody, to chyba nie będą już działać niezgodnie z prawem. widać ustawa jest tak niedoprecyzowana, że można sobie dalej robić co się chce, tylko trochę bardziej trzeba się nakombinować..
Mumino pisze:A nie uważacie, że to już jest zmartwienie organizacji hodowców?
seidhee pisze:Mumino pisze:A nie uważacie, że to już jest zmartwienie organizacji hodowców?
Nie, to jest zmartwienie nas wszystkich, bo wszystkim nam zależy na ograniczeniu durnego mnożenia zwierząt dla pieniędzy.
Marcepan pisze:myamya pisze:Odpowiedź Allegro na zapytanie o zasady sprzedaży po 1.01.2012 r.:Dziękuję za kontakt.
Informuję, że nowa ustawa nie dotyczy handlu zwierzętami na Allegro.
W związku z powyższym zasady dotyczące sprzedaży żywych zwierząt na Allegro pozostają niezmienne.
Pozostawiam bez komentarza.
ależ to trzeba komentować, a nawet nagłaśniać.
niech wskażą podstawę prawną dla takiej interpretacji![]()
ich regulamin wyklucza sprzedaż bardzo wielu przedmiotów, właśnie z powodu przepisów odrębnych ustaw.
moim zdaniem to tylko kwestia czasu i odpowiednich nacisków, w tym stowarzyszeń zrzeszających hodowców.
czeka nas praca u podstaw, a nawet rzekłabym -- organiczna![]()
(wężykiem, Jasiu, wężykiem)
sunshain pisze:seidhee pisze:Mumino pisze:A nie uważacie, że to już jest zmartwienie organizacji hodowców?
Nie, to jest zmartwienie nas wszystkich, bo wszystkim nam zależy na ograniczeniu durnego mnożenia zwierząt dla pieniędzy.
klauduska pisze:sunshain pisze:seidhee pisze:Mumino pisze:A nie uważacie, że to już jest zmartwienie organizacji hodowców?
ale nas zgodnie z regulaminem reprezentują kluby przed np.
A kluby i związki mają zamiar cokolwiek z tym robić? Biorąc pod uwagę to ze nie wszyscy hodowcy w ogóle są za kastracją, część ma hodowle klatkowa, to związek ma prawo do ingerencji tylko dlatego ze maja zwierzaki rodowody? U kotów z tego co rozmawiałam z hodowcami jest lepiej niż u psów. najpierw to moim zdaniem związki powinny swoje regulaminy odpowiednio pozmieniać i zająć się większa kontrolą zarejestrowanych hodowli. Walczyć z czymś to można dopiero kiedy ma się pewność ze nie ma się do czego przyczepić. A ja będąc pseudo (i nawet nie będąc) do czego przyczepić bym się miała.
I oczywiście ja jestem super pro hodowle rodowodowe ale niestety wielu historii już słyszałam z zaufanych źródeł
Mumino pisze:klauduska pisze:ale to jak oni się zarejestrowali i będą wyrabiać sobie swoje rodowody, to chyba nie będą już działać niezgodnie z prawem. widać ustawa jest tak niedoprecyzowana, że można sobie dalej robić co się chce, tylko trochę bardziej trzeba się nakombinować..
A nie uważacie, że to już jest zmartwienie organizacji hodowców? W końcu to ich interes, udowodnić że ich rodowody są prawdziwe a tamte to nieuczciwa konkurencja. Ja tam jestem optymistą - poradzą sobie. W końcu tu już nie o jakieś tam abstrakcyjne dobro zwierząt idzie, ale o konkretne pieniądze.
eukalipto pisze:Na tymczasie mam coraz więcej kotów (w różnym wieku)
eukalipto pisze:Bardzo poważne zmartwienie, w końcu nie o dobro zwierząt im chodziło a tylko i wyłącznie o uwalenie konkurencji i zadbanie o własne interesy. Niestety bubel prawny jeszcze bardziej pogorszył los zwierzaków![]()
Na tymczasie mam coraz więcej kotów (w różnym wieku)
Shishka pisze:http://tablica.pl/oferta/kotki-perskie-pers-persy-rudy-czarny-IDmNSZ.html
Widząc takie ogłoszenie mogę je zgłosić i powinni je usunąć,tak?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość